Senioři, ani to nečtěte. Počet exekucí na penze se ztrojnásobil

18.07.2012 6:38

Počty nevyřízených případů důchodů zatížených exekucí snížil rezort Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV). A tak - zatímco v lednu 2011 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 90 tisíc nevyřízených případů, k letošnímu 25. červnu jich je méně než 22 tisíc, tedy přibližně čtvrtina. Naproti tomu exekucí na seniory přibývá.

Senioři, ani to nečtěte. Počet exekucí na penze se ztrojnásobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

K témuž datu, tedy 25. června, jsou tedy tak vyřízeny všechny případy starší než 4 měsíce. Do konce tohoto měsíce (července) lze předpokládat úplnou stabilizaci exekuční agendy, tj. přechod na průběžné vyřizování přicházejících podání.

„Vyřízením všech starých případů a dosažením běžného stavu v exekuční agendě by nemělo docházet ke stížnostem na nečinnost ČSSZ, jako tomu bylo v minulosti. Splněn tak byl jeden z prioritních úkolů rezortu pod vedením ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. V této souvislosti ministr vyslovil uznání všem zaměstnancům ČSSZ, díky kterým se této změny dosáhlo,“ zdůvodnila ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

V roce 2010 bylo totiž zpracování exekučních srážek z důchodu v kritickém stavu. Od roku 2007 přitom neustále rostl počet důchodů postižených exekuční srážkou a zvyšoval se počet podání nebo jiných podnětů doručených do ČSSZ. Vyřizování takto zatížených důchodů se opožďovalo o několik měsíců. Příčiny tohoto stavu byly jak z vnějšku, například zvyšující se zadlužeností českých občanů, tak i z vnitřku. Tam se na tom podílela nízká úroveň technologického zabezpečení exekučních srážek z důchodu a vysoká pracnost jejich zpracování.

Od roku 2005 narostl počet exekucí na penze trojnásobně

Pro srovnání – zatímco v roce 2005 bylo v Česku stanoveno u 24 973 důchodů strhávání exekučních srážek, v roce 2011 tomu tak bylo již u 60 874 důchodů. Letos tento počet stoupl jen do konce května na 64 315 penzí.

Přesto nově přijatá opatření, pracovní postupy a především vysoké pracovní nasazení všech zaměstnanců ČSSZ vedlo už v průběhu roku 2011 k tomu, že se počet nevyřízených případů postupně snižoval. A to i přesto, že se v roce 2011 opět zvýšil počet podání a podnětů, které bylo nutné vyřídit. K 25. červnu letošního roku evidovala ČSSZ 21 068 nevyřízených případů, přičemž ještě v lednu 2012 jich bylo 69 tisíc. Loni v lednu, kdy počet nevyřízených žádostí kulminoval, to bylo dokonce 90 tisíc.

„V současné době jsou podněty nebo podání vyřizována buď v ústředí, nebo na okresních správách sociálního zabezpečení. Vzhledem k digitalizaci celé agendy není již nutné zpracovávat spis nad papírovými doklady  - s výjimkou nových žádostí o důchod a změn důchodů, které jsou vyřizovány s důchodovým spisem v ústředí ČSSZ - a tudíž je převážet,“ objasnila dále Plívová i v tiskové zprávě.

Vysvětlila pak i to, jak se současného stavu podařilo docílit. Do zpracování exekuční agendy byli postupně od ledna 2011 zapojováni zaměstnanci územních organizačních jednotek, takže agenda je zpracovávaná jak v ústředí, tak na jednotlivých pracovištích okresních správ sociálního zabezpečení. Zavedla se také elektronická forma spisové dokumentace, která postupně nahradila papírové spisy a posílily se databáze a síťová propojení nutná k zapojení velkého počtu uživatelů.

„Do vyřizování exekuční agendy bylo přechodně zapojeno až několik set zaměstnanců i z výkonu dalších agend jako je nemocenské pojištění, kontrolní činnost, výběr pojistného. Podmínkou pro jejich zapojení byl ovšem vždy předpoklad, že výkon ostatních agend nebude ohrožen,“ doplnila ještě Plívová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Nejvíce zárodků exekucí vzniká na prodejních zájezdech

Exekuční agenda, především její rozsah, je přitom závislá na mnoha vnějších faktorech. kterými jsou zejména zadluženost obyvatelstva, legislativa, změny částek životního minima a nákladů na bydlení.

„Při zpracovávání důchodů s exekucí vidíme, že dluhy lidem nejčastěji vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, půjčkách pro děti nebo při zárukách za jejich půjčky. Některé exekuce jsou zcela zbytečné, za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám,“ dodává ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Prodejní akce sázející na nemohoucnost seniorů

O podivných výletech cílených na seniory, kteří jsou následně uzavřeni v restauracích a nevybíravými metodami přesvědčováni k nákupu předraženého a nekvalitního zboží, mnozí i k podepsání úvěrů, toho ParlamentníListy.cz přitom napsaly v minulosti mnoho. Přesto se tak stále děje a obětí přibývá. Dobrou zprávou by tak mohlo být to, že nyní snad přece jen dochází k obratu. Z občanského zákoníku bylo odstraněno ustanovení, které hojně zneužívali právě tito pořadatelé předváděcích akcí a podomní prodejci.

I když od uzavřených smluv mohou totiž spotřebitelé odstoupit do 14 dnů, tedy ve lhůtě dostatečné na to, aby si uvědomili nevýhodný nákup, některé firmy se stále pokoušejí jim toto právo vzít a vymýšlejí nové triky, jak toho docílit.

„Za posledních 12 měsíců se na nás obraceli občané v stovkách, spíše již tisících případech se žádostí o pomoc,“ popsal ParlamentnímListům.cz vedoucí právní poradny společnosti dTest Lukáš Zelený. Právě tato poradna pomáhá řešit situace, do kterých se senioři v souvislosti s podomním prodejem či prodejem na předváděcích akcích, dostávají.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…