Žijí v Česku, uprostřed Evropy, v 21. století. A přece mají hlad. I když tomu někdo odmítá uvěřit

18.09.2014 10:41

Některé školou povinné děti v Česku za celý den nemají ani jedno jediné teplé jídlo. A mají prokazatelně hlad. Bohužel to není vtip ani poplašná zpráva, ale fakt, na který upozorňují mnozí vyučující a ředitelé základních škol. Situace v některých rodinách a domácnostech je totiž tak krizová, že na zaplacení obědů prostě peníze nezbývají.

Žijí v Česku, uprostřed Evropy, v 21. století. A přece mají hlad. I když tomu někdo odmítá uvěřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

V těchto dnech je jisté, že pomoc akutně potřebuje již 273 dětí z 53 základních škol po celé České republice. Pomoc ve formě zaplacených obědů, které si jinak rodina, z níž tyto děti pocházejí, nemůže dovolit platit. Jisté je, že takových dětí je přitom podstatně víc – jen se o nich neví. „Vzhledem k narůstající poptávce předpokládáme nárůst i v průběhu dalších měsíců. Když si srovnáme, že v minulém školním roce projekt Obědy pro děti pomohl 370 dětem z 93 základních škol, po sedmnácti dnech nového školního roku jsme na více jak 70 procentech,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Jana Skopová z organizace Women for Women, která před rokem s touto iniciativou na pomoc těm nejchudším přišla.

Začátkem září byla spuštěna i v některých médiích kampaň, jež na problematiku hladovějících dětí v naší zemi upozorňuje. Ne každý je totiž ochotný uvěřit tomu, že takové děti mohou klidně žít třeba i v jeho okolí.

„Ohlasy na tu kampaň se dají rozdělit na tři části. Přestože jsme začali s kampaní na počátku září a nemáme tedy dosud k dispozici exaktní data, znalost o tomto problému stoupá. To nám potvrzují reakce na sociálních sítí. Co se týče informovanosti škol o možnosti podpory, tam již exaktní čísla máme a v současné době po sedmnácti dnech kampaně evidujeme více jak sedmdesát žádostí ze základních škol. A co se týče přímé podpory na transparentní účet, tak za to stejné období, tj. 17 dnů, se k podpoře přihlásilo 91 lidí,“ řekla dále Skopová.

V 21. století ve střední Evropě - a přece mají hlad...

Jak dodala, primárním cílem této kampaně je obecná znalost o tom, že i v 21. století a ve střední Evropě existují děti, které mají hlad, a bohužel i to, že jich není úplně málo.

„V průběhu minulého školního roku jsme se přesvědčovali o tom, že obecný postoj české veřejnosti je nevěřícné kroucení hlavou - a toto se kampaní snažíme změnit. A poté, co česká veřejnost příjme tento problém jako fakt, nebo ho bude cítit jako palčivý, začne se naplňovat další cíl tohoto projektu. Tím je finanční podpora pomoci. Čím více nás bude, tím bude méně hladovějících dětí v České republice,“ vysvětluje Skopová.

Pravdou je, že i na Facebooku lidé reagují velmi vstřícně. Hezky to vystihují reakce, které se tam objevují, například ta od jednoho tatínka, který napsal: „Když můžeme pomoci hladovějícím dětem v Africe, proč bychom nepomohli těm našim.“

Pomoc je anonymní - doporučit ji musí škola

Pomoc spočívá v tom, že obědy jsou dětem placeny anonymně, tipy na ně dodávají ředitelé základních škol. „Existují samozřejmě určitá kritéria, jakým dětem je tato pomoc určena. Tak nějak obecně se dá říci, že by se neměla týkat dětí, jejichž rodinám jsou veškeré sociální dávky vypláceny, ale rodiče s nimi naloží jinak než na to, aby zaplatili obědy. To je pak spíše záležitostí úřadů a sociální péče,“ vysvětluje Skopová. Právě ona má ve společnosti Women for Women přímo na starosti získávání tipů na to, kde nějaké dítě potřebuje pomoci (viz: www.obedypro deti.cz - jde o charitativní projekt Ivany a Pavla Tykačových).  

Women for Women však nepomáhá jen těm, co nemají na zaplacení obědů pro své děti. Dokáže pomoci i ženám, které se dostanou do tíživé situace a nemají třeba ani kde bydlet. I zde zájemkyň o pomoc přibývá.

„V současné době se staráme o 30 maminek a 47 dětí. A tím zdaleka nekončíme. Naše mimopražská působnost je nyní realizována především prostřednictvím sociální internetové poradny, kam se může kdokoli obrátit. Zmapovali jsme síť podpůrných služeb ve všech krajích, abychom byli schopni prostřednictvím poradny navázat především matky v nouzi na podpůrné zdroje pomoci v místě bydliště či poblíž. Konkrétní realizace projektu podporovaného bydlení a psychosociální pomoci je zatím pouze v úvahách, ale už máme vytipované regiony, kde by se mohl uskutečnit,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Skopová.

Pomoc na několik let, doplněná i finančním příspěvkem na zařízení bytu

V tomto případě jde o pomoc na tři roky. Matka dostane vymalovaný byt, který jí společnost zkontroluje před předáním tak, aby bylo jasné, že v něm vše funguje a může ihned sloužit. „Pokud maminka nemá žádný majetek a vybavení, dostane od nás i vstupní příspěvek na to, aby se pořídily třeba postele a základní vybavení,“ říká Jana Skopová to, jak to chodí v praxi.

Doba od okamžiku, kdy se matka s prosbou o pomoc na ně obrátí, do chvíle, kdy může sedět v novém bytě, je individuální. Samozřejmě se hodnotí různá kritéria, i nabídka pomoci je poměrně široká. Někdy mezi těmi dvěma časovými úseky uplynul pouhý týden, jindy je to déle. 

„Součástí tohoto druhu pomoci je i zprostředkování spolupráce s advokáty pro bono poradnu. Pracuje se prý na tom, aby se toto právní poradenství mohlo rozšířit ještě i do všech regionů a měst po celé České republice. Proto nyní hledáme ke spolupráci v rámci pro bono aktivit advokátní kanceláře po celé České republice pro činnost bezplatných právních poraden zaměřených na ženy (popř. muže) s dětmi v nouzi,“ řekla Jana Skopová.

Poptávka roste. Nabídka jí nestačí

Poptávka po všech možných druzích pomoci v nouzi či v nepříliš dobré finanční situaci stoupá. Není třeba si nalhávat ani fakt, že se mezi skutečnými lidmi, co potřebují pomoci, objevují i tací, kteří snahu pomoci spíše zneužívají. Proto je třeba uvést, že ne všem ženám (a to nejen z kapacitních důvodů) může tato organizace pomoci.

„Ženy, se kterými pracujeme, nebo ty, které se na nás obracejí, se dostaly do situace, kdy zůstaly samy s dětmi a mají pouze minimální či žádnou podporu ze strany otce dětí. V lepších případech pomůže v krizové situaci rodina, ale je mnoho žen, které se nemají na koho obrátit. Tyto ženy v podstatě řeší tři okruhy problémů a ocitají se v bludném kruhu,“ vysvětlila to, s čím se potýkají klientky Women for Women, mluvčí této společnosti.

A shrnula několik společných faktorů. „To, co vytváří náročnost celé situace a většinu samoživitelek spojuje, bývá absence výživného, jeho špatná vymahatelnost, zadlužování v manželství bez jejich vědomí a následné exekuce, omezení možností na trhu práce, nejednotné a nepřesné informace o nárocích dávek sociálního systému… Ocitají se ve vakuu a následkem pak mohou propadnout až na existenční dno. Tyto potíže jsou nejčastější, se kterými se v praxi setkáváme,“ popsala Skopová.

Jakou roli plní v této oblasti politici?

Nabízí se samozřejmě i otázka, zda neplánují politici nějakou cestu tak, aby k hladovění dětí u nás nedocházelo. A také to, zda se třeba i společnost Women for Women na politickou reprezentaci neobrátila s nějakými konkrétními návrhy.

„Na tuto otázku se nám těžko odpovídá. To proto, že děti mají hlad tady a teď, bez ohledu na to, zda se třeba konají volby či nikoli. Naším cílem je nakrmit potřebné a hladovějící děti, a proto se nedíváme na politickou příslušnost toho, kdo chce pomoci. Oslovili jsme Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a požádali je o podporu a záštitu projektu Obědy pro děti. Jako první velmi rychle a spontánně reagovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, jmenovitě paní ministryně Michaela Marksová. Nyní je vše ve fázi příprav. Za to bychom paní ministryni chtěli moc poděkovat jménem všech dětí, kterým projekt pomáhá, či v budoucnu pomůže. Ale bohužel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se stále nevyjádřilo,“ prozradila Skopová.

I když společnost nesbírá socio-demografická data o lidech, kteří pomáhají s úhradou obědů potřebným školákům, podpora projektu prý jde napříč společností. „V současné chvíli se jedná spíše o fyzické osoby, ale doufáme, že časem se k nám přidá více podnikatelských subjektů,“ uzavřela Skopová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…