„Rosák u výslechu šílel. Policistům vyhrožoval! Potom se složil…" Legendární podvod v Bingu na Nově. Věci, o kterých jsme neměli ponětí...

21.03.2021 10:24

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY ROBERTA ŠLACHTY (IV. díl) Jednoho dne v polovině 90. let se sešel kriminalista s jedním svým informátorem. Ten na obligátní dotaz – „Co je nového?“ – chvíli dělal tajemného a významně zvedal obočí, aby dodal této chvíli patřičnou vážnost. A pak to vyslovil.

„Rosák u výslechu šílel. Policistům vyhrožoval! Potom se složil…" Legendární podvod v Bingu na Nově. Věci, o kterých jsme neměli ponětí...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Záznam pořadu TV Nova "Nové Bingo" - ten byl nástupcem původního pořadu "Televizní Bingo". Uvádí Jan Rosák, rok 1996

„Hele, sleduješ taky tu super hru na Nově?“

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí
V té době nebylo v republice moc lidí, kteří by nesledovali nebo nevěděli, co je pořad Bingo. „No, tak to je prej jeden velikej podvod. Hra je zmanipulovaná a výhry podvodem dostávaj nastrčený lidi.“ Kriminalista, zvyklý na ledacos, byl doopravdy překvapen. Nedalo se dělat nic jiného, než se sebrat a jít vyšetřovat.

Na SPOKu (útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti, pozn. red.) proběhla velice utajená porada a byl stanoven operativní tým, který začal celou záležitost rozpracovávat. Práce to byla opravdu složitá a náročná, a to jak na prostředky, čas i nasazení. A především na utajení. Byly pečlivě zkoumány již odvysílané pořady a porovnávány reakce hlavních výherců, jejich vztahy a vazby, prostředí, kde se pohybují, kontakty a známosti. Probíhalo sledování. Pomalu se začala skládat mozaika.

Postupně kriminalisté sestavili síť těchto osob a podařilo se předběžně zjistit, jak celý podvod probíhá.

Hlavními pachateli trestné činnosti byli kriminalisty vytipováni pánové Fantyš a Hejda.

Fantyš byl velice dobrý programátor, a jak už to bývá, současně hacker. Pro jistou kanadskou firmu Double Eagle, již zastupoval bývalý kanadský ministr Otto Jelinek, která hru Nová šance Bingo provozovala, vytvořil speciální program.

Upravil ho tak, že dokázal vybrat připravené výherce. Obstarával je Hejda s několika pomocníky. Ti pak v tehdy nejsledovanějším televizním pořadu hráli před kamerou divadlo a na oko se radovali z výher.

Následně byla připravena realizace celého případu, která probíhala po předání spisu na policii Správě hlavního města. Bylo zadrženo několik lidí včetně Fantyše. Hejdovi se podařilo zmizet. Fantyš byl po výslechu neočekávaně propuštěn a zmizel taky. Podvodná hra, klamající lidi, byla odhalena a zrušena.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí
Pachatelé si přišli na hezkých 27 milionů. Zisk z prodeje losů, které byly součástí hry, činil asi 1,5 miliardy korun. Základní skutečnosti byly vcelku dobře zadokumentovány a dokázány. Co však nebylo nikdy došetřeno, byly vazby, které vedly k tajným službám a na Pražský hrad.

Byl Fantyš opravdu hlavní pachatel?  Po jeho zmizení byla stopa krátce zachycena v Německu. Po žádosti o spolupráci odtud však zase zmizel. Další stopa pak byla v Kanadě, ale opět zmizel, tehdy do USA. Dopaden byl lovci lebek a Interpolem až po 22 letech, tedy v roce 2017. Hejda byl dopaden po pěti letech na Slovensku.

Kriminalisté dodnes vzpomínají na výslechy moderátora Jana Rosáka a ředitele Novy Vladimíra Železného.

Oba se tenkrát na začátku vyšetřování neuvěřitelně rozčilovali a vyhrožovali, že je svlečou z uniformy za to, že zlikvidovali nejlepší televizní soutěž všech dob se sledovaností tří milionů diváků.

Rosák byl nakonec z odhalení podvodu opravdu zcela zničený. Nehrál to, doopravdy to nevěděl a těžce ho to ranilo. Škoda jen, že nebyl přítomen výslechu, který proběhl v jedné malé chaloupce v jedné malé šumavské obci, odkud byla jedna z posledních výherkyň. Byla to matka s důchodem s těžce zdravotně postiženou dcerou, jež byla podvodníkům moc vděčná, že jí z miliónové výhry dali 3.000 korun…   

Bingo byl český televizní pořad vysílaný v letech 1994-1996 na TV Nova. Jednalo se o loterii formou „zábavné soutěžní hry“. Na podzim 1995 přinesla média podezření, že je hra zmanipulovaná. Soutěž byla na jaře 1996 ukončena, po svém obnovení pod názvem Nové Bingo už nedosáhla původní popularity a následně byla definitivně ukončena. V roce 2005 byl za ovlivnění soutěže (květen-září 1995) v nepřítomnosti odsouzen smluvní pracovník a programátor Pavel Fantyš, několik dalších kompliců bylo odsouzeno podmínečně. V roce 2017 se po dopadení v USA k činu přiznal (uvedl však, že nebyl organizátorem). (Wikipedia, kráceno redakcí)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …