Víte, kde se stát nejlépe okrádá? Čtěte o fíglech, co stojí miliardy

26.07.2012 21:45

Nejvýnosnější je získávat zakázky od státu tam, kde je velmi těžké kontrolovat kvalitu, užitečnost a cenu. To podle projektového manažera Transparency International Stanislava Beránka nejlépe splňují oblasti IT, marketingu, právních a poradenských služeb. Aktuálně se mluví i o zakázce na registr vozidel, který získal dodavatel bez výběrového řízení.

Víte, kde se stát nejlépe okrádá? Čtěte o fíglech, co stojí miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Více než dvoutýdenní martyrium s centrálním registrem vozidel vyvolalo otázky, jak to bylo s přidělením této problematické zakázky. Společnost ATS-Telcom ji získala na začátku letošního roku, tedy už za ministrování nynějšího šéfa resortu dopravy Pavla Dobeše, a to bez výběrového řízení. Ministr se výtkám hájí tím, že byl v časové tísni.

„Mně to přijde zvláštní říkat, že bylo ministerstvo začátkem roku pod tlakem. A co by se stalo, kdyby ten registr byl spuštěn – a kvalitně – o měsíc, nebo tři měsíce později. Jaká by se stala škoda? Neznám tu problematiku detailně, ale tohle je otázka, která mě napadla hned,“ říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek, projektový manažer Transparency International ČR.

Zadávání státních zakázek je v Česku pořád na stejný mustr

„Působí to na mě tak, jak to tady normálně chodí. Zakázku dostane někdo, kdo na ní vydělá a kdo se podělí s ostatními. Přitom taková soutěž se dá vypsat za měsíc. Rozhodně by se díky soutěži dosáhlo pro stát úspory a systém by byl samozřejmě i kvalitnější. To je všechno na stejný mustr,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík, advokát ze sdružení Veřejnost proti korupci.



V jakých oblastech unikají peníze státu nejvíc, si však netroufá odhadnout. „Museli bychom k tomu mít podklady, a ty je prakticky nemožné opatřit. Muselo by se to provádět na základě nějakých dat, a ty by vám musel někdo poskytnout. My se zaměřujeme na ty nejkřiklavější případy a především na jejich politické souvislosti,“ vysvětluje Milan Hulík, podle něhož se státu pouštělo nejvíce žilou při zakázkách vojenské techniky.

Peníze unikají tam, kde je velmi těžké kontrolovat kvalitu, užitečnost a cenu

Na rozdíl od sdružení Veřejnost proti korupci má organizace Transparency International ČR o slabých místech přehled. „Obecně se jedná o nákupy veřejné správy. To, co bych považoval za nejvíc problematické, je oblast IT, marketingu, právních a poradenských služeb. V podstatě všechno, u čehož je velmi těžké kontrolovat kvalitu, užitečnost a cenu,“ uvádí Stanislav Beránek.

V této souvislosti zmiňuje, že je zajímavé se podívat na to, na jaké typy projektů jdou peníze z evropských fondů. „Kromě výstavby nějakých hotelů či golfových hřišť, tak velká část projektů je pojmenována jako vzdělávání personálu, nebo věci, které jsou jakoby měkké. Nelze je úplně ověřit a když se zeptáte někoho z oboru, tak vám o každé takové zakázce řekne, že je naprosto předražená,“ podotýká projektový manažer Transparency International.

Řetěz subdodavatelů, v němž některé firmy figurují jen jako fakturační adresy

Ve státní správě považuje ze zmíněných oblastí nejproblematičtější informační technologie. „U těch IT zakázek – nevím, nakolik to byl i případ registru vozidel – se často stává, že je tam nějaký řetěz subdodavatelů, kdy tu reálnou práci vykonává několik firem, a ty ostatní fungují jen jako fakturační adresy a jen si přeprodávají práce,“ objasňuje Stanislav Beránek pro ParlamentníListy.cz, jak to často při podobných zakázkách chodí.

Je to dáno tím, že pro člověka, který není odborník na IT zakázky, je velmi těžké je kontrolovat. „Často zadavatelé argumentují tím, že nejsou odborníky na IT, že si nechali zpracovat znalecký posudek, a ten říkal, že je vše v pořádku. A oblast znalců je další věc. V podstatě tímhletím je možné přikrýt jakékoli problematické nebo kontroverzní řešení,“ míní Stanislav Beránek z Transparency International.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…