Vláda pošle zemědělcům dvě miliardy. Na škody z povodní

24.07.2013 16:51

Vláda ve středu schválila navýšení letošního rozpočtu Ministerstva zemědělství o 2,1 miliardy korun. Peníze jsou určeny na odstranění škod po letošních povodních. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom ve středu informoval ministr zemědělství Miroslav Toman. Peníze by podle Tomana mělo ministerstvo získat mimo jiné z rezerv rozpočtu.

Vláda pošle zemědělcům dvě miliardy. Na škody z povodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Celkové škody, které vodní živel napáchal na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun.

Bez posílení rozpočtu by odstraňování škod v zemědělství nebylo možné

Bez posílení rozpočtu ministerstva o 2,113 miliardy korun nebude prý odstranění povodňových škod v resortu možné, protože ani ministerstvo, ani poškozené subjekty nedisponují dostatečnými finančními prostředky.

Největší část požadovaných peněz, 1,350 miliardy Kč, má být určena na odstranění škod na vodohospodářské infrastruktuře. Na škody v zemědělství má směřovat 735 milionů korun, obnova lesů si vyžádá navíc 28 milionů korun. Letošní rozpočet ministerstva před požadovaným navýšením počítá s celkovými výdaji ve výši 44,1 miliardy korun.

Finanční řešení škod se bude konzultovat s Evropskou komisí

U škod na vodohospodářském majetku hodlá ministerstvo poskytovat pomoc v rámci schválených programů. Kompenzace budou vyplaceny subjektům na základě komisemi skutečně zjištěných škod.

"K finančnímu řešení škod na zemědělském a lesním majetku budou potřebné konzultace s Evropskou komisí," stojí v materiálu. Případné příspěvky budou totiž muset být v Bruselu notifikovány jako veřejná podpora. To dnes potvrdil i Toman.

Peníze na obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací mají být poskytnuty na základě "Strategie obnovy dotčených území", jejíž přípravu ministerstvo koordinuje.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…