Ukrajince ne! Češi v průzkumu řekli, co si vláda nedá za rámeček

19.12.2023 8:14

Češi vedou v novém průzkumu Eurobarometer 2023 od Evropské komise. Ale v něčem, co si vláda nedá za rámeček. Češi nevěří v dobrý stav české, ani evropské ekonomiky. Ani že se situace zlepší. Nechtějí euro. A vládu nepotěší ani čísla ohledně Ukrajiny. Čeští respondenti jsou jednak nejvíce proti posílání peněz na Ukrajinu, ale také proti tomu, aby byla přijata do EU. I proti posílání zbraní. Tam je ale v Evropě odpůrců mnohem více.

Ukrajince ne! Češi v průzkumu řekli, co si vláda nedá za rámeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská demonstrace proti mobilizaci v Rusku. Apel na všechny Rusy, aby se nepodřizovali příkazům své vlády a neúčastnili se této války

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43745 lidí
Minulý týden zveřejnila Evropská komise výsledky pravidelného průzkumu Eurobarometer. Tentokrát se speciálním zaměřením na Ukrajinu a konflikt s Ruskem. Souhrné výsledky nejsou takovým překvapením. 89 % respondentů prý souhlasí s poskytováním humanitárních dávek těm, které válka zasáhla a 84 % souhlasí s přijímáním válečných uprchlíků. 72 % souhlasí s pokračováním finanční pomoci Ukrajině, stejné procento pak podporuje sankce proti Rusku. 61 % souhlasí s udělením statusu kandidátské země Ukrajině a 60 % podporuje vyzbrojování Ukrajiny za evropské peníze. Průzkum proběhl v říjnu a listopadu, v Česku ho měla na starosti agentura STEM.

Ďábel ovšem tkví v detailech, kde se ukazují dost propastné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. A Česká republika je většinou na vedoucích pozicích. Když jde o nedůvěru a odpor k různým iniciativám.

Jednak je zde tradiční důvěra v Evropskou unii. Zde Češi nevedou. 55 % respondentů Evropské unii nevěří. To je stejně jako ve Francii. Čechy v nedůvěře překonávají Slovinci, Kypřané a Řekové. Naopak 38 % EU věří. To je stejně jako u Slovinců, na Kypru a ve Francii pak má důvěru v EU jen 35 % dotázaných.

Věříte EU?
Zdroj: Eurobarometer

Pak je tu důvěra ve vládu státu. I tady jsou Češi na vrchních příčkách, ale ne na vrcholu. V nedůvěře je překonávají Slovinci, u kterých jen 27 % vládě věří a plných 77 % nevěří. V Česku je to 69 % ku 27 %, máme velice podobné výsledky jako Francie a Španělsko. Obecně je ale v EU důvěra k národním vládám dost nízko. Padesát a více procent důvěry má vláda pouze v Rakousku, Irsku, Švédsku, Nizozemí, Dánsku, Finsku a Lucembursku a unijní průměr je 36 % důvěry ve svou vládu a 60 % nedůvěry.

Věříte své vládě?
Zdroj: Eurobarometer

Češi jsou také více pesimističtí ohledně budoucnosti Evropské unie, byť tato otázka dopadla pro EU dobře. V žádné zemi není pesimismus nad 50 %. Nicméně v Řecku a Francii převažují pesimisté nad optimisty. V ČR je pak poměr 44 % ku 55 % ve prospěch optimistů. Nejvíce na světlou budoucnost EU věří Irové a Dánové. A potom Poláci.

Bude budoucnost EU dobrá?
Zdroj: Eurobarometer

Něco jiného je ale Evropská ekonomika. Zde Češi vedou. 61 % si myslí, že je situace špatná, což je z celé EU nejvíce. V grafu ovšem Čechy překonávají opět Francouzi, protože jejich důvěra v dobrý stav ekonomiky je o procentní bod menší než v Česku, kde je to 32 %. Kromě Čechů a Francouzů si to, že je na tom evropská ekonomika mizerně, myslí i Němci. 40 % má za to, že je na tom ekonomika dobře, 52 % že špatně. A podobně „nadšení“ jsou i v Itálii a ve Španělsku. Výjimkou je opět Polsko, kde si celých 69 % respondentů myslí, že je na tom evropská ekonomika dobře, jen 19 % že špatně.

Jak je na tom evropská ekonomika?
Zdroj: Eurobarometer

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39973 lidí

Situaci pak dokresluje další otázka, zda bude dalších 12 měsíců lepších nebo horších pro evropskou ekonomickou situaci. Češi jsou v tomto ohledu skeptičtí. Jen 9 % si myslí, že bude lepší. Což je stejné jako v Dánsku, Česko předběhly Nizozemí a Finsko, kde ve zlepšení věří jen 8 a 7 %. 41 % respondentů z Česka si myslí, že situace bude stejná, 42 % že bude horší. V pesimismu ČR předbíhají jen Lucembursko a Kypr. Mezi optimisty jsou už tradičně Poláci s 27 % těch, kdo si myslí, že se to zlepší, nejvíce ale na zlepšení věří Chorvati.

Čekáte u ní zlepšení?
Zdroj: Eurobarometer

Češi také dle průzkumu nevěří své vlastní ekonomice. Jen 22 % si myslí, že je na tom dobře. V podstatě totožná situace panuje na Slovensku. Ale Lotyši, Portugalci, Řekové a Bulhaři svým ekonomikám věří ještě méně, v Bulharsku jen 16 % by popsalo stav ekonomiky jako dobrý. V celkem 10 zemích pak přesahuje názor, že jejich ekonomika je na tom špatně, 70 %. Němci také nejsou optimisté, 53 % si myslí, že je na tom jejich ekonomika špatně. Pozitivně, tedy na 50 % a více, hodnotí svou ekonomiku v Polsku, Rakousku, na Maltě, v Irsku, Nizozemí, Dánsku a Lucembursku.

Jak hodnotíte situaci ve své ekonomice?
Zdroj: Eurobarometer

Pokud současná situace není dost, jsou tu ještě vyhlídky do bucoucna. Asi už nepřekvapí, že jen 11 % dotázaných v Česku si myslí, že se ekonomika zlepší, zatímco 56 % má za to, že se situace ještě horší. Ve skepsi Čechy překonávají už pouze Estonci, a to jen o procento. Ale obecně nejsou občané evropských zemí dvakrát optimističtí, nikde není naděje na zlepšení přes 50 %. Nejvíce na zlepšení věří Italové s 31 %. Převládá názor, že situace bude stejná.

Čekáte u ní zlepšení?
Zdroj: Eurobarometer

Už tradičně se Češi řadí k největším odpůrcům eura. Jen 27 % je pro, 63 % je naopak proti. Odpor k euru sdílí ČR s Dánskem, Polskem, Bulharskem a Švédskem. Češi také nejvíce nevěří, že plán obnovy EU skrz dotace a půjčky stavu ekonomiky pomůže.

Chcete měnovou unii?/Věříte, že Evropský plán obnovy bude efektivní?
Zdroj: Eurobarometer

,,Ukrajince ne."

A pak je zde již téma Ukrajiny. Na úvod otázka o humanitární podpoře uprchlíkům. V ČR by ji neposkytlo jen 13 % dotázaných. Například v Rumunsku, které s Ukrajinou hraničí, je to dvakrát tolik. Češi ale mají nejmenší podporu přijímání válečných uprchlíků do EU, 63 % by přijímalo, 31 % je proti. Podobně nízká je podpora už jen v Bulahrsku.

Souhlasíte s poskytnutím humanitární pomoci/vítáním uprchlíků?
Zdroj: Eurobarometer

Něco jiného jsou ekonomické sankce. U nich Česko nepatří k největším odpůrcům. Tím je Kypr, kde jen 31 % dotázaných sankce podporuje. Ani v Bulharsku podpora sankcí nepřesahuje 50 %. Významný a větší než v Česku je odpor také na Slovensku, v Maďarsku, Řecku, Slovinsku i Rakousku. Nejmenší odpor proti ekonomickým sankcím má Švédsko a Portugalsko, v Polsku je pak podporuje 89 %.

Souhlasíte se sankcemi na ruskou vládu, firmy a jednotlivé občany?
Zdroj: Eurobarometer

Češi jsou také největší držgrešle, když jde o podporu Ukrajiny. Jako v jediné zemi u nás finanční podpora Ukrajiny nemá ani 50 % a tábory pro a proti jsou vyrovnané. Kromě ČR jsou významně proti posílání peněz Bulhaři, Slováci, Rumuni a také Maďaři. Tedy vesměs země poblíž Ukrajiny. Finanční podpora naopak nevadí v severských zemích a v Portugalsku.

Souhlasíte s finanční pomocí Ukrajině?
Zdroj: Eurobarometer

Kromě toho by Češi nepustili Ukrajinu do EU, a to poměrem 52 % ku 37 %. ČR je jedinou zemí, kde odpor přesahuje 50 %. Podobně je na tom pak Maďarsko, kde odpůrců je víc než podporovatelů. A srovnatelně jich je na Slovensku.

Souhlasíte s udělením statusu kandidátské země Ukrajině?
Zdroj: Eurobarometer

Kde Češi nevedou, je odpor k pořizování zbraní pro Ukrajinu. V ČR je proti 54 %. V Řecku, Bulharsku, na Kypru a na Slovensku je to však okolo 60 %. A obecně je podpora pro vyzbrojování Ukrajiny mnohem menší, než pro podporu finanční a humanitární.

Souhlasíte s financováním vojenské pomoci Ukrajině?
Zdroj: Eurobarometer

Kromě toho Češi vedou v některých dalších ukazatelích, například máme nejvíce odpůrců investic do solárů a jiných obnovitelných zdrojů (26 %), Češi si také nejméně myslí, že EU je oázou stability ve světě (55 % si to myslí, 39 % nikoliv) a Češi jsou spolu s Dány a Švédy největšími odpůrci společné zahraniční politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 19.12.2023 13:07:51
Proč máme pořád pomáhat hlupákovi který dráždil medvěda klackem ? Medvěd se naštval a zakousl se mu do ruky! Proč máme za jeho blbost platit my?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…