Svinstvo a živoření důchodců u Jílkové: Okamura se chytil s pravičákem a Špidla prozradil, kolik dostane od státu

22.11.2013 6:58

V České republice je podle nejnovějších údajů 2,31 milionu důchodců. A jejich počet stále narůstá. Dokáže se o ně ale stát postarat? Podle předsedy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je potřeba nejprve snížit nezaměstnanost a zvýšit růst, pak budou peníze na penze.

Svinstvo a živoření důchodců u Jílkové: Okamura se chytil s pravičákem a Špidla prozradil, kolik dostane od státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Na jednu stranu se slibuje, že se zvýší důchody, na druhou se ale chtějí zvýšit daně podnikům, čímž vzniknou další nezaměstnaní. „To je jeden z klíčových důvodů, proč nemáme na důchody,“ vysvětloval Tomio Okamura v pořadu Máte slovo na ČT. Na důchody by podle něj bylo, ale to by minulé vlády nesměly nechat vše rozkrást.

„Váš program má pět, šest stránek. Váš program je z velké části opsaný od ČSSD,“ udeřil však na poslance předseda občanského sdružení Reformy.cz Vít Jedlička. Podle něj Okamura vůbec neříká, kde by se na důchody vzalo.

To ale předsedu Úsvitu rozzlobilo. „Pana Jedličku vidím poprvé v životě, takže mě překvapuje, že se tak vyzná v našem programu,“ řekl. Podle něj pravicový aktivista úplně ignoruje, že například vychází z knihy ekonoma Pavla Kohouta Úsvit nebo že on sám napsal Umění přímé demokracie. „Dám vám ji zadarmo, ta má také sto stran,“ řekl v žertu Okamura.

„Pan Kohout je renomovaný ekonom a píše knížky, vás vidím poprvé,“ přisadil si. „Myslíte, že když někoho vidíte poprvé, a protože na vás musíme koukat v televizi, tak že jste více než my?“ optala se ho ale moderátorka Michaela Jílková. Spor mezi oběma muži pak přestal.

Do diskuse se posléze zapojil středoškolský učitel Jan Čižinský, který si odmítá spořit formou fondů. „Mluvíme o valorizaci, ne o zvýšení důchodů,“ připomněl. K tomu pak dodal, že valorizovat je ale rozhodně potřeba, protože by bylo nefér, aby lidé pracovali, vychovali dost dětí, ale pak se hodnota jejich důchodů kvůli inflaci snižovala.

Podle Jedličky z občanského sdružení Reformy.cz není úplně možné důchody valorizovat, či dokonce zvyšovat, ale mít pak vyrovnaný rozpočet – bude to vždy na úkor dluhu. „Plnohodnotná valorizace je naprosto reálná,“ reagoval na to předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Jenže to by muselo vedení státu něco udělat například se zmíněnou nezaměstnaností. „Za to ale důchodci samozřejmě nemohou, můžou za to čeští politici, kteří vedou zemi,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To já jsem rád, že tady pan Pernes potvrdil to, co jsem říkal v úvodu,“ zapojil se i Okamura. Důvodem je jednoduše vysoká nezaměstnanost a nízká výkonnost. Aby ale pouze neanalyzoval současný problém, navrhl i několik řešení za své hnutí. „Navrhujeme udělat oddělený průběžně financovaný důchodový účet a přivádět do něj zisky státních firem,“ řekl například.

Aby důchodce přežil, musí vzít jakoukoliv práci

To by tedy bylo k budoucím důchodcům, jenže co ti současní? Často musí pracovat, aby dokázali vyžít. Připomněl to i muž sedící v publiku, který seniory zastupoval. „Dnešní důchodce, aby přežil, musí pracovat. Ale ne aby předal znalosti, on musí přijmout kde co. To je hrůza,“ zlobil se.

Připomněl, že je zajímavé, že si ale poslanci loni zrušili odvody z paušálních náhrad, čímž si přilepšili, ovšem důchody nevalorizovali. „Najednou peníze byly. A na důchody peníze nejsou,“ divil se muž. „Stávkovali jsme, protože to nešlo vydržet,“ připomněl nedávný protest.

Učitel Čižinský pak poukázal na další problém spojený s důchody, a to ten, že někteří lidé nejsou dostatečně ohodnoceni. Uvedl příklad. „Já znám maminky, které vychovaly pět, šest, v extrémním případě osm dětí,“ uvedl. Tyto ženy nepracují, jsou v domácnosti – a tak budou podle něj jednou brát důchod 3200 korun. „Tyhle ženy živoří a budou ještě více živořit, až jim zemřou manželé,“ dodal s tím, že systém by jim naopak měl poděkovat za to, že jej udržují. Nato se však z publika ozvaly i nesouhlasné reakce.

Ke konci pořadu zazněl rovněž dotaz, jestli bývalý premiér Vladimír Špidla ví, jaký důchod třeba dostane právě on. „Tak bych odhadoval na 13 tisíc korun aktuálně,“ uvedl ohledně příspěvku od státu. Jaké to však bude za více let, s tím moderátorce Jílkové neporadil. „To vám nemohu říct, jaký bude konkrétní důchod,“ řekl s úsměvem. Podobně si jeden muž v publiku zoufal, že vypočítání důchodu je nyní neuvěřitelně složité. „Já nemám šanci se dozvědět, jaký důchod budu mít…“

Dále zaznělo v pořadu:

Zdeněk Dobiás (nezaměstnaný ekonom): „My se tady bavíme o valorizaci, ale vlastně ani nevíme, co udělá Česká národní banka. To vše má negativní vliv na životní situaci důchodců, to se jich dotkne ve všech směrech.“

Jan Čižinský: „Nikam nevede stavět generace proti sobě – mladí nám berou, staří nám berou… To nikam nevede.“

Muž v publiku: „Mě hrozně mrzí, že tady není náš úhlavní nepřítel, pan Kalousek.“

Zdeněk Dobiás: „Jedna věc by se měla udělat co nejrychleji, a to dříve než za půl roku. A to vrátit důchodovou valorizaci, kterou vzal pan Kalousek. Řeknu to na rovinu: To bylo svinstvo vůči důchodcům.“

Michaela Jílková: „Věříte, že bude líp?“
Zdeněk Pernes: „No, co jiného mi zbývá.“

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…