„Petře, to nemyslíš vážně? To nemyslíš vážně!“ Zeman v ÚVN vyškolil Fialu z pirátského programu. Budoucí premiér prý mlčel

17.11.2021 18:17 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala dorazil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) za prezidentem Milošem Zemanem. Představil mu kandidáty na členy nového kabinetu, který koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) tvoří s Piráty a Starosty a nezávislými (STAN). Prezident Zeman podle Petra Fialy zpochybnil jediné jméno z početného ansámblu kandidátů na ministry. Ačkoli o něm lídr SPOLU odmítl cokoli říct, ParlamentníListy.cz tuto informaci mají od dvou zdrojů.

„Petře, to nemyslíš vážně? To nemyslíš vážně!“ Zeman v ÚVN vyškolil Fialu z pirátského programu. Budoucí premiér prý mlčel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení horké fáze kampaně koalice SPOLU před volbami do Poslanecké sněmovny

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
„Sešel jsem se s panem prezidentem Milošem Zemanem. Představil jsem mu kandidáty na budoucí členy vlády a bavili jsme se o harmonogramu,“ řekl Fiala na krátkém brífinku. Poté sdělil jména kandidátů do své vlády. „Pan prezident mě informoval, že jmenování mě do funkce předsedy vlády by mělo proběhnout 26. listopadu na zámku v Lánech. Poté by se pan prezident chtěl setkat se všemi kandidáty na členy vlády,“ sdělil Fiala, že by to Zeman chtěl učinit během deseti dnů. „Pak by byla vláda jmenována jako celek,“ sdělil Fiala.

„Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu. „Domluvili jsme se, že to jméno nesdělím, neboť bude probíhat diskuse se všemi,“ zmínil Fiala, více konkrétní být nechtěl. „Jsem ale přesvědčen, že tak, jak jsem mu předložil jména, že to bude dobrá vláda,“ dodal Fiala, že všichni kandidáti jsou kvalitní.

O žádném náhradníkovi uvažovat nechce.

Tím problematickým jménem není nikdo jiný než pirátský politik Jan Lipavský, aspirant na ministra zahraničních věcí.

Jak k tomu řekl náš vysoce postavený zdroj, prezident budoucího premiéra doslova vyškolil. „Měl mu sdělit své námitky k tomuto jménu, dokonce se šušká, že mu měl opakovaně říct, jestli to myslí vážně, zdali zná vůbec program Pirátů v oblasti zahraniční politiky,“ doplnil.

Jméno Lipavského potvrdil i náš druhý zdroj. „Ano, toho prezident odmítá,“ řekl zástupce Poslanecké sněmovny. Navíc řekl, že Petr Fiala o tom věděl dopředu, avšak nechtěl rozbroje uvnitř koalice. „Fialu na to již několikrát upozornil Pavel Blažek, který vede některá jednání za předsedu ODS,“ přiznal další ze zákulisních informací.

Důvodů k odmítání poslance Lipavského je ze strany hlavy státu víc.

Například jeho nepříliš přátelský vztah k Izraeli, ale také prohlášení, že po nástupu do funkce zarazí odjezd některých nových velvyslanců na jejich mise. Například Adama Vojtěcha do Finska či hradního diplomata Petra Pirunčíka na Ukrajinu. Tím Lipavský způsobil bouři a obavy dokonce u cizích diplomatů z vývoje naší zahraniční politiky.

V reakci na možné problémy se jmenováním Lipavského na budoucího premiéra Petra Fialu z ODS padly novinářské dotazy. Ten před několika dny reagoval slovy, že v jeho chápání ústavy by prezident měl vyhovět ministerským nominacím předsedy vlády a automaticky je jmenovat.

„Já se snažím o to, aby tu fungovala standardní demokracie ve všech směrech, aby tu existovala shoda mezi klíčovými ústavními institucemi a činiteli, kteří je reprezentují. V tomto směru jednám i s prezidentem Milošem Zemanem. Ale chtěl bych k tomu říct, že ústava v tomto směru mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, kdo předkládá návrh na jmenování členů vlády, a tak, jak chápeme ústavu, pan prezident bude tento návrh akceptovat,“ zaznělo od Fialy po podpisu koaliční smlouvy.

Jan Lipavský byl slyšet už před třemi roky u takzvané kauzy Skripal. Tehdy napadl prezidenta, že z tajných zpráv BIS vybírá jen to, co se mu hodí.

„Prezident Miloš Zeman si ze zpráv tajných služeb vybírá ty střípky pravdy, které se mu hodí. Způsob, kterým informace prezident prezentuje, tedy bez náležitého kontextu, napomáhá oficiální ruské propagandě, která jeho vyjádření ad absurdum překrucuje dále,“ sdělil tehdy dvaatřicetiletý poslanec.

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí
V letech 2018–2021 v Poslanecké sněmovně taky prosazoval vyřazení ruských a čínských dodavatelů z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Navzdory nulové zkušenosti s armádou nebo zpravodajskými službami byl ve Sněmovně členem stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

Na adresu firmy PPF a Petra Kellnera Jan Lipavský v únoru 2020 uvedl: „Je to dělání pročínského kozla mediálním zahradníkem. Pokud by Kellnerova PPF skutečně televizní stanice využívala k šíření pročínské propagandy, mělo by to dalekosáhlé důsledky, především pro svobodu slova a nezávislost médií v regionu... V žádném případě nechci zasahovat do obchodních vztahů společnosti CME, ale chci je požádat o důkladné zvážení celé transakce v souvislosti se zmíněnými významnými riziky. Věřím, že v demokratické společnosti by ekonomické zájmy neměly převažovat nad principy ochrany demokracie.“

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 byl za Piráty zvolen poslancem v Praze z pátého místa kandidátky. Ve volbách v roce 2021 zvolen nebyl. Mandát člena dolní komory se mu tak nepodařilo obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…