„Myjte si ruce, mozky vám vymyje ČT.“ Demonstrace natvrdo: Přímo z davu

18.10.2020 19:02

REPORTÁŽ „Babiš, Prymula, Hamáček, ten, ten, ten, vyhoďte je z okna ven,“ stálo na jednom z transparentů při nedělní demonstraci za práva a svobodu občanů v době koronakrize na Staroměstském náměstí v Praze. Po předčasném ukončení protestu začaly tvrdé bitky fotbalových fanoušků s policií, která proti demonstrantům použila slzný plyn a vodní dělo.

„Myjte si ruce, mozky vám vymyje ČT.“ Demonstrace natvrdo: Přímo z davu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražské Staroměstské náměstí přišli v neděli protestovat fanoušci sportovních klubů proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru. Po rozpušténí demonstrace začali řádit

„Nedokážu to odhadnout, ale podle mě víc než dva tisíce,“ sdělil zakladatel Hnutí občanské nespokojenosti (HON) Ivan Sochor, když se ho novináři zeptali na počty demonstrujících. Právě zmíněné hnutí totiž zorganizovalo nedělní demonstraci za práva a svobodu občanů v době koronakrize na pražském Staroměstském náměstí. Jak avizovali, přišla i tvrdá jádra fanoušků fotbalových a hokejových klubů. Ze Staromáku se posléze stala válečná zóna.

Prymula do plynu

„Fotbaloví fanoušci nás přímo kontaktovali, protože vlastní demonstrace jim nevyšla. Pak se rozhodli podpořit nás, ale jako občané této země,“ vysvětlil dále Sochor. Fanoušci se pak podle vlastní výzvy kolující po internetu sešli v černém bez klubových symbolů. „Primula je kokot zk****ný,“ skandovali většinou. Přesto, že na dlažbě náměstí byly namalované čtverce, aby protestující vyhověli vládním nařízením a Sochor je na to z pódia upozornil, nikdo se tím neřídil. V prvních řadách před tribunou nedaleko pomníku Jana Husa se naopak rozparádění jedinci občas přetlačovali s ochrankou pořadatele.

Na pódiu promluvil třeba boxer Ondřej Pála a všem zúčastněným poděkoval za to, že „se nepodělali“. Také ocenil, že fanoušci z různých klubů jsou ve sportu rivalové, ale tady se dokázali vedle sebe postavit za správnou věc. Následně hovořil politický vězeň za bývalého režimu Jiří Wolf. Komik Miloš Knor prohlásil, že se bál, že tady podle médií uvidí pár teroristických bojůvek, ale přitom má před sebou normální lidi. Prezidenta Zemana pak nazval výživovým poradcem pro umělce. Z pódia někdo také zařval: „Prymula do plynu!“ Jedna ze skupinek demonstrantů rozvinula transparent: „Prosím, umyjte si ruce. Mozky vám vymyjeme my z České televize!“

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Dělobuchy a slzák

„Vláda vydává zmatečná nařízení. Lidé nevědí, jaké platí vyhlášky,“ shrnul důvod protestu Sochor, který je obchodním manažerem a hraje jako komparsista ve filmech a reklamách. Ještě z pódia ani nedozněla poděkování policistům za jejich výborné chování a úleva, že to nedopadlo jako v Bratislavě, a už začaly vzduchem lítat první dělobuchy. Jelikož bylo na místě více než povolených pět set lidí, magistrát se rozhodl demonstraci ukončit a pořadatelé z HON ho poslechli. „Jsem připraven čelit správnímu řízení. Postavím se tomu čelem. Nicméně shromáždění bylo ukončeno s tím, že nyní už nemám za ty lidi zodpovědnost,“ sdělil na to organizátor Sochor.

Fotbaloví chuligáni, někteří z nich měli klubové barvy na rouškách či maskách, chtěli nejspíš pokračovat pochodem k Úřadu vlády, ale před kostelem svatého Mikuláše se jim postavili policejní těžkooděnci. Z jedné strany létaly láhve a dělobuchy, z druhé granáty se slzným plynem. Následně začali fandové do cesty policistům tlačit mobilní toalety. Bitky se přesunuly pod Staroměstskou radnici. Proti protestujícím tam bylo nasazeno vodní dělo a policisté na koních. Těžkooděnci přehradili mnoho ulic, takže se ze Staromáku některými směry nedalo odejít. „Co jste to za lidi, vy k***y, fašisti. Kde je svoboda pohybu. To tady teď budeme žít jako za války,“ rozeřvala se na ně starší žena.

Čínští slávisti

„Žádáme po vládě, aby co nejdříve zahájila jednání s kluby o kompenzaci. Je pro nás nepředstavitelné, aby se média předháněla v hrozivějších zprávách, manipulovala s lidmi, čísly, která neukazují v kontextu a šířila paniku,“ napsali sportovní fanoušci mimo jiné ve výzvě k účasti na demostraci. Pod tu se podepsali fanoušci pražských klubů Sparty a Bohemians, ale i Zbrojovky Brno, Baníku Ostrava, Sigmy Olomouc a dalších klubů. V komentářích si jeden z nich povzdychl: „Tvrdíkovi čínští slávisti se doposud nepřipojili,“ a označil je za kolaboranty s vládou.

„Obávám se, že jejich cílem není demonstrovat, ale vyvolat násilí. Chtěl bych před tím varovat,“ řekl již dříve ministr vnitra Jan Hamáček. Účast na protestu totiž na Facebooku dopředu potvrdilo přes pět tisíc lidí. Policie kvůli tomu do Prahy povolala stovky policistů z celé republiky. Šéf komunistů Vojtěch Filip poznamenal, že „demonstrace ultras v době pandemie covidu je jen výkřikem sobecké sebestřednosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …