„Ptal jsem se Gazdíka. A...“ Čunek rozstřelil kauzu STAN. Bude zle

04.07.2022 11:46 | Ze sítí

Kauza kolem vládního hnutí STAN je umělá, hodnotí senátor a zastupitel Zlínského kraje Jiří Čunek. Zhodnotil tak celé dění v pořadu „Aby bylo jasno“ novinářky Jany Bobošíkové a zdůraznil, že se detaily z kauzy kolem exnáměstka primátora Prahy Hlubučka vůbec neměly dostat na veřejnost a už vůbec ne jméno exministra školství Gazdíka. „Ten, kdo měl zájem, aby tam Gazdíka zmínil … chtěl, aby měl Gazdík, až se to uveřejní, problémy,“ tvrdí. Kauza prý není vůbec taková, jak se z médií zdá.

„Ptal jsem se Gazdíka. A...“ Čunek rozstřelil kauzu STAN. Bude zle
Foto: Repro YouTube Aby bylo jasno
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí
Městská rada Zlína dostala od tamních zastupitelů za úkol vypracovat studii o počtu herních zařízení ve Zlíně a prověřit příjmy z hazardu za posledních deset let. Děje se tak zejména proto, že se ve zlínském hazardu angažovala rodina podnikatele Redla spojeného s kauzou hnutí STAN a pražského exnáměstka primátora Petra Hlubučka.

Podle Čunka by podobné prověřování na krajské úrovni příliš nemělo smysl, míní však, že je možné, že zlínští zastupitelé vědí, proč „to dělají“. Poznamenal též, že Redlova rodina vlastní ve Zlíně poměrně velkou část majetku a zástupci města se tak kvůli těmto majetkovým poměrům s ní museli čas od času setkat kvůli jednání. Sám prý viděl Michala Redla také jednou, netušil však, že má nyní obviněný podnikatel omezenou svéprávnost.

Na čtvrtek svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na popud opozice mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny s názvem: „Organizovaný zločin hnutí STAN“. Že by kauza otřásla zásadně vládou si však Čunek nemyslí. Podle politika již kauza smetla důvěryhodnost vlády, nevěří však, že by vláda ztratila většinu u dolní komory. „Pokud ji opustí Piráti, tak to bude pořád 104,“ poznamenal s tím, že zájem Fialy i ostatních vládních stran je udržení kabinetu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Z mého pohledu je ta kauza umělá,“ udeřil pak a zdůraznil, že u nás má být trestní řízení neveřejné. Když byl exministr školství Petr Gazdík zastupitelem Zlínského kraje, měl s ním Čunek hovořit o kauze a tázal se jej, zdali jeho známosti s Redlovou rodinou nemohou být problém. Gazdík mu tehdy měl odvětit, že se s Redlem stýká, ale neovlivní to jeho práci.

„Já to beru tak, že když si od někoho vezmu peníze, tak přece není možné, abych se s ním nebavil,“ míní senátor. Politici mají dle něho uvažovat, od koho si příspěvky berou.

Nevěří prý vyšetřovatelům kauzy, jelikož ti předávají informace, které jsme se měli dozvědět až u soudu, do médií. „Na novináře nadávat nemůžu, protože to je jejich práce, ale práce policistů je, aby to přípravné a trestní řízení zůstalo neveřejné tak, jak zákon ukládá,“ hodnotí.

Čunek si prý přečetl úseky, kde je zmíněn Gazdík a po poradě s právníky tvrdí, že kdyby vůbec Gazdíkovo jméno nezaznělo, nemělo by to žádný vliv, jelikož ten v kauze „nemá žádnou roli“. Dodal, že sám by v jeho kůži nerezignoval.  

„Ten, kdo měl zájem, aby tam Gazdíka zmínil – a to v žádné trestněprávní rovině ani v žádné jiné souvislosti – chtěl, aby měl Gazdík, až se to uveřejní, problémy,“ míní. Podle něj by v této zemi neměl být nikdo odposloucháván tak jako Gazdík.

To, že se na veřejnost dostaly informace z probíhajícího šetření, bude mít dle Čunka vliv na zájem o šifrovaná zařízení. „Tato kauza vede lidi, aby si pořizovali šifrované telefony, aby je nikdo nemohl odposlouchávat,“ řekl. „Mít šifrovaný telefon není trestné,“ usadil pak novinářku Janu Bobošíkovou, která se ptala, zdali je normální, že si Gazdík volal šifrovaným telefonem s člověkem, co má „papíry na hlavu“.

Následně Bobošíková ukázala na to, že nástupce Gazdíka v pozici ministra školství Vladimír Balaš byl za SSSR na stáži v Moskvě a vyzvídala, co na to Čunek říká. Opět se jí to vrátilo. „Víte, já znám tolik grázlů, kteří byli disidenti a rozkradli tento stát v 90. letech…“ spustil.

Kromě kauzy vládního STAN Čunek hovořil také o válce na Ukrajině a o jejích dopadech. Kritizoval, že ostatní evropské státy na rozdíl od nás „kličkují mezi sankcemi“ proti Rusku a například naše sousední Německo má smlouvu s Gazpromem, a proto je u nás o mnoho dražší plyn než jinde.

Dle senátora bylo rozprodání vodovodních potrubí, plynovodů a ropovodů či elektrického vedení do soukromé sféry „vlastizradou“. „Také prodej 30 % ČEZu je celý špatně,“ říká. Vláda podle Čunka měla začít už dávno ve věci získání klíčové infrastruktury jednat.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

reklama

autor: rak

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …