Ukrajince ne! Češi v průzkumu řekli, co si vláda nedá za rámeček

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.12.2023 8:14 | Zprávy

Češi vedou v novém průzkumu Eurobarometer 2023 od Evropské komise. Ale v něčem, co si vláda nedá za rámeček. Češi nevěří v dobrý stav české, ani evropské ekonomiky. Ani že se situace zlepší. Nechtějí euro. A vládu nepotěší ani čísla ohledně Ukrajiny. Čeští respondenti jsou jednak nejvíce proti posílání peněz na Ukrajinu, ale také proti tomu, aby byla přijata do EU. I proti posílání zbraní. Tam je ale v Evropě odpůrců mnohem více.

Ukrajince ne! Češi v průzkumu řekli, co si vláda nedá za rámeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská demonstrace proti mobilizaci v Rusku. Apel na všechny Rusy, aby se nepodřizovali příkazům své vlády a neúčastnili se této války

Minulý týden zveřejnila Evropská komise výsledky pravidelného průzkumu Eurobarometer. Tentokrát se speciálním zaměřením na Ukrajinu a konflikt s Ruskem. Souhrné výsledky nejsou takovým překvapením. 89 % respondentů prý souhlasí s poskytováním humanitárních dávek těm, které válka zasáhla a 84 % souhlasí s přijímáním válečných uprchlíků. 72 % souhlasí s pokračováním finanční pomoci Ukrajině, stejné procento pak podporuje sankce proti Rusku. 61 % souhlasí s udělením statusu kandidátské země Ukrajině a 60 % podporuje vyzbrojování Ukrajiny za evropské peníze. Průzkum proběhl v říjnu a listopadu, v Česku ho měla na starosti agentura STEM.

Ďábel ovšem tkví v detailech, kde se ukazují dost propastné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. A Česká republika je většinou na vedoucích pozicích. Když jde o nedůvěru a odpor k různým iniciativám.

Jednak je zde tradiční důvěra v Evropskou unii. Zde Češi nevedou. 55 % respondentů Evropské unii nevěří. To je stejně jako ve Francii. Čechy v nedůvěře překonávají Slovinci, Kypřané a Řekové. Naopak 38 % EU věří. To je stejně jako u Slovinců, na Kypru a ve Francii pak má důvěru v EU jen 35 % dotázaných.

Věříte EU?
Zdroj: Eurobarometer

Pak je tu důvěra ve vládu státu. I tady jsou Češi na vrchních příčkách, ale ne na vrcholu. V nedůvěře je překonávají Slovinci, u kterých jen 27 % vládě věří a plných 77 % nevěří. V Česku je to 69 % ku 27 %, máme velice podobné výsledky jako Francie a Španělsko. Obecně je ale v EU důvěra k národním vládám dost nízko. Padesát a více procent důvěry má vláda pouze v Rakousku, Irsku, Švédsku, Nizozemí, Dánsku, Finsku a Lucembursku a unijní průměr je 36 % důvěry ve svou vládu a 60 % nedůvěry.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 19.12.2023 13:07:51
Proč máme pořád pomáhat hlupákovi který dráždil medvěda klackem ? Medvěd se naštval a zakousl se mu do ruky! Proč máme za jeho blbost platit my?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…