Stát se chová jako Al Capone. Exmodrý starosta spílá ministrovi ODS

04.02.2012 14:54

Primátor Českých Budějovic, bývalý člen ODS Juraj Thoma (OPB) je v šoku z toho, co se děje okolo národního podniku Budějovického Budvaru. Nechápe myšlenkové pochody mezi ministerstvem zemědělství a jeho šéfem Petrem Bendlem a vedením pivovaru.

Stát se chová jako Al Capone. Exmodrý starosta spílá ministrovi ODS
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

„Vskutku originálním způsobem se ministr zemědělství Petr Bendl a jeho spřízněné duše rozhodli připomenout 45. výročí od faktického vzniku národního podniku Budějovický Budvar. Z jeho vedení prý musí odejít dlouhodobě úspěšný ředitel Jiří Boček, neboť pan ministr nemá "dobrý pocit z míry profesionality řešení právních sporů společnosti,“ zaglosoval pro ParlamentniListy.cz Juraj Thoma.



Město je znepokojeno

Město České Budějovice je posledním vývojem kolem plánované výměny ředitele jednoho z výstavních štítů města, Jihočeského kraje, ale nepochybně celé České republiky, vážně znepokojeno. Neexistuje totiž podle vedení radnice žádný objektivní důvod, proč by měl Jiří Boček křeslo ředitele Budějovického Budvaru opustit. Podle veřejně dostupných informací vydělal během svého působení v čele pivovaru státu více než miliardu korun. Zdvojnásobil výstav piva.

Boj o moc

„Také ekonomickou krizi posledních let přežila společnost pod jeho vedením s lepšími prodejními výsledky než její nejbližší konkurenti. A Bočkova úspěšnost v soudních sporech o známku Budweiser? Je obdivuhodná - z dosavadních sto dvaceti čtyř ukončených pří jich budějovický pivovar vyhrál osmdesát osm! Nemluvě o tom, že veškeré, rozhodně ne zanedbatelné náklady na soudy s americkým Anheuser-Buschem nese Budějovický Budvar ze svého,“ říká Thoma, který za vším vidí mocenské snahy ODS, která i jeho sama dvakrát podrazila.

Ministr Petr Bendl přesto všechno nyní chystá výměnu schopného ředitele. Žádné varovné signály, žádné průkazné argumenty svědčící o údajných "manažerských pochybeních". „Informace médií o tom, že je již znám nový šéf pivovaru, i sladem nevonící ministrovy poslední výroky mohou spíše svědčit o tom, že v pozadí chystané personální změny stojí neformální, nám na jihu Čech velmi dobře známé politicko-obchodní struktury,“ říká primátor jihočeské metropole.

Jako Al Capone

Stát připravovaným, téměř nepřátelským převzetím Budvaru jakoby české veřejnosti vzkazoval: "Chovám se jako podnikatel a sloužím lidem." Podobnou frází však obhajoval své jednání i jeden významný "obchodník" z Chicaga. Zemřel před 65 lety a jmenoval se Al Capone, vzkázal Juraj Thoma, který je znechucen situací okolo národního podniku a i národního “pokladu“, jakým Budvar bezesporu je.

Budějovický Budvar založili před sto šestnácti lety přední čeští měšťané a obchodníci města. Ze současných, chabě vysvětlovaných tanečků ministra Bendla a za ním stojících lobbistů se podle Thomy otcové zakladatelé tehdejšího Českého akciového pivovaru musejí v hrobě obracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…