Víme, kdy bude v Česku lépe

11.04.2014 12:02

Příznivá ekonomická čísla začátku tohoto roku vzbuzují optimismus, který potvrzuje i aktuální prognóza České bankovní asociace na letošní i příští rok. S lepším vývojem na pracovním trhu to však zdaleka tak horké není. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš očekává, že Češi pocítí oživení ve vytváření nových pracovních míst a v tlaku na rychlejší růst mezd až koncem tohoto roku.

Víme, kdy bude v Česku lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V tuzemské ekonomice se snad už opravdu blýská na lepší časy, a tak by se Češi už konečně mohli mít zase lépe. Otázkou je však kdy. Česká bankovní asociace vydala ekonomickou prognózu, podle níž minulý rok přinesl zásadní obrat a pro ten letošní odhaduje ekonomický růst o 1,9 procenta. Ještě lepší výsledky pak očekává v roce 2015, kdy by měl růst reálného hrubého domácího produktu dosáhnout 2,5 procenta.

Tento výhled podporují i krátkodobá data z ekonomiky – silný růst koncem roku 2013, zlepšení v investicích, data za průmyslovou výrobu, stavebnictví a maloobchodní prodeje v prvních měsících roku i zlepšování ekonomických výhledů ve většině zemí Evropské unie. Na konkrétní dopady si však budou muset Češi ještě nějakou dobu počkat, protože bankovní analytici upozorňují, že se zlepšením situace na trhu práce, stejně jako s růstem mezd, lze počítat až v návaznosti na zvýšení spotřeby a investic.

V průmyslu je o procento víc zaměstnaných než před rokem

„Předně bych chtěl říct, že ani náš výhled pro letošni a příští rok se nijak výrazně neliší od pohledu České bankovní asociace. Předpokládáme, že ekonomika bude v průběhu letošního roku zrychlovat a její růst se opravdu může pohybovat mezi 1,5 a 2 procenty. Myslím si, že už v tuto chvíli probíhá konsolidace na trhu práce, to znamená, že začíná klesat nezaměstnanost, začínají pomalu, ale opravdu pomalu růst mzdy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Dufek, ekonom Československé obchodní banky.

Už tyto změny lze prý určitě považovat za pozivní trend. „A to proto, že jsme v posledních dvou letech zažívali jednoznačně nepříznivé trendy, ať už šlo o nezaměstnanost nebo ať už šlo o pokles reálných mezd. Teď ale vznikají nová pracovní místa, a to především v průmyslu, kde v tuto chvíli pracuje asi o jedno procento více lidí než například na začátku loňského roku,“ konstatuje Petr Dufek.

Zvyšuje se důvěra českých spotřebitelů

Růst mezd je už pozorovatelný v českém průmyslu, kde se mzdy zvyšují zhruba o tři procenta za první dva měsíce tohoto roku. „Tak z tohoto pohledu už první signály o zlepšující situaci rozhodně máme. Pomalu ale jistě začínají pociťovat příznivější ekonomickou situaci i domácnosti, což se ostatně promítá do zvýšeného optimismu a také do zvýšené důvěry českých spotřebitelů,“ upozorňuje ekonom ČSOB Petr Dufek.

O něco opatrnější než Česká bankovní asociace je v odhadech růstu české ekonomiky hlavní ekonom Ery Jan Bureš. „Pro příští rok očekávám podobný růst, ale pro ten letošní o něco slabší, jen nějakých 1,7 procenta. I když jsem pro rok 2014 trošku pesimističtější, tak v zásadě bych ale s takovým výhledem České bankovní asociace souhlasil,“ říká pro ParlamentníListy.cz ekonom Jan Bureš.

Začátek letošního roku ovlivnila mírná zima

Optimismus považuje za odůvodněný i proto, že jde konečně po delší době o růst. „Ten bude speciálně v roce 2014 tažený z velké části zahraniční poptávkou a také domácími investicemi. Spotřeba podle mě zůstane relativně slabá. Oživení, tak aby ho pocítili lidé ve vytváření nových pracovních míst a v tlaku na rychlejší růst mezd, si myslím, je otázka až konce roku 2014 nebo začátku roku 2015,“ poznamenává Jan Bureš.

Tlumí tak nadšení z toho, že by se zlepšení ekonomiky mohlo projevovat už v dohledné době. „Z hlediska vývoje na trhu práce, tedy z hlediska tvorby nových pracovních míst a z hlediska tlaku na nárůst mezd si myslím, že nějaké pozitivní tendence neuvidíme dříve než na konci roku, i když poslední čísla překvapila pozitivně. Ale to bylo ovlivněno mírnější zimou a když se to očistí o ty mimořádné sezonní efekty, tak nakonec uvidíme, že na trhu práce tenhle rok ještě moc úspěšný nebude,“ míní hlavní ekonom Ery.

Nejprve se budou zvyšovat úvazky, pak dojde na tvorbu nových míst

Vysvětlení toho, proč se oživení na pracovním trhu neprojeví dříve, spatřuje v tom, že firmy v minulosti stávající pracovní místa držely a nepropouštěly až tolik, kolik by stav ekonomiky vyžadoval. „Spíše zkracovaly pracovní úvazky. Takže teď v první řadě přijde na pořad natahování pracovních úvazků, zvyšování počtu odpracovaných hodin. A až následně pak tvorba nových pracovních míst a eventuálně také nějaké tlaky na nárůst mezd, které ale podle mého nebudou i vzhledem k nízké inflaci v tuhle chvíli nijak výrazné,“ dodává pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…