Téměř 60 tisíc nových pracovních míst. O každé z nich se uchází už "jen" devět lidí

09.12.2014 19:30

Víc než půl milionu Čechů bez práce po dobu delší než 24 měsíců. To není příliš dobrá zpráva. Na druhou stranu přibylo během roku bezmála 60 tisíc nových pracovních míst. Zatímco vloni se o jedno takové volné místo ucházelo v průměru 15 žadatelů o práci, nyní je situace lepší - počet se snížil na 9. A i další čísla ukazují důvod k radosti a optimismu do dalšího roku.

Téměř 60 tisíc nových pracovních míst. O každé z nich se uchází už "jen" devět lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Po delší době přichází ale přece jen, jak se zdá, z oblasti trhu práce a zaměstnanosti částečně dobrá zpráva. Situace se podle ní začíná mírně zlepšovat – i když jen v některých regionech. Potvrzují to i čísla takzvaného Indexu trhu práce, která shromažďuje personální společnost ManpowerGroup. Po více než pěti letech se tedy zdá, že lze nahlížet na první čtvrtletí nadcházejícího roku 2015 optimisticky.

„Výsledky z českého trhu práce za listopad předčily očekávání. Na rozdíl od očekávaného zvýšení se míra nezaměstnanosti udržela na říjnových 7,1 procentech. Jde o velmi dobrý výsledek, za nímž stojí především růst ekonomiky a nepochybně i sezónní práce v odvětví obchodu připravujícího se na vánoční svátky,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Jak dodává, díky solidnímu růstu vznikají v ekonomice poměrně rychle i nová pracovní místa. Jejich počet se nyní přibližuje hranici 60 tisíc, což znamená, že na jedno místo nyní připadá v průměru devět uchazečů. „Ještě před rokem to bylo patnáct. Počet nových míst je tím pádem na šestiletém rekordu a stále přibývají. Prosinec sice přinese mírné zvýšení nezaměstnanosti s tím, jak budou končit úvazky na dobu určitou, avšak nezaměstnanost zůstane hluboko pod osmi procenty,“ doplnil dále Dufek.

První čtvrtletí je tradičně nejslabší. Tentokrát to bude asi jinak

Nutno dodat, že první čtvrtletí v roce bývá přitom již tradičně nejslabším náborovým obdobím roku. Nyní to vypadá, že se situace zlomila a řada zaměstnavatelů očekává i zlepšení ve vytváření nových pracovních míst. Podle všeho se velký boom dá očekávat zejména ve státní správě. Zda to je dobrou zprávou či nikoli, si musí každý zhodnotit sám. Ovšem zkusme se zaměřit na nejnovější detaily, které vyplývají z aktuálních zjištění. Mimochodem i ministerstvo práce a sociálních věcí v těchto dnech zveřejnilo poměrně příznivé informace o tom, že nezaměstnaných v naší zemi ubývá. Nadějně tak vypadá i výhled do nejbližší budoucnosti.

„Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro první čtvrtletí 2015 mírně optimistické náborové plány. Šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, pět procent z nich předpovídá snížení počtu pracovních sil. Ovšem 88 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje čistý index trhu práce pro Českou republiku pro první čtvrtletí 2015 hodnotu +1 procento,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Připomněla, že první čtvrtletí je však skutečně již tradičně opravdu nejhorší období v oblasti zaměstnanosti, protože dochází v mnoha odvětvích k sezónnímu poklesu. Jak ale doplnila, pokles nezaměstnanosti ale překvapivě pokračoval i na podzim a počet nezaměstnaných je tím pádem nejnižší od roku 2009. Čistý index trhu práce je nejsilnější 1. čtvrtletí v historii průzkumu od roku 2008. To lze považovat za znamení obnovy důvěry zaměstnavatelů, jak mnozí makroekonomičtí analytici předpovídají,“ pokračovala Rezlerová.

Nejvíce nových pracovních míst přinese státní správa, zdravotnictví a vzdělávání

Podle aktuálních výsledků průzkumů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, zvyšování počtu nových pracovníků se bude týkat počátkem roku hlavně čtyř odvětví (V celkem 10 se však očekává průběžný nárůst počtu pracovníků).

„Nejsilnější Index předpovídá odvětví státní správy, zdravotnictví, vzdělávání a kultury. Čistý index trhu práce odpovídá v těchto oblastech nárůstu o 9 procent. Příznivé náborové prostředí mohou očekávat uchazeči o práci ale také v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov (nárůst o 6 procent) a zpracovatelský průmysl (o 3 procenta). Dlužno však dodat, že největší pokles počtu pracovních sil je nutné čekat v odvětví těžby nerostných surovin. Tam je třeba počítat s poklesem o 8 procent.

Jednotlivé regiony se pochopitelně budou i nadále lišit

Tak jako v minulosti, nelze očekávat, že pozitivní výhled se bude týkat všech regionů v České republice. Někde sice přichází pozitivní změna, jinde však výraznější změna k lepšímu zatím očekávat nelze. Obecně však zaměstnavatelé v Praze i na Moravě očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější Čistý index trhu práce s nárůstem o tři procenta hlásí Praha. Dobře by na tom mohla být i Morava, kde Index trhu práce dosáhl hodnoty +2 procenta. Celkově ve zbytku Čech se však očekává úbytek pracovních míst o 1 procento. Náborové plány firem se tak celkem navýšily ve třech regionech.

Obrovský boom pracovních míst čeká opět Indii a Tchaj-wan

I ve světě se situace mění. Z globálního hlediska však zaměstnavatelé ve 38 ze 42 sledovaných zemí a oblastí očekávají i v dalším čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Oproti poslednímu čtvrtletí letošního roku se Index trhu práce zvýšil ve 22 zemích a snížil pouze ve 12. Meziročně tím došlo k posílení Indexu ve 24 zemích a oslabení ve 13. Nejsilnější náborové prostředí ze světového pohledu hlásí opět zaměstnavatelé v Indii, v Tchaj-wanu a na Novém Zélandu. Na druhou stranu nejslabší – a jediné negativní – náborové prostředí hlásí Finsko, Itálie, Nizozemí a Švýcarsko. Tam lze očekávat, že pracovní místa budou spíše ubývat.

Aktuální čísla z Úřadu práce

K 30. 11. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) v Česku celkem 517 508 uchazečů o zaměstnání. To je o 2 130 méně než v říjnu a o 47 805 méně než v listopadu 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 500 005 dosažitelných uchazečů – tedy takových, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání. Podíl nezaměstnaných zůstal na 7,1 procentech (říjen 2014 – 7,1 %, listopad 2013 –  7,7 %). Naopak se zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 1 180, meziročně pak o 21 896. Celkem jich zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízeli 59 397. (Aktuální výsledky tento týden zveřejnil Úřad práce ČR).

Z aktuálních čísel vyplývá i to, že meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v Česku celkem 50 regionů. Největší pokles hlásil okres Benešov (o 3,3 %), Mladá Boleslav a Nový Jičín (shodně o 2,5 %), Kladno a Beroun (shodně o 2,2 %) a Brno venkov (o 1,8 %). Naopak nárůst nezaměstnanosti eviduje ÚP ČR ve 26 regionech - největší pak v okresech Jeseník (o 6,4 %), Klatovy (o 5,9 %), Znojmo (o 4,6 %), Jindřichův Hradec (o 4 %) a Písek (o 3,3 %).

Půl milionu lidí bez práce 24 měsíců v kuse? To není důvod k radosti

I proto ekonom z Next Finance Vladimír Pikora varuje před přehnaným optimismem. „To neznamená, že by situace na trhu práce byla dobrá. Míra nezaměstnanosti nad 7 procent je totiž stále nezdravě vysoká. Špatnou zprávou je například to, že lidí bez práce je více než půl milionu už 24 měsíců v kuse. V nejbližší době neočekáváme další zlepšování situace na trhu práce. Situace v Německu není dobrá, a to se ještě projeví v našem průmyslu. Průměrnou míru nezaměstnanosti na celý příští rok čekáme zhruba na 7,5 procentech,“ uvedl Pikora ve svém komentáři na toto téma.

 

Jak se průzkum Indexu trhu provádí?

V rámci průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2015 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2015 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“ Manpower má pro Českou republiku k dispozici i sezónně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit.

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou ze 42 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá.

Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Šetření probíhá ve světě již více než 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě.

Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…