„Choďte za panem Machem a dejte mi pokoj!" Expert je ohromen tím, co předvedl Babiš u Jílkové

28.11.2014 9:27

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Přišel, opanoval prostor, protivníky zašlapal a zvítězil. Naplno se projevil „zvláštní dar vicepremiéra Andreje Babiše“ ve čtvrtečním pořadu Michaely Jílkové Máte slovo na téma Změny v daních a rozpočtu. Oponenti podle politologa Lukáše Jelínka neměli proti suverénnímu Babišovi žádnou šanci.„U senátora Jaroslava Kubery (ODS) bylo zajímavé sledovat, že se vášnivý a výrazný parlamentní rétor v televizní diskuzi nechá zastínit,“ uvedl politolog Lukáš Jelínek ve svém hodnocení.

„Choďte za panem Machem a dejte mi pokoj!" Expert je ohromen tím, co předvedl Babiš u Jílkové
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš v pořadu Máte slovo

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Díky rozpočtovým a daňovým změnám si polepší důchodci, státní zaměstnanci a rodiny s dětmi. Koho se dotknou negativně, jsou drobní živnostníci a podnikatelé. Čekají nás kroky „dobrého hospodáře“, nebo vicepremiér jen zbytečně rozhazuje? Na kritické straně tábora vůči plánovaným novinkám stanul senátor ODS Jaroslav Kubera, známý názorem, že vláda všechny živnostníky už předem považuje za zloděje, a Petr Hampl, sociolog a drobný podnikatel, který označuje Babišovy nápady za největší zátěž podnikatelů v dějinách. Třetí se k týmu „proti Babišovi“ přidal Bedřich Danda, předseda sdružení podnikatelů s varováním, že řada živnostníků s podnikáním sekne. Daňové strategii vlády naopak fandili majitel firmy s 240 zaměstnanci Zdeněk Jahoda a Stanislav Šafář, důchodce z Brna. Vysvětlit, proč je řádný výběr daní nutný, přišel vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Tématem byly zejména podmínky pro podnikání a podle některých nadměrná byrokracie pro živnostníky.

V hlavní roli vicepremiér Andrej Babiš

Na úvod pořadu se slova ujal sociolog a podnikatel Hampl, který se snažil vysvětlit své obavy z nárůstu byrokracie pro živnostníky v souvislosti s plánovanou změnou agendy a evidováním výběru Ministerstvem financí. Hned od začátku bylo ale zřejmě, že v hlavní roli v této debatě vidí televizní diváci Andreje Babiše. „Má zvláštní dar, že působí přesvědčivě, aniž by dokázal něco důkladně vysvětlit,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. „Možná je to dáno jeho osobním životním úspěchem i tím, že ho všude následují, a také ve čtvrtek večer do televize, jeho schopní poradci. Stačí mu uvést jen pár základních zásad a lidé mu mají tendenci tleskat a vyjadřovat důvěru. Ti, kteří jsou připraveni a ochotni Andreji Babišovi věřit, museli být s jeho účastí v pořadu spokojeni, protože vystupoval nejvehementněji a nejdéle ze všech,“ dodal s tím, že Babiš působil velmi přesvědčivě, i když se v průběhu debaty několikrát odklonil od tématu. „Semlel všechno, páté přes deváté a dostal se i ke své oblíbené stavbě dálnic v této zemi a konstatování, že stát nefunguje. To je něco, co slyšíme často, ale na veřejnost to zabírá,“ doplnil Jelínek.

Politolog: Babiš zastínil i rétora Kuberu

Scénář „Babiš a další…“ trval v podstatě od začátku do konce diskuze, ještě více se projevil ve druhé polovině. Významněji se sice snažil zasahovat v diskuzi senátor za ODS Kubera, ale ani on podle politologa Jelínka neovlivnil debatu způsobem, jaký by jeho příznivci očekávali. „U senátora Kubery bylo zajímavé sledovat, že vášnivý a výrazný parlamentní rétor se nechá zastínit v televizní diskuzi panem Babišem, který neskládá zdaleka tak brilantní souvětí jako pan Kubera, a přesto působil mnohem charismatičtěji. Pak jsme slyšeli asi dva výstupy pana Šafáře, které ale debatu příliš neovlivnily. Podnikatel Jahoda sice působil jako kompetentní člověk, který má vlastní zkušenosti s výběrem DPH, ale tím jeho role v tomto pořadu končila. Předseda Bedřich Danda věnoval spoustu času vyjmenováním toho, s čím s Andrejem Babišem souhlasí. Dalo by se říci, že vicepremiér měl skryté sympatie všech lidí, takže jediný vytrvalý protipól zastával pan Hampl, který sice byl přesvědčivý, ale konkrétně se mu nepodařilo úplně vysvětlit, v čem jsou pro něj nová pravidla tak nepřijatelná. Pro diváky proto byla zajímavější sociálně-pravicová rétorika Andreje Babiše než námitky těch, kteří měli kritizovat daňovou politiku,“ popsal ParlamentnímListům.cz Jelínek. „Bylo vidět, že lidé, kteří stáli v `první linii`, samotnému tématu DPH moc nerozumí. Pan Michl, Ševčík, Ungerman možná neměli zůstat jen v publiku, protože z hlediska osvěty právě jejich přímá účast v diskuzi mohla být užitečnější,“ dodal.

„Fanatik“ ze Svobodných se ptal na dotace a Agrofert

Babiš musel během debaty ale čelit jednomu ostřejšímu výpadu z publika od diváka, který se představil: „Vít Jedlička, Reformy.cz.“ Než se však stihl na cokoliv zeptat, ministr už věděl, o jaký typ otázky půjde: „Vy jste ten Jedlička ze Svobodných.“ Tazatel se ptal, kolik peněz čerpají Babišovy firmy na dotacích, ovšem otázku nestihl doříct. „Choďte za panem Machem a dejte mi pokoj,“ mávl rukou ministr. Rozčílený divák upozorňoval, že se jedná o miliardové částky. „Pan Jedlička je demagog, je to člověk ze Svobodných, který mi pořád vykládá, že beru nějaké dotace na biopaliva, není to pravda, a já jsem sem nepřišel proto, abych se tu bavil s nějakým Svobodným,“ vyjádřil se ministr financí, který dodal, že není nic transparentnějšího než Agrofert a že platí stovky milionů na daních. Roztržku okomentoval politolog takto: „Pochopil jsem, že tato přestřelka se opakuje pravidelně a pana Babiše už unavuje a má tendenci tohoto svého oponenta shazovat lehce manipulativními technikami. On je přeci ministr financí a něco v podnikatelském prostředí dokázal a co mu má nějaký `fanatik` ze Svobodných povídat? Téma bylo vzneseno do debaty navíc mimo záběr DPH.“ Jelínek ale upozornil na to, že tento způsob debaty nepovažuje za konstruktivní: „Musím říct, že se mi styl diskuze, kdy je oponent zašlapáván, nelíbí. Pan Babiš udělá z protivníků lidi, kteří vůbec ničemu nerozumí, nebo mu chtějí záměrně uškodit. Projevuje se u něj tendence opanovat diskuzi, arogantně zatočit se svými oponenty a nevěnovat se jejich názorům. Dělá to ale takovým způsobem, že lidé i pro jeho suverénnost mu mají tendenci fandit. Získal jsem z jeho vystoupení pocit, že se mu ale příliš nechce mluvit o tom, jaké dotace Agrfert přijímá a jak participuje ať už na státním rozpočtu, nebo na evropských dotacích.“

Impotentní stát v rozkladu zachraňuje Andrej Babiš

Vicepremiér v pořadu rázně upozorňoval na viny předchozích vlád: „My hlavně chceme ukázat občanům, že se něco změní. Aby se začaly stavět dálnice, školy, školky, a ne abychom posílali ty peníze nějakým šmejdům, co provozují ubytovny. Dvacet let tenhle impotentní stát jednal s nějakou paní Havránkovou o jeden pozemek. To je paralýza. Ten stát je v rozkladu, a my to musíme napravit,“ uchýlil se pak ke svému oblíbenému tématu. „Tato rétorika mu vydrží velmi dlouho,“ uvedl s ohledem na popularitu hnutí ANO politolog. Dále pak upřesnil: „Speciálně v oblasti daní bych Andreji Babišovi věřil, že má tendenci se vymezovat proti politice předchozích vlád, protože její dopad přetrvává dlouho. Mně při jeho argumentaci jen přišlo zvláštní, že když se nakouslo něco, co by mohlo kazit jeho image rozumného pravicového politika, začal se dětinsky vymlouvat na své koaliční partnery, na to, že sedí ve vládě v koalici se stranou, která chce jen rozdávat a že za část věcí v rozpočtu nemůže. Pak se nabízí otázka, proč neusiloval o koalici se stranou, která by mu byla názorově bližší? Někdy pan Babiš říká, že musí poslouchat silnější levičáky, ale když se mu to hodí, pak zdůrazňuje, že napravuje chyby pravicových vlád a šetří. V tomto si myslím, že je jeho argumentace nekonzistentní a také nekolegiální, protože jsme viděli už po volbách, že zatímco lidovci a ČSSD měli tendenci interpretovat výsledky voleb z hlediska vládní koalice, Andrej Babiš vždycky hraje jen pro sebe a hnutí ANO. Nedělá mu problém kdykoli své koaliční partnery v něčem vymáchat.“ Politolog pak ještě pro ParlamentníListy.cz dodal: „Že trhá partu, předvedl i v této diskuzi.“

Babiš nenapodobitelným způsobem opanoval prostor a odešel jako vítěz

I přes mírné výtky vicepremiér mohl být podle politologa po debatě sám se sebou spokojený. „Do pořadu dostal vše, co chtěl říct. Slyšeli jsme veškeré slogany o stavbě dálnic, ukázalo se, že dokázal celý hodinový formát využít nejlépe. Ačkoli se dostával k obecným tezím, vyneslo mu to sympatie většiny publika i televizních diváků, jakkoli mám pochybnosti o tom, zda zaslouženě,“ zhodnotil celkový dojem pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …