„Kydy. Kontrola testů? Nakopnu je a poletí z hospody.“ Hosté pili, ale čekal je šok

18.05.2021 10:54 | Reportáž

„Jestli přijde nějaká kontrola, tak ji tak nakopnu, že se nezastaví,“ holedbá se jeden mladík na předzahrádce v centru Plzně. „P..u přijde, všichni jsou pos..ný strachy,“ odpoví na to jeden z několika pomocníků, kteří se ujali obsluhovat nával na předzahrádkách. Kontroly testů se tedy setkají s bojovnou náladou. Pivaři z Plzně však byli první den „legální“ návštěvy zahrádek nepříjemně překvapeni. Jednak počasím a jednak cenou piva, která se vyšplhala až k 70 korunám. Jak upozorňují restauratéři, zdraží i jídlo, možná i o desítky procent.

„Kydy. Kontrola testů? Nakopnu je a poletí z hospody.“ Hosté pili, ale čekal je šok
Foto: Václav Fiala
Popisek: Ulice Plzně plní restaurační zahrádky

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Už v neděli někteří otevřeli sezení, a ve vnitroblocích se postávalo už pár dní před ohlášením uvolnění. Také se leželo na trávnících, a protože nebyl, kdo by kontroloval, pilo a válelo se ostošest. Jen ta zima trochu zchladila chutě milovníků pěnivého moku.

Jedni plno, druzí prázdno…

„Když se na ně koukám, tak jim závidím,“ konstatoval jeden z provozovatelů kavárničky, která měla pár míst na sezení na chodníku. Město Plzeň nyní zbavilo předzahrádky každoročních zvláštních plateb, a tak se jich za pár dní vyrojilo docela obstojně. Jenže – u hospod a restaurací se shromažďovaly chumly lidí, i když počasí nebylo zrovna příjemné. Kávičku si lidé raději dali jen s sebou… A tak řada provozovatelů cukrárniček i kavárniček lidi jen vyhlížela a mimoděk je přitahovala urputnými pohledy. Jenže povětšinou nic. Někdo si zkusil sednout, ale s chladným nebo dokonce mokrým zadkem raději odcházel pryč.

U kaváren. Foto: Václav Fiala

„Myslel jsem, že budou mít nějaké deky, plynové zářiče nebo alespoň podprdelníky,“ konstatoval starší muž, který okouněl u řady provozoven. „Tu nebývalou zimu a déšť asi podcenil ledaskdo,“ konstatoval pan Jaroslav, mávl rukou a šel nakonec po svých dál.

V centru Plzně. Foto: Václav Fiala

„Copak jsem pitomeček, abych si dělal testy a plival před každou hospodou?“ odpovídá na moji všetečnou otázku nadělaný třicátník Petr. „Stejně to vydrží hodinu dvě a pak mám flusat zase? Za sto padesát? To jim asi jeblo, ne?“ „Je to všechno koupený a prolezlý,“ chytl se tématu jako vějičky jeho kolega, mocně se opírajíc o stůl, takže ani nebylo vidět, kdo koho vlastně podporuje ve stání. „Budu si to zkoušet před holičstvím, před hospodou, před kinem, možná jen u veřejných záchodků to bude bez testu,“ konstatoval muž. „Jestli se tu objeví hygiena, poletí jak povětroň…“ „Ale vždyť se bojí, jsou strachy zes...í,“ konstatoval další návštěvník, choulící se zimou, ale statečně pijící jednu dvandu za druhou, jako by měl být konec světa.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Pomoc i podpora

„Musíme jim chlapcům hospodskejm pomoci,“ říká u nedaleké další občerstvovny starší muž. „Chudáci, už vytrpěli dost. Teď jim lidi dokážou, že jsme lepší než celý nějaký programy anticovid nebo jak se to vlastně jmenuje.“

Někde se úkolu zhostili až přehnaně byznysově. Sedmdesát korun za velké pivo byť z malého pivovárku, to už je cena nejen pražská, ale pomalu západoevropská.  A tak si lahůdku dopřávali „po malejch“, ale objem byl nakonec stejný.

„Už to zas jede, stovky z portmonky fuč,“ kroutí hlavou další muž, jenž prý ještě nedávno měl „ve šrajtofli“ pětistovku. Teď mu prý zbyla kovová padesátka…

Pivní Plzeň. Foto: Václav Fiala

Páni a dámy

Anketa

Mělo by dětem být dovoleno sundat ve škole roušky?

94%
3%
3%
hlasovalo: 7073 lidí

Národ se jak vidno poněkud rozdělil. Chlapci, muži a páni okupovali hospody a restaurace. Ženy včetně teenagerovských dívek pokukovaly po kavárnách a cukrárnách, ale protože bylo uvnitř zavřeno, studené sezení potenciálním návštěvnicím „nesedlo“. Nu a ještě hůře snad na tom byly bary, které zkusily lákat lidi na míchané nápoje a třeba i na svařák nebo grog. Tam zela místa prázdnotou a personál se uchyloval do vytopených vnitřních prostor.

V neděli byl povětšinou problém s toaletami, opravdu jen malý počet provozoven je otevřel, když měl vchod přímo z vnitrobloku a nešlo se přes uzavřený vnitřek provozovny. A tak se močilo třeba do záhonů nebo – jak prohlásil jeden minulý i budoucí štamgast – „ochc…me rohy jako psi.“ To samozřejmě k velké nevoli majitelů domů. Městská policie, zdá se v těchto nikoliv až zas výjimečných případech, přivřela obě oči…

V centru Plzně. Foto: Václav Fiala

Ale všeobecně bylo veselo, protože i vnitřní prostory restaurací už už otevřít a teorie o povinném testování nebo ukázání očkovacího průkazu, se zdály jaksi liché. „Jak doložím, že mám překonaný covid?“ tázal se jen tak z recese další štamgast. „To budu mávat lékařským dobrovzdáním? Jsou to všechno kydy a pohádky ovčí babičky…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …