Politika je u nás nebezpečná. David Rath promlouvá ke smrti Stanislava Grosse a naznačuje...

16.04.2015 11:45

Stanislav Gross zemřel. I když byl dlouho nemocný a snažil se s nemocí bojovat, nakonec svůj boj prohrál. Jak reagovala pro ParlamentníListy.cz jeho manželka Šárka, „vzal si ho Bůh.“ A jaké jsou prvotní reakce lidí, kteří se s ním znali z dob jeho politického působení?

 Politika je u nás nebezpečná. David Rath promlouvá ke smrti Stanislava Grosse a naznačuje...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Ptali jsme se i na názor na spekulace, které se objevily před několika týdny – totiž, že bývalý premiér Gross mohl být v době svého funkčního období údajně otráven. Většina z oslovených je odmítla, jen David Rath připustil, že teoreticky to možné je. Proč? Protože politika je nebezpečná profese...

„Jsou to spekulace, které jsem sice zaznamenal, ale nevidím důvod se o nich bavit. Pokud toto podezření skutečně je, věřím, že jasno do něj může vznést řádná pitva, která bude provedena. V každém případě beru zprávu o smrti expremiéra Grosse jako velmi smutnou informaci – zejména pro celou jeho rodinu. Víc k tomu nemám co dodat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec. Ten v období vlády Stanislava Grosse z čela NBÚ odešel a stal se ředitelem společnosti Čepro.

Jako spekulaci, vidí možnost toho, že by bývalý premiér zemřel na otravu také Jiří Paroubek. I on však vyjádřil upřímnou soustrast nad smrtí Stanislava Grosse – zejména všem jeho blízkým pozůstalým.

Se spekulacemi kolem Grosse přišel před několika dny jeden zpravodajský server

Připomeňme, že informaci o tom, že Gross podstoupil analýzu vlasů, přinesl před několika dny zpravodajský web Neovlivni.cz. Podle něj se ve výsledku testu, který si nechal bývalý politik udělat v době, kdy mu lékaři sdělili onemocnění, objevil vysoký obsah těžkých kovů.

V souvislosti se Stanislavem Grossem se dostávaly na veřejnost informace, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). To ale nikdy nikdo oficiálně nepotvrdil, jeho manželka dokonce dlouho o nemoci hovořit ve sdělovacích prostředcích nechtěla a vyjadřovala se ve smyslu, že nejde o nic vážného. I když se dala zpráva zmiňovaného webu, který vede Sabina Slonková, přijmout jako pouhá konspirační teorie, přinesl Neovlivni.cz i údajnou citaci jednoho z Grossových přátel. Ten měl pronést: „Standa říkal, že by to časově odpovídalo na dobu, kdy byl předsedou vlády.“

Je třeba brát ale v úvahu též skutečnost, že do lidského těla se těžké kovy mohou dostat přirozenou cestou z prostředí, ve kterém člověk žije. A i kdyby někdo přihlédl k variantě, že Grosse opravdu někdo záměrně otrávil, je dobré si položit otázku: Kdo a proč by to dělal? Odpovědi částečně naznačuje David Rath.

Viditelní politici jsou štvanou zvěří, říká Rath

„Politika je u nás nebezpečná profese, otráven být mohl, stejně tak na jeho zdravotní stav mohl mít vliv vleklý stres související s politikou. Viditelní politici jsou u nás štvanou zvěří a mnoho z nich za svoji viditelnost a pozici zaplatí vysokou daň,“ uvedl ve své reakci doslova David Rath, bývalý Grossův stranický kolega. Jak dodal, smrt Grosse je ale samozřejmě velice smutná věc. „Poslední roky byly pro něho a jeho rodinu těžké. Přeji jim tedy sílu,“ shrnul Rath, který čeká na verdikt soudu, který ho zřejmě může poslat do vězení.

Exministr vnitra, který se stal nástupcem Stanislava Grosse ve stejné funkci – František Bublan,  ParlamentnímListům.cz přiznal, že se s bývalým premiérem a předsedou ČSSD v poslední době zkoušel několikrát alespoň telefonicky spojit. „Nakonec to už moc nešlo, přesto jsem z něj cítil, že pořád měl jakousi naději. Zkoušel všechny možnosti léčby, nevzdával se, pořád doufal – jak on, tak jeho blízcí. Je to škoda a je mi to lidsky velmi líto. Každopádně spekulace o jeho otravě jsou opravdu ryzí spekulace, které se nezakládají podle mého na pravdě. Ta diagnóza u něj byla stanovená, stav se bohužel stále jen zhoršoval,“ popsal Bublan. Vyjádřil se nakonec i k tomu, čím Stanislav Gross zejména v loňském roce překvapil veřejnost – tedy k jeho obrácení se k Bohu.

„Vím, že jeho víra v Boha byla opravdová a že v ní v posledních měsících hledal útěchu,“ uzavřel František Bublan své vyjádření pro ParlamentníListy.cz. 

Gross je prvním porevolučním premiérem, který zemřel.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …