Ruský plyn, pravda o plynu z USA, šťastní Číňani a sebevražda Evropy. Plynárenský expert Štěpán vyvrací nesmysly

04.09.2014 7:45 | Zprávy

ROZHOVOR Expert v oboru plynárenství Vladimír Štěpán říká, že americký břidlicový plyn by nepokryl případný výpadek dodávek plynu z Ruska. Kapacity terminálů na to jakž takž jsou, ale vybudování sítě plynovodů od Atlantiku ze směru západ-východ by trvalo minimálně pět let a stálo by to mnoho peněz. Navíc cena by byla vyšší, protože ruský plyn by nekonkuroval americkému a Američané by mohli argumentovat, že chtějí mít stejnou cenu, jakou dostávají za plyn v Asii. Rusko navíc buduje plynovody s Čínou, čímž si dělá zadní vrátka.

Ruský plyn, pravda o plynu z USA, šťastní Číňani a sebevražda Evropy. Plynárenský expert Štěpán vyvrací nesmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

V souvislostí s krizí na Ukrajině se mluví o tom, že dovoz břidlicového plynu z Ameriky by mohl nahradit případný výpadek ruského plynu. Je reálná věc, že by dovážený břidlicový plyn z USA mohl nahradit plyn z Ruska. Případně dokdy je reálné, že by něco takového mohlo fungovat?

Sice to možnost je, ale nemůžeme očekávat, že by tento zdroj významně přispěl k diverzifikaci zdrojů plynu pro Evropu. Spojené státy mají vybudovány terminály na zkapalněný plyn a můžou ho exportovat – i když počet vydaných licencí je zatím minimální – ale i kdyby se tato bariéra překonala, tak tento plyn téměř jistě půjde do Číny, kde jsou výrazně vyšší ceny v Evropě. To je prostě obchod. Takže možná okrajově by plyn z USA mohl jít do Británie, kde jsou určité vazby, nebo do jednoho terminálu v západní Evropě. Ale neočekával bych, že tento plyn bude směrován do Evropy obecně. Za loňský i předloňský rok byly podepsány dodávky zkapalněného plynu z Kataru do Evropy. Lodě sice dorazily k evropským břehům, ale rovnou pokračovaly do Asie. Vzhledem k tomu, že cena v Asii, hlavně v Číně, je tak vysoká, že ti dodavatelé preferují trhy v Asii.

Nemohl by americký prezident Obama více tlačit na to, aby se břidlicový plyn více dovážel do Evropy?

Když byl v Evropě na počátku ukrajinské krize, tak takový slib dokonce padl, ale druhý den ho už dementoval s tím, že si Evropa musí poradit sama. Asi dostal dodatečné ekonomické informace, jak to vlastně v reálu je, a proto změnil názor.


Ing. Vladimír Štěpán

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…