Varování ekonoma: Neradujte se. V Rusku možná přijdou ke slovu věci pro nás těžko představitelné a bude to mazec

19.12.2014 7:24

Nemá cenu se radovat, že Rusko přijde na buben, protože na tom nikdo nevydělá, upozorňuje všechny odpůrce ruského prezidenta Vladimíra Putina český ekonom Vladimír Pikora. Ani spekulace Západu, že současná situace politicky zlomí vaz ruské vládě, nemusí podle něj vyjít. „Rusové totiž mají náhle jasného fiktivního nepřítele, což je ještě víc semkne,“ vysvětlil.

Varování ekonoma: Neradujte se. V Rusku možná přijdou ke slovu věci pro nás těžko představitelné a bude to mazec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

„Na tom nevydělá nikdo, pokud přijde Rusko do recese,“ prohlásil Pikora pro ParlamentníListy.cz. I když se nás to prý nedotkne hned, protože nemáme tak velký zahraniční obchod s Ruskem, postihne nás to později. Podle Pikory se recese v Rusku citelně dotkne Německa, které je mnohem víc navázané na Rusko. „Ale naše ekonomika je zase hodně navázaná na Německo, takže k nám to stejně oklikou přijde a zpomalí to naši ekonomiku,“ varuje Pikora.

Exportéři zřejmě budou muset odepsat pohledávky v Rusku

A příliš naděje nedává ani českým firmám, které s Ruskem obchodují. „Mnoho podniků má zakázky v Rusku, které mají být teprve zaplaceny. Podnikatelé počítali s nějakou částkou, ale bojím se, že ruská strana teď nebude schopna dostát svým závazkům a že spousta zakázek nebude splacena v původní výši, jak by být měla,“ varuje ekonom. Tak podle něj vzniknou pohledávky, které ovšem budou těžko dobytné, naopak je bude spíš potřeba odepsat. „A to se projeví nejen v českém bankovním sektoru, který financuje export do Ruska, ale i u samotných exportérů,“ uvádí další důvod, proč jsou problémy ruské ekonomiky, kterou paralyzuje obchodní válka s ropou i protiruské sankce, špatnou zprávou, ze které bychom neměli mít radost.

Škodovku by mohla podržet Čína a Indie

Nepostihnou ruské problémy největšího českého exportéra – mladoboleslavskou firmu Škoda Auto, kterou před propadem tržeb v době evropské recese zachránil právě export do Ruska? „Jestli se nemýlím, v poslední době tam hodně rostl význam Asie, tedy Čína, Indie, takže si myslím, že to pro Škodovku taková ohromná rána nebude, i když v Rusku poklesne poptávka, protože ta by byla vykompenzována prodeji v Číně a Indii,“ míní ekonom Pikora. Horší by podle něj bylo, kdyby do tržního prostředí vstoupila politika tak, že by kurz rublu nebyl určován nabídkou a poptávkou, ale administrativně. Pak je podle něj dost možné, že najednou bude celá ekonomika administrovaná, pak se může dostat pod nějaký politický vliv i továrna, která patří některé z evropských firem, jako je Škodovka.

Ekonom ujistil, že samotný stav Ruska ho zatím neznervózňuje. „Zatím se nedostalo tak daleko, aby začalo ignorovat trh. Ale pokud k tomu dojde a začnou stanovovat všechno administrativně, pak může nastat mazec,“ je přesvědčen Pikora, že může být ještě mnohem hůř. Navíc Rusové si stále ještě pamatují, jaké to je stanovit kurz úředně. „Možná přijdou ke slovu věci pro nás již těžko představitelné, jako jsou kapitálové kontroly. Možná, že zbývajícímu zahraničnímu kapitálu dokonce bude znemožněno z Ruska odtéct. Každopádně silně doporučujeme se nyní na ruském finančním trhu angažovat co nejméně,“ prozradil, co radí investorům. Ti však na vzniklý chaos už reagují, hledají bezpečí mimo Rusko.

Problémy v Rusku se nedaly předvídat

Český stát v posledních letech podporoval právě export do Ruska, mnoho firem bralo ruský trh jako velmi nadějný a zajímavý. Nebyla to chyba? „Těžko šlo takový vývoj předpokládat, proto bych se nedivil, když se někdo před pěti, deseti lety začal více orientovat na Rusko. Nemohl čekat, že to tak dopadne,“ je přesvědčen Vladimír Pikora, že se podobné problémy nedaly předvídat. Ale je to podle něj další důkaz, že je rozumné zahraniční partnery diverzifikovat. „Domnívám se, že do budoucna bude Česká republika víc tlačit na to, aby se zaměřila na další státy jako Vietnam, Turecko, tedy země, které jsou v jiném regionu a nebudou tak zasaženy nějakou krizí tohoto typu,“ soudí pro ParlamentníListy.cz analytik. Dodal, že Česká republika se také hodně snaží proniknout do takových zemí, jako je Ázerbajdžán, Gruzie, které už jsou sice víc vázané na Rusko, ale stále to znamená co možná největší diverzifikaci nejen do různých regionů, ale i do různých oborů.

Musíme se snažit nebýt na nikom závislí

Není vyloučeno, že podobné problémy jako v Rusku mohou nastat i v jiných zemích, které se dnes mohou pochlubit nejrychlejším růstem, jako například země skupiny BRICS. „Není problém, aby brazilský real oslabil a dostal se do problémů jako rubl, protože tam situace také je poněkud nestabilní,“ uvedl Pikora. Přesto říká: „pojďme obchodovat s Brazílií, Indií i dalšími, ale současně se snažme co nejvíce diverzifikovat, abychom měli nějakou záložní ekonomiku. Když jedna selže, abychom mohli obchodovat s někým dalším. Musíme se snažit nebýt na nikom závislí,“ objasnil.

Česká republika je jako jedna ze spolkových zemí Německa

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Platí podobná opatrnost i o našem obchodování s Evropskou unií, kam putuje víc než sedmdesát procent českého exportu? „Platí to všude, jak ukázala nedávná krize, která zasáhla celou Evropu. Tehdy hodně lidí říkalo, vyřešíme podobná rizika tím, když se budeme orientovat na Rusko,“ sdělil ekonom. Podle něj platí jedna zásada: když jste závislí jen na jednom, je to problém. „S Německem jsme natolik provázaní, že Česká republika je spíš jako jedna ze spolkových republik Německa. To je jediná výjimka, jinak se musíme snažit co nejvíc diverzifikovat,“ zopakoval, jak je možné se vyvarovat nežádoucích dopadů, které by mohly přijít ze zemí, na nichž bychom byli díky exportu závislí.

Ruský státní rozpočet není stavěný na nízké příjmy z ropy

Podle ekonoma není ruský státní rozpočet na nízké příjmy z ropy stavěný. „Ruské akcie se propadají, rubl také. V tu chvíli na finančním trhu zavládl chaos. Ruský prezident Putin obvinil ze slabého rublu západní spekulanty,“ popisuje Pikora paniku nejen na ruských finančních trzích, která v těchto dnech nastala. Strach z ekonomického rozvratu se podle ekonoma Jiřího Cihláře už šíří i mezi Poláky a Maďary, protože pro Maďarsko je Rusko třetím největším obchodním partnerem, pro Polsko dokonce druhým. „Napětí proto ze středoevropského regionu nezmizí dřív, než se investoři přestanou bát scénáře z roku 1998, tehdy Rusko vyhlásilo státní bankrot,“ připomněl Cihlář.

Dnešní situace připomíná ruský bankrot před šestnácti lety

Také ekonom Pikora přirovnává dnešní situaci v Rusku ke krizi v roce 1997, kdy se dostala ekonomika řady zemí do problémů. Kvůli pádu akcií na asijských trzích a růstu nezaměstnanosti v Asii začali spekulanti opouštět jihovýchodní Asii a stahovat peníze z jiných regionů, kde problémy nebyly, i z Ruska. A shodou okolností tehdy začala také klesat cena ropy. Přes injekci od Západu se ruský finanční trh zhroutil a Rusko zbankrotovalo, popisuje problémy Ruska před šestnácti lety, které mají s těmi současnými mnoho společného. „Je tu celá řada velkých odlišností, ale i celá řada paralel. Tehdy bylo všechno v plenkách, někdejší prezident Jelcin neměl tak pevnou vládu,“ konstatoval analytik Pikora.

Není snaha problematickou situaci mezi Ruskem a Západem odblokovat

Vladimír Pikora nevidí, že by na některé ze stran byla snaha situaci nějak odblokovat a zlepšit. „Ani z Evropy, ani z Ruska není snaha vybřednout z té krize, do níž se Rusko dostalo. Takže já nemohu být v tuto chvíli moc velký optimista. Jen se opakuje, co bylo v Rusku v roce 1997–98, kdy to skončilo bankrotem,“ říká. K tomu to prý směřuje. „Když se to nebude řešit, můžeme za půl roku zjistit, že Rusové nebudou schopni splácet. Stačí, aby rubl ještě víc padl a cena ropy ještě víc poklesla, a nastanou problémy jako v minulosti,“ předpovídá. Problém vidí i v obrovském odlivu kapitálu, který už je dnes možné pozorovat, a k tomu podle něj přispěla i opatření, jako jsou sankce proti Rusku kvůli konfliktu s Ukrajinou.

Celý svět je provázaný přes finanční trhy

Žádné řešení ekonom v tuto chvíli nevidí, zvlášť když Spojené státy vyhlašují další sankce proti Rusku. „USA dají sankce, Rusko protisankce, to je špatná cesta, která povede jen k eskalaci situace,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz. A důsledky pro Evropu by byly větší než před šestnácti lety, protože dnes je celý svět mnohem víc provázaný přes finanční trhy. „Daleko víc domácností spoří přes fondy, ty jsou globální, investují v celém světě, takže když utrpí velké ztráty v Rusku, projeví se to v úsporách domácností po celé planetě,“ objasnil, jaké dopady mohou mít potíže ruské ekonomiky i na lidi na druhém konci světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…