„Já se svejch dětí nebojím.“ Mocný Ivo Rittig promluvil pro PL o Klausovi ml. a ODS

05.04.2019 12:00

K vyhození Václava Klause mladšího se nyní pro ParlamentníListy.cz vyjádřil někdo nečekaný, a sice Ivo Rittig, podnikatel a lobbista, v minulosti označovaný též za kmotra ODS. Podle něj je Klaus mladší výrazná osobnost a bude ODS chybět. „Jako otec čtyř dětí bych se vždycky napřed snažil uličníka napravit než ho vyhodit z baráku,“ řekl k jeho vyhození. Ale dodal: „Ale možná je to taky tím, že já se svejch dětí nebojím.“

„Já se svejch dětí nebojím.“ Mocný Ivo Rittig promluvil pro PL o Klausovi ml. a ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Ivo Rittig je český lobbista a podnikatel, v minulosti označovaný za kmotra strany ODS. Nejznámější je ve spojitosti s kauzou pražského dopravního podniku, kde měl Rittig inkasovat značné částky díky předraženým smlouvám. Z toho ho obvinil Nadační fond proti korupci.

Jeho jméno také figurovalo ve spojitosti se státním podnikem Lesy České republiky. Za nestandardní zakázku je označováno vypracování etického kodexu, za který se tato společnost ve smlouvě zavázala Rittigově poradenskému podniku Rittig and Partners zaplatit 1,72 milionu korun. Je vyšetřován i v dalších kauzách, ovšem k pravomocnému odsouzení zatím v žádné z nich nedošlo.

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

ParlamentníListy.cz se ptaly, jak Rittig pohlíží na Klausův volební výsledek v Praze a zda si myslí, že například to, co ODS přidal v Praze, naopak ubral v regionech, jak mínil předseda Senátu Jaroslav Kubera. Rittig prohlásil, že Václav Klaus mladší je výrazná osobnost. Pro ODS byl prý přínosem a strana ho bude postrádat. On by prý postupoval jinak: „Jako otec čtyř dětí bych se vždycky napřed snažil uličníka napravit než ho vyhodit z baráku.“ Ale dodal: „Ale možná je to taky tím, že já se svejch dětí nebojím,“ čímž zřejmě adresoval teorie, že předseda ODS Petr Fiala inicioval vyhození Klause mladšího ze strany z obavy, že by mohl jednoho dne stranu, kterou jeho otec zakládal, převzít.

Další otázka zněla, zda Rittig bere jako podraz, když ODS nebyla schopna zajistit hlasy nutné k tomu, aby byl na místo Klause mladšího do čela výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu zvolen Martin Baxa. „Samozřejmě, je smutné, když mezi dospělými neplatí dané slovo,“ řekl našemu médiu Rittig. Ale podle něj ODS udělala chybu, že nešla do vlády spolu s Andrejem Babišem. „Jaká koalice fakticky v Poslanecké sněmovně funguje, vidíme už od voleb. ODS to měla složit s Andrejem (což mimochodem chtěl Klaus) a nemuseli jsme se trápit s touhle vládou ‚odborníků‘,“ tvrdí.

Podle informací Parlamentních listů už má poslanec a primátor Martin Baxa, který měl Klause ve funkci nahradit, dalších dvanáct či třináct funkcí, za které pobírá 190 000 korun měsíčně, a to bez náhrad. Otázka zněla, zda to Rittig považuje za akceptovatelné pro běžné lidi. „Baxa je dobrá volba, jestli ty funkce stíhá, ať má třeba milion měsíčně,“ řekl lobbista a dodal, že speciálně voliči ODS by s tímhle problém mít neměli. „Na závisti nic pozitivního nevybuduješ,“ uvedl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…