„I kdyby se to muzeum nestalo...!“ Křik na Ševčíka přinesl překvapení

15.03.2023 13:25 | Reportáž

Před budovou Vysoké školy ekonomické se ve středu po poledni sešla demonstrace odpůrců děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, kteří žádají jeho odstoupení kvůli událostem na sobotní protivládní demonstraci. „On musí odejít, i kdyby se to muzeum nestalo, on je neetickej už roky,“ vykřikoval jeden z účastníků.

„I kdyby se to muzeum nestalo...!“ Křik na Ševčíka přinesl překvapení
Foto: Reprofoto: Raptor TV
Popisek: Před VŠE se sešli odpůrci i příznivci děkana Ševčíka

Na prostranství před Vysokou školou ekonomickou bylo krátce po půl jedné k vidění několik českých vlajek, jedna vlajka ukrajinská, ale i nápisy hovořící o totalitě. „Vysoká škola totalitních praktik,“ bylo na jednom z nich. Celé prostranství je obšancováno policisty. Studenti na místě hovoří o tom, že podporují kroky rektora, ale zároveň říkají, že sám rektor je na místo nesvolal. Požadují také to, aby Ševčík svým vystupováním přispíval k dobrému jménu školy. Po necelé půlhodině pak organizátoři akci ukončili.

Ve skupinkách, které byly na místě, však k drobným šarvátkám přece jen docházelo. U lavičky se například překřikovali příznivci, kteří byli rovněž na místě, s odpůřci. „Vy jste mladý, nevíte!“ oponovala jedna skupinka, zatímco druhá hovořila o tom, jak je Ševčík komunistou, který se nikdy neměl stát docentem, profesorem ani děkanem. Do vřavy následně vstoupil muž s ukrajinskou vlajkou, který se s ostatními hádal a překřikoval se s nimi.

Na místo přišli také zástupci Puls of Europe, rozdávali vlaječky a odznaky. Starší muž vykřikoval: „Dezoláti do Ruska.“

V další debatě ve skupinkách došlo také na téma Ukrajiny. „Ukrajina musí zvítězit, protože Rusko okupuje suverénní zemi,“ poznamenal jeden z účastníků, druhý se jej otázal, zda ví, co se stalo v květnu 2014. „Tak tuhle debatu asi můžeme ukončit,“ zaznělo záhy.

Muž s ukrajinskou vlajkou následně celé setkání také zhodnotil. „Dobrý, byli jsme tu dva a rozložili jsme je. Mně se líbilo, když jsem jim řekl, že oni jsou totalita, jak hned stáhli ten banner,“ konstatoval. „On musí odejít, i kdyby se to muzeum nestalo, on je neetickej už roky,“ vykřikoval pak dále.

Debata mezi odpůrci a zastánci Miroslava Ševčíka také pravidelně končila u argumentace totalitou, kterou odpůrci děkana odráželi slovy, že Ševčík byl členem totalitní KSČ.

Na odpověď, že členem KSČ byl i prezident Petr Pavel následoval od muže s ukrajinskou vlajkou přes ramena pravidelný výkřik: „Víte, co je whataboutismus? To je když nemáte argument a otáčíte to na někoho jiného.“

Oblíbeným vtipem na demonstraci byla i hláška „šel jsem náhodou kolem z rodinného oběda", kterou docent Ševčík vysvětloval svou přítomnost u Národního muzea.

Děkan Miroslav Ševčík čelí výzvám k odvolání dlouhodobě.

Národohospodářská fakulta, v žargonu studentů též „pětka“, byla v rámci Vysoké školy ekonomické vždy specifickým světem. Zvláště poté, co na ní začal pedagogicky působit prezident Václav Klaus.

Po nástupu výrazného děkana Miroslava Ševčíka (ve funkci byl dvě období v letech 2010–2018 a opět od roku 2022) tyto tlaky ještě zesílily. Někteří studenti ostatních fakult se zálibou v Harry Potterovi jeho národohospodářské fakultě přezdívají „Žižkovský Zmijozel“.

Opětovné zvolení děkana Ševčíka v loňském roce vyvolalo další vlnu výzev k jeho odchodu včetně reportáže v pořadu 168 hodin.

Připomínáno bylo jeho někdejší členství v KSČ i jeho názory, podle některých až příliš blízké Václavu Klausovi. Od jeho Institutu mu bylo v roce 2018 uděleno ocenění jako „významné osobnosti českého ekonomického vysokého školství za dlouhodobý rozvoj společenských věd, za prosazování myšlenek svobody, volného trhu, tradičních konzervativních hodnot a politické demokracie.

V sobotu byl Miroslav Ševčík zachycen kamerami a fotoaparáty před budovou Národního muzea, kde se po demonstraci Česko proti bídě střetlo s policií několik demonstrantů, protestujících proti ukrajinské vlajce na budově muzea.

Děkanovi je vyčítáno už jen to, že mezi demonstranty, o kterých prezident Petr Pavel prohlašuje, že jde o lidi, se kterými se nedá mluvit, vůbec dorazil. Následně podle kritiků rozhodně neměl participovat na potyčkách s policií před Národním muzeem, které se strhly při odchodu z demonstrce.

Okamžitě poté se objevily výzvy k jeho odvolání a rektor VŠE Petr Dvořák uvedl, že si Ševčíka předvolá hned v pondělí.

Při odvolání děkana se musí podle vysokoškolského zákona konat nejprve akademický senát fakulty, který jej zvolil. Další možnosti jsou právně komplikovanější. Senátoři již od víkendu čelí výzvám, aby děkana odvolali.

Miroslav Ševčík nevyloučil, že odstoupí sám, žádá ale čas na konzultace v rámci fakulty.

V úterý tlak vyvrcholil petiční akcí studentů ostatních fakult za jeho odvolání a svoláním demonstrace před budovu VŠE na Churchillově náměstí.

Následně se zmobilizovali zastánci děkana Ševčíka, kteří mu už od víkendu vyjadřují podporu a avizovali, že dorazí rovněž.

Sám Ševčík se hájí, že pomáhal zkrvavenému muži, který se pokoušel identifikovat policistu, který jej shodil ze schodů Národního muzea. Proto chtěl hovořit s velitelem zásahu a přitom se s několika policisty dostal do slovního konfliktu a posléze strkanice na schodech muzea, které následně zachytily kamery a fotoaparáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tvl, to nevymyslíš, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 15.03.2023 14:41:04
strašně vadí, že darebák Ševčík byl v KSČ 1985- 1989, ale že morální světlonoš Pávek byl v KSČ rovněž v letech 1985- 1989, vůbec nevadí, ba naopak, je to evidentně doporučení, jinak by nebyl na Hradě.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…