„Opusťte byt, stěhujeme sem Ukrajince." První případ vystěhování české rodiny. Maminka v slzách, doma dvouleté dítě

19.03.2022 10:52 | Kauza

AKTUALIZOVÁNO Až neuvěřitelně vyznívá příspěvek Jiřího T., který se v pátek objevil na sociální síti Facebook. Dotyčný v něm uvádí, že k nim přišel starosta obce s oznámením, aby se rodina vystěhovala z bytu. ParlamentníListy.cz tento zcela šokující příspěvek ověřovaly. Ukázal se jako pravdivý.

„Opusťte byt, stěhujeme sem Ukrajince." První případ vystěhování české rodiny. Maminka v slzách, doma dvouleté dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Křídla pro Ukrajinu - o podpoře uzavření nebe nad Ukrajinou

„Ke konfliktu jsem se až doteď nevyjadřoval," píše muž úvodem. „Ale teď se to dotklo také mojí rodiny a já jsem přinejmenším roztrpčen, tak potřebuji upustit ventilek. Je fakt dost nepříjemné, když přijde český starosta oznámit české rodině s dvouletým dítětem, aby se vystěhovala z obecního bytu, neboť tento musí být dle nařízení uvolněn Ukrajincům,“ uvádí dále.

„Tvl, tak kde to jsme? Kde to žijeme?“ doplnil závěrem pisatel, hlava rodiny.

Jeho identitu redakce zná. Máme i vyjádření jeho partnerky.

Citovaný příspěvek. Zdroj: FB

Status na Facebooku vyvolal velmi emotivní reakce, mnoho lidí nabízí rodině pomoc.

Stalo se v kraji hejtmana ODS

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
Doplňme, že podle našich informací se celá událost odehrála v obci Bezdědovice v Jihočeském kraji.

„Z bytu, kde řadu let bydlíme, musíme pryč,“ potvrdila maminka dvouletého dítěte.

„Nedávno jsme prodali chatu a za všechny naše peníze jsme koupili barák, ale na totální rekonstrukci, a ještě s babičkou. Potřebujeme čas na předělání, projekt je v návrhu. A najednou ti starosta řekne, že nám v pondělí dají vědět, jakou dobu máme na vystěhování. Smlouva nám zaručuje minimálně dva měsíce, ale je nouzový stav, teď prý nezaručí ani týden. Uvidíme,“ říká zoufalá maminka se slzami v očích. A pokračuje: „Já vůbec nemohla spát, prostě ta představa, že nebudeš mít kde bydlet... Na léto jsme plánovali svatbu. Do toho tu přestavbu baráku, těšili jsme se a chtěli jsme to zvládnout do konce roku. Teď bude všechno jinak...“

ParlamentníListy.cz v sobotu dopoledne oslovily jak vedení obce Bezdědovice, tak zástupce Jihočeského kraje, zdali vydali pokyn, aby obecní byty s českými rodinami byly vystěhovány ve prospěch těch ukrajinských.

„Čestně prohlašuji, že jsem nikomu žádnou smlouvu neukončil, ani jsem nikoho z obecního bytu nevykázal. Celé je to nesmysl," uvedl pro PL starosta Bezdědovic Jiří Bláha (STAN).

Kraj reaguje

V sobotu v poledne se hejtman Kuba vyjádřil na svém FB. Reagoval na informace, že vystěhování rodin mohl nařídit, dát k němu pokyn.

„Nic takového jsem nenařídil a nic takového se nesmí dít. Jen v souvislosti s tím jsem také od starostů dostal informace, že v některých obcích využívají obecní nájemní byty lidé, kteří mají ještě svoje vlastní byty nebo domy. I když se přiznám, že takovou situaci moc nechápu, a asi se jedná o jednotky případů, nechávám takové případy na posouzení jednotlivých starostů. A případně se na mě obraťte,“ napsal.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
„Na základě rozhodnutí vlády o přerozdělení uprchlíků do krajů jsem ve čtvrtek a pátek se starosty jednal. Tak jak nám usnesení vlády ukládá jsem je vyzval, aby se opravdu každá obec, podle své velikosti, pokusila najít alespoň nějakou ubytovací kapacitu. Také jsem ale všem jasně vysvětlil, že hledáme řešení, které se má co nejméně dotknout obyvatel jihočeských měst a obcí. Řešili jsme formy ubytování, úhrady za ubytování ze strany státu a jednotlivé možnosti v různých obcích. Informoval jsem je, že prioritně budeme využívat ubytovací kapacity ministerstev a státních organizací a samozřejmě naše krajská zařízení. Představil jsem jim také, jakou formu podpory pro případné drobné rekonstrukce stávajících nevyužitých obecních objektů budeme prosazovat na MMR, aby se i z dosud nevyužívaných obecních prostor dalo vytvořit přechodné ubytovaní. Jsem si logicky vědom, že menší obce s kapacitou mohou mít problém a všechny jsem také upozorňoval, že pokud to tak bude, ať se nám ozvou. V této chvíli potřebujeme ale aktivovat a zmapovat „veškerou“ možnou kapacitu, abychom mohli postupovat logicky tak, aby zátěž pro Vás obyvatele jihočeských měst a obcí byla co nejmenší. Proto uděláme maximum,“ dodal.

Na oficiálních stránkách kraje se v sobotu odpoledne taky objevil dopis starostkám a starostům jihočeských obcí k otázce ubytování uprchlíků.

V něm se mimo jiné píše: „Ve čtvrtek 17. 3. 2021 a v pátek 18. 3. 2022 proběhly prostřednictvím videokonferencí schůzky se starosty obcí Jihočeského kraje za účelem zajištění povinností podle nařízení vlády č. 207/2022 ze dne 16. 3. 2022.

Na těchto schůzkách bylo řešeno ubytovávání uprchlíků v jednotlivých obcích v souvislosti řešením uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině.

Již v průběhu pátečního večera se objevily informace, že někteří starostové vypovídají nájemní smlouvy stávajícím nájemníkům v obecních bytech z toho důvodu, že jim takový postup nařídil hejtman kraje.

Hejtman kraje však žádný takový pokyn nevydal, naopak starostům obcí bylo sděleno, že mají hledat takové řešení, aby se ubytování uprchlíků v obci dotklo místních obyvatel co nejméně."

V souvislosti s výše uvedeným platí, že nájemní smlouvy se stávajícími nájemníky obecních bytů by neměly být vypovídány, stejně tak by neměly být vypovídány nájemní smlouvy na jiné obecní prostory (např. hospody). Pokud mají stávající nájemníci v obecním bytu možnosti jiného ubytování (vlastní nebo mají pronajaty nebo vypůjčeny jiné byty či nemovitosti), je případná výpověď nájemní smlouvy na zvážení každé obce s ohledem na aktuální potřebnost ubytovacích kapacit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …