Tento průšvih číhá na samoživitelky a jejich studující děti

25.08.2014 17:51

Prázdniny končí, a tak v mnohých domácnostech nyní řeší, jak finančně pokrýt náklady na vybavení školáka pro výuku. Není totiž tajemstvím, že tyto náklady rostou rok od roku. Zatímco před pěti lety činily průměrně 2 500 korun na jednoho školáka, loni to bylo už kolem 8 400 korun, přičemž letos by mělo opět dojít k jejich navýšení. To se odráží též na růstu zadlužených lidí.

Tento průšvih číhá na samoživitelky a jejich studující děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Podle aktuálních interních průzkumů společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK – společnost, zabývající se vymáháním pohledávek a dluhů) se téměř osm procent zadlužených Čechů dostalo do finančních potíží právě kvůli půjčce související s výbavou pro děti. Nutno přitom dodat, že při nástupu do školy není výbava školních pomůcek jediným mimořádným výdajem domácnosti. V téměř každé škole se vyžadují ještě další částky – do různých speciálních fondů, na obědy, na zaplacení družiny, případně na nějaké konkrétní pomůcky, které chce škola koupit všem žákům stejné, poněvadž jsou nezbytné pro výuku konkrétního pedagoga. I když jsou tyto částky velice rozdílné, pro rodinu to znamená znatelný zásah do peněženky. Jde-li o neúplnou rodinu, přichází problém.

„Volala nám v těchto dnech ředitelka jedné školy ze severu Čech, že by k nim měla od začátku roku začít chodit dívenka do přípravné třídy. Její matka však neví, jestli ji do školy bude moci dát, poněvadž prý nemá na to, aby dívence platila autobus z jejich vesnice. Žádala nás, zda by nebylo možné tedy pomoci tak, že bychom dívence hradili obědy a ona by díky tomu, že za ně ušetří, měla na dopravu dítěte,“ uvedla jeden aktuální příklad z praxe Jana Skopová, zástupkyně společnosti manželů Tykačových Women for Women, společnosti, která, jak ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly, pomáhá chudým rodinám s placením školních obědů. Ukázalo se totiž, že ne pro všechny domácnosti jsou náklady za dětské školní obědy možné a některé děti proto někdy i celodenně hladoví.

118 dětí v Česku je z rodin, které nemají na obědy. Přibydou další?

V současné době – tedy v týdnu, kdy se pedagogové vracejí do škol, aby se připravili na další školní rok – už je jisté, že v celém Česku budou hrazeny obědy 118 dětem. „U nich víme, že to bude nutné až do konce školního roku. Uvidíme, kolik dalších dětí se však v následujících dnech ještě objeví – tipy totiž dostáváme přímo ze škol, od učitelů. Někteří to dokáží odhadnout ještě před začátkem roku – tedy v těchto dnech, jiní až poté, co se se svými žáky a podmínkami, ve kterých žijí, seznámí,“ vysvětlila dále Skopová.

Potvrzuje se, a údaje agentur, které se zabývají vymáháním pohledávek, to také dokládají, že ne každá rodina či domácnost takovouto formu pomoci obdrží. Možná proto, že nikdo netuší, že ji potřebuje, poněvadž se o ni stydí říct, nebo z mnoha jiných důvodů. Pokud se zejména samoživitelé a samoživitelky rozhodnou řešit toto vypjaté období půjčkou, dluhy jim pak mohou přerůst přes hlavu.

Přípravy na školu na začátku roku stojí rozpočet rodin školáků několik tisíc korun, ale většinou nejsou konečné. Další finanční výdaje je třeba vynakládat i během samotného školního roku. Pokud se příjem domácnosti v rozmezí měsíců nijak nemění, je stejný a není možnost ho navýšit, půjčka je jen dalším problémem, který takovou domácnost bude tížit.

Náklady na vybavení školáka rostou. A což teprve, jsou-li v rodině dva a víc

Za to, že náklady na vybavení školáků rostou (loni se pohybovaly až kolem 8 400 Kč), může trvalý růst cen školních pomůcek. Také však i těsné propojování výuky a technologií, takže se často nejedná jen o nákup aktovky, sešitů, psacích potřeb apod., ale také i počítačů, notebooků, tabletů či různých vzdělávacích programů, čímž se celkové náklady mnohonásobně navýší.

Netřeba zejména rodinám s dětmi připomínat fakt, že za školní rok je třeba počítat s tisíci korunami za stravování svého dítěte ve školní jídelně, za příspěvek na SRPŠ, družinu, pobyt v přírodě, lyžařské kurzy, nemluvě o mimoškolních aktivitách. Jenomže kde na to brát?

„Každý z nás chce pro své děti to nejlepší a jsme schopni se kvůli tomu i zadlužit. Často si ovšem neuvědomujeme, jak velké finanční potíže mohou tyto dluhy způsobit. Důvodem neschopnosti splácet mohou být vysoké úroky, nedostatečné finanční prostředky z důvodu výpadku příjmu, či roztočení dluhové spirály,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz varování Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

Hledejte nejprve všechna možná řešení, než se rozhodnete pro půjčku, radí agentury zabývající se dluhy

Jak dodala, rodiče by si tak nejprve měli uvědomit, kolik mají dostupných finančních prostředků na nákup školní výbavy pro své děti a této částky se držet. Mohou tak učinit například sestavením domácího rozpočtu. Jistou možnost představuje také pravidelné odkládání peněz bokem během celého roku, které zajistí, že rodiče nepocítí úbytek financí tak tvrdě. „Výhodu představují i reklamní letáky, díky nimž lze zakoupit stejný produkt za výhodnější cenu a tím ušetřit. Pokud mají rodiče více dětí, mohou děti školní výbavu vzájemně sdílet,“ doporučuje Kuřinová.

Jenomže – i když se mnoho rodin a domácností je schopno uskromnit ve svých požadavcích, pravdou v tomto případě je ještě jeden fakt, který nelze opomíjet. Pokud dítěti bude ve výbavě něco chybět, nebo to bude viditelně nízké kvality, může se stát středem posměchu. Toho jsou si rodiče do určité míry vědomi.

„Chtějí pro své dítě to nejlepší, a proto jsou schopni se kvůli zajištění dobré školní výbavy i zadlužit. Potvrzují to také naše interní statistiky společnosti. Podle nich se opravdu zhruba osm lidí ze sta zadlužuje právě za účelem nákupu školní výbavy pro svého potomka,“ řekla ještě ParlamentnímListům.cz Kuřinová ze společnosti KRUK.

Řešením je pomoc od státu, obce, ale i od druhého rodiče dítěte

Závěrem je však dobré připomenout i další formy, jak i v případě špatné finanční situace rodiny hledat na nákup pomůcek možná i zákonná řešení bez toho, aniž by se domácnost zadlužovala.

Jsou-li příjmy rodiny nízké, je dobré se obrátit na obecní úřad v místě bydliště, případně na úřad práce, a zjistit, zda by taková domácnost nemohla obdržet sociální dávku, jež by zvýšenou finanční potřebu pokryla. V případě rodin samoživitelů, tam, kde není možná přímá dohoda s expartnerem a druhým rodičem dítěte, se lze obrátit na soud s tím, aby v rámci vyživovací povinnosti k nezletilému dítěti určil, kolik má i druhý rodič na jeho vybavení do školy přispět.

Samoživitelky trápí chudoba nejvíc

Jak už bylo zmíněno, problém vybavit dítě do školy většinou není problémem pro úplné rodiny, alespoň s průměrnými příjmy. Největším strašákem je pro rodiny neúplné a samoživitelky. I když příjmovou chudobou je podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) ohrožen zhruba každý desátý Čech, z hlediska skupin obyvatelstva nejvíce dopadá tato chudoba právě na matky samoživitelky.

Představují tak pětinu z jednoho až jednoho a půl milionu lidí, kteří jsou u nás se svými ročními příjmy na samém dně. (Za nimi jsou poté mladiství a senioři, pozn. red.) Snadno pak padají do dluhů, což potvrzují i další společnosti, které vymáhají pohledávky po splatnosti.

Ukazuje se, že zhruba každá třetí žena, která se dostala do prodlení s úhradou svého finančního závazku, je samoživitelka. Na samoživitelky tak nejvíce dopadá i rostoucí celková zadluženost domácností. I když třeba matka sama sice nic nedluží, přestává včas platit složenky, nemá na nájem, jídlo a výdaje na dítě už například tím, že se její bývalý manžel či partner propadl do dluhů.

Jakmile přestanou chodit alimenty, situace přitvrdí 

Doslova do následné finanční propasti se dostanou samoživitelky také ve chvíli, kdy jim otec dítěte přestane platit výživné. Právní cesty jsou buď mimosoudní přes advokáty či oficiální vymahače dluhů, nebo přes žalobu na soud a následnou exekuci. Celý proces může trvat rok i déle, nyní se navíc má rozhodovat o tom, že návrh na exekuci bude nutno podávat společně s povinnou několikatisícovou zálohou (hovoří se cca o 6500 až 7000 korunách).  

To jsou vše důvody toho, proč se stávají samoživitelky snadnou obětí lichvářů a nebankovních rychlých půjček.

Podle Českého statistického úřadu do takzvané příjmové chudoby spadají v Česku ti, kteří mají v dvou až tříčlenné domácnosti po přepočtu příjem na osobu sedm až devět tisíc korun měsíčně hrubého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…