„Šmelina“ v Praze. Vybydlené byty, majitelé za vodou. Stát? Nic. Svědectví

15.05.2023 11:42 | Reportáž

Šmelina na trhu s bydlením jede na plné obrátky. Majitelé bytů jsou za vodou. Sami v bytech nebydlí, ale poskytují je za tučné nájmy turistům i neprověřeným osobám. Rozmach pronájmů, krátkodobých i dlouhodobých, však vede k tomu, že se byty stávají vybydlenými. Děje se to navzdory nesouhlasu ostatních obyvatel, které obtěžuje hluk, nepořádek a obavy o bezpečnost. Dle svědectví našeho zdroje však ani stát nemůže, nebo nechce, se situací nic dělat.

„Šmelina“ v Praze. Vybydlené byty, majitelé za vodou. Stát? Nic. Svědectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Prahy pokračuje nekonečný seriál rozrytých silnic i chodníků. Mrkněte na pár dílů...

Článek o nedostupnosti bydlení a nekalých praktikách investorů a developerů, který ParlamentníListy.cz uveřejnily pod názvem Tři krcálky z jednoho bytu. A nejen pro Čechy, vyvolal mezi čtenáři vlnu ohlasů.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Se svou zkušeností, která potvrzuje naše zjištění, se nám ozvala i dlouholetá rezidentka z Prahy, která žije poblíž náměstí Republiky. Z osobních důvodů nechtěla být jmenována. ParlamentníListy.cz jí vyhověly a daly prostor, aby se k tématu vyjádřila.

Nezájem nájemníků a vybydlené byty

„Součástí transformace majetku po listopadové revoluci byla i privatizace bytového fondu. Noví nabyvatelé museli podepsat výslovné prohlášení o závazku zachovat bytovou jednotku k účelům trvalého bydlení, a to v rozsahu, v jakém se nachází ke dni převodu,“ vysvětlila na úvod. 

Jaká je však realita? „Vlastní byty se pro mnohé stávají jedním z nejvýnosnějších obchodních artiklů díky pronájmům těchto bytů. Ziskem jsou finanční prostředky, které mnohonásobně převyšují náklady za byt. Problémem nejsou jen pronájmy krátkodobé, tedy pronájmy přes platformu airbnb, ale i dlouhodobé,“ říká obyvatelka centra Prahy. 

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Nájemníci k užívaným bytům přistupují jinak, než když je vlastní: „Ne zbytečně se mluví o vybydlených bytech. A přestože je možné se ptát, kde ti pronajímatelé bydlí, odpověď je nasnadě. V centrech velkých měst obvykle dožívají lidé, kteří byty užívají desetiletí; dříve obvykle v pronájmu od obce, po listopadu 1989 ve vlastnictví. A pro pozůstalé je výhodnější byt draze pronajmout a splácet pro sebe byt nový, modernější.

Nicméně existuje ještě další stupeň bezohledného využívání soukromých bytů v činžovních domech, díky kterým se úroveň vlastnického bydlení zásadně mění! O tom už vaše redakce psala 26. dubna pod titulkem Tři krcálky z jednoho bytu. A ne pro Čechy, poukázala žena na náš předchozí článek.

A připomněla, jak to funguje: „Majitel bytu přestaví svůj byt na několik pokojů pod samostatným uzavřením a příslušenstvím. A co na to odpovědné stavební úřady, případně památkové úřady? A co na to šéfové obcí či městských částí? Nic. Možná proto, jak zdroj z vašeho článku informoval: Jde o pochybné praktiky pražských developerů a investorů, kteří uvedené aktivity s byty a domy provozují ve spolupráci s politiky a úředníky.“

Je to stále horší…

Kriticky se nespokojená občanka Prahy vyjádřila i k fungování výboru SVJ: „Role Společenství vlastníků jednotek? Obvykle jde o externí firmy se sídlem mimo dům, o běžném životě v domě toho moc nevědí, a tudíž ani o podivném několikaletém přestavování bytů se vším nepořádkem, hlukem a škodách na domech, které s tím souvisí. Ale dnešní situace, kdy v domech žijí ve velkém počtu neznámí lidé, často cizinci, přímo vyžaduje, aby v domech žil někdo, kdo se o běžný provoz a pořádek stará. Dříve se jim říkalo domovníci.“ 

Obchodně zdatní a často bezohlední lidé prý pochopili, že si s byty ve vlastnictví mohou beztrestně a bez ohledu na ostatní dělat, co chtějí. „K tomu lidé díky covidu zjistili, že mohou bydlet i celoročně ve svých víkendových objektech mimo Prahu. A za peníze získané prodejem bytu, jehož hodnota se za 20 let zvýšila cca 30krát, si mohou i při dnešní drahotě užívat jak nikdy,“ říká rezidentka. 

Situace se prý stále zhoršuje: „Když si v devadesátých letech lidé stěžovali, co se stalo s Malou Stranou, kdy se z bytových domů stavěly hotely na úkor bydlení těch, kteří s touto oblastí byli celoživotně spjati, kdy tam zmizely malé krámky, dílny i hospůdky pro místní, nikdo si nepomyslel, že tak můžou dopadnout i méně atraktivní území v Praze.

Jeden náš zdroj, který léta dělal předsedu SVJ v paneláku na Jižním Městě spočetl, že 40 % bytů v domě je pronajatých. Domy na Míčánkách – prázdné a vybydlené. 2 činžovní domy v Rytířské – 30 let prázdné. Václavák celý vybydlený. A tak bychom mohli pokračovat...“ 

Ve velkých městech je přitom nedostatek volných bytů a mladí nemají na hypotéky. Existuje v této situaci nějaké řešení?

„Možná by stačilo udělat evidenci domů, které jsou desítky let prázdné,“ myslí si naše čtenářka. „A že se velké byty pro rodinné bydlení beztrestně, v rozporu se smlouvou o převodu vlastnictví bytových jednotek, předělávají na ubytovny? A příslušné stavební úřady, někde dokonce se souhlasem památkářů to tolerují? Tak k tomu by se měli vyjádřit odpovědní starostové obcí. Jestli chtějí mít vybydlená centra obcí, historické centrum Prahy zvlášť, tak prosím. S Malou Stranou se jim to už povedlo!“ 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zkušenost majitele bytu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekofola456 , 15.05.2023 13:26:52
Jako majitel bytu který jsem zdědil mám velkou a bohužel hodně špatnou zkušenost s pronajímáním.Nájemníka jsem prověřil a smlouvu nechal vypracovat právníkem.Kauci stanovil nízkou ,chtěl jsem mladému člověku pomoci.Bohužel po roce nájemce přestal pracovat a také platit nájemné ( podotýkám opravdu rozumné ) Bez povolení vyměnil zámek. Zapíral se atd. Poštu ignoroval.Po kontaktu se odmítl vystěhovat a dál sliboval ale neplatil. Právník mě vysvětlil že pomůže jen soud ale to bude trvat hodně dlouho. Nakonec jsem mu odpustil dluh na nájemném 8 měsíců. Tak se nakonec vystěhoval. Byt zničený - věci vykradené.Náhradu za věci prakticky namožné dostat. Stát chrání tyto nepoctivé lidi víc jak majitele. Majitel prakticky nemá možnost chránit svuj majetek. Ve svém okolí znám mnoho takových případů.Vytvořila se zvláštní skupina lidí , která je prakticky nepostižitelná. Celý zákon o bydlení je třeba přepracovat.. Medialní senzace které sledují všelijaké cíle tomu nepomáhají. Zatím se stále opakuje kdo má jaké právo ale na povinnosti se zapomíná. Majitelé bytů se mnohdy skandalizují jako lumpové kteří brání lidem bydlet a které je třeba vyvlastnit , zdanit atd. Opravdu divná doba.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …