,,Česku hrozí podrobení se cizině. A všichni mlčí.” Poslanci dostali vážný dopis. Máme ho

08.07.2020 7:23

Odprodej státního majetku, pokles penzí, školné na vysokých školách i bankrot, k těmto věcem by dle Institutu svobody a demokracie mohlo dojít, pokud bude prohlasován schodek státního rozpočtu s astronomickou cifrou 500 000 000 000 Kč. Hana Lipovská a Jana Bobošíková proto jménem svého Institutu zaslali prezidentovi a poslancům otevřený dopis, ať pro schodek nehlasují a nepodepisují ho. ParlamentníListy.cz mají dopis k dispozici.

,,Česku hrozí podrobení se cizině. A všichni mlčí.” Poslanci dostali vážný dopis. Máme ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hovořilo o účinnosti nebo neúčinnosti různých koronavirových opatření, zvláště pak o peněžních dávkách

Kvůli koronaviru očekává vláda Andreje Babiše rekordní výpadek příjmů do státní kasy a plánuje ho kompenzovat bezprecedentním zadlužením. Mluví se o schodku 500 miliard korun.  Proti tomu už se postavili mnozí. Někteří kritizují, kam hodlá vláda peníze směřovat, a další, že vláda vůbec nepočítá s uskrovněním.

Anketa

Vadí vám, že vláda plánuje schodek rozpočtu 500 miliard?

69%
31%
hlasovalo: 11578 lidí

Po uskrovnění volá i Institut svobody a demokracie a zaslal v této věci poslancům a prezidentovi otevřený dopis, ve kterém apeluje, aby dotyční tento masivní schodek s celkem jedenácti nulami odmítli a dostáli tak svému slibu, že svůj mandát vykonávají ve službě všemu lidu. Na prezidenta pak Institut Jany Bobošíkové a Hany Lipovské naléhá, aby byl pamětliv svého slavnostního slibu a rozpočet s masivním schodkem odmítl podepsat. „Jsme přesvědčeni, že nemůžeme mlčky přihlížet ohrožováni naší země nezodpovědně velkorysou hospodářskou politikou,“ shrnuje Institut, proč postupuje touto cestou a říká, že tento deficit by fatálně a nenávratně poškodil stabilitu a prosperitu české ekonomiky.

Uvádí, proč by bylo schválení tak velkého schodku katastrofické. Český státní dluh by se dle Institutu zvýšil o třetinu a poprvé by přesáhl dva biliony korun. „Stejná suma je třeba k vyplácení penzí po dobu čtyř let. Při dosavadním způsobu hospodaření je tento dluh v krátkodobém horizontu splatitelný pouze za cenu okamžitého zhoršení životní úrovně českých domácností a zchudnutí české ekonomiky,“ varuje.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
A pokud by schodek přesto schválen byl, Institut předpovídá, že kvůli  jeho splácení budou zvýšeny daně, z čehož vyplyne i snížená spotřeba domácností, dále že se sníží konkurenceschopnost české ekonomiky, protože dojde k vytlačení soukromých investic nebo že poklesnou veřejné výdaje. A kvůli poklesu veřejných výdajů dojde k zastropování nebo dokonce snížení penzí, odložení stavby dálnic, zhoršení kvality zdravotní péče nebo i zavedení školného na vysokých školách.

Dále institut varuje před řeckým scénářem, tedy že stát bude snižovat dluh odprodejem státního majetku a před znehodnocením úspor obyčejných lidí monetizací státního dluhu, tedy hyperinflací. A jako extrémní možnost uvádí bankrot, který by vedl k „podrobení českého hospodářství kontrole mezinárodních institucí, které nebudou hájit zájmy českých občanů, nýbrž zahraničních investorů.“

„Institut svobody a demokracie upozorňuje, že zadlužení není nevyhnutelné. Krátkodobé okamžité uskrovnění ušetří budoucích dlouhých a bolestivých útrap nás i naše děti. Účet budeme muset dříve nebo později zaplatit jen my sami. Pozdější úhrada však bude mnohonásobně nákladnější,“ shrnuje Institut jménem své prezidentky Jany Bobošíkové, analytičky Hany Lipovské a ředitele kanceláře Václava Musílka.

Bobošíková s Lipovskou také argumentují, že kritika schodku není dostatečně slyšet. „V době intenzivního tlaku na názorovou jednosměrnost – a z toho vyplývající dvojí morálky – víme, že mezi ekonomy je řada odborníků, kteří v soukromí zadlužení státu striktně odmítají. Ovšem veřejné výstupy předních ekonomických institucí se buďto k problému raději nevyjadřují nebo politiku vlády latentně podporují,“ tvrdí.

„Institut svobody a demokracie je však přesvědčen, že i nepopulární řešení, jakkoli jdou proti trendu vládní koalice a těch, kdo ji tolerují, proti trendu bezprecedentního zadlužení EU a jejich členských států, i proti trendu navenek zastávaného předními světovými ekonomy, je třeba nahlas formulovat a artikulovat. Jediné udržitelné zdravé hospodaření je hospodaření vyrovnané. Každý oběd něco stojí. A každý dluh se jednou musí zaplatit,“ dodávají obě členky institutu.

Celý text dopisu:

Institut svobody a demokracie vyzývá poslance Parlamentu České republiky, aby razantně odmítli třetí navýšení schodku státního rozpočtu na 500 000 000 000 Kč (pět set miliard korun českých), a dostáli tak svému slibu, že svůj mandát budou vykonávat v zájmu všeho lidu.

Institut svobody a demokracie vyzývá rovněž prezidenta České republiky, aby návrh zákona
o prohloubení deficitu státního rozpočtu nepodepisoval, pamětliv tak svého slavnostního slibu.

Jsme přesvědčeni, že nemůžeme mlčky přihlížet ohrožování naší země nezodpovědně velkorysou hospodářskou politikou.

Plánovaný schodek státního rozpočtu zvýší český státní dluh o třetinu. Dluh poprvé v historii překročí dva biliony korun. Stejná suma je třeba k vyplácení penzí po dobu čtyř let. Při dosavadním způsobu hospodaření je tento dluh v krátkodobém horizontu splatitelný pouze za cenu okamžitého zhoršení životní úrovně českých domácností a zchudnutí české ekonomiky.

Pokud připustíme masivní zadlužení, budeme čelit negativním důsledkům:

  • Zvyšování daní, a z něho vyplývající snížení spotřeby domácností.
  • Další snížení konkurenceschopnosti české ekonomiky jako důsledek vytlačování soukromých investic.
  • Snížení veřejných výdajů, a tím například poklesu nebo zastropování penzí, zavedení školného na vysokých školách, zhoršení zdravotní péče či odložení dostavby dálnic.
  • Nucenému odprodeji majetku ve vlastnictví státu – podobně jako Řecko, které rozprodalo své přístavy například do rukou zahraničních investorů.
  • Vyhlášení státního bankrotu a podrobení českého hospodářství kontrole mezinárodních institucí, které nebudou hájit zájmy českých občanů, nýbrž zahraničních investorů.
  • Znehodnocení úspor v důsledku masivní monetizace státního dluhu, a tedy hyperinflace.

Institut svobody a demokracie upozorňuje, že zadlužení není nevyhnutelné. Krátkodobé okamžité uskrovnění ušetří budoucích dlouhých a bolestivých útrap nás i naše děti. Účet budeme muset dříve nebo později zaplatit jen my sami. Pozdější úhrada však bude mnohonásobně nákladnější.

Ing. Jana Bobošíková

Prezidentka ISDe

Ředitelka akciové společnosti

Ing. Hana Lipovská

Analytička ISDe

Členka celostátního představenstva České společnosti ekonomické

JUDr. Václav Musílek

Ředitel kanceláře ISDe
Právník a politický analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…