,,Soud jednal na objednávku EU." Flastr 30 tisíc. Třeba za větu: Naše schopnost vymazat muslimské země z povrchu je dobrým vyjednávacím argumentem

16.02.2021 14:44

REPORTÁŽ Je budoucnost Evropy islámská? Boj s pašeráky migrantů je hloupost. Řešení migrace. To jsou titulky tří článků publicisty a asistenta poslance Jaroslava Foldyny Michala Krafta. Právě za ně byl v úterý u Okresního soudu Praha-Západ odsouzen k pokutě 30 000 korun. Prý některými v nich uváděnými větami podněcoval k nenávisti. Na jedné ze čtrnácti židlí určených v soudní síni pro veřejnost seděl i reportér ParlamentníchListů.cz.

,,Soud jednal na objednávku EU." Flastr 30 tisíc. Třeba za větu: Naše schopnost vymazat muslimské země z povrchu je dobrým vyjednávacím argumentem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sociolog Petr Hampl a politický konzultant Michal Kraft

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí

"Předpokládal jsem, že mé články vyvolají veřejnou diskusi, ale vyvolaly mé stíhání a soud," povzdychl si Michal Kraft. Stalo se tak při bleskovém soudním řízení u Okresního soudu Praha-Západ v pražské Karmelitské ulici. Asistent poslance Jaroslava Foldyny Kraft je totiž obviněn z podněcování k nenávisti vůči skupině osob a z omezování jejich práv a svobod. Soud ho uznal vinným a uložil mu zaplatit pokutu 30 000 korun. ParlamentníListy.cz byly jako jediné médium v zemi u toho.

Havranpírko a boxer

"Zakazuje se uskutečňování obrazového a zvukového přenosu a pořizování obrazového záznamu v průběhu soudního jednání," psalo se na cedulce u soudní síně číslo jedna. Tak to je ostatně u všech soudů. Někde pustí soudce kameramany a fotografy na začátek řízení, jinde si mohou novináři v soudní síni pouze zapisovat či kreslit do bloku. "Pořizovat fotografie je zakázáno," upozornila soudkyně Lucie Kantorová zpočátku fotoreportéra Deníku N Ludvíka Hradílka, který si v mládí zahrál ve filmu Osada Havranů mladičkého Havranpírka, nadvakrát.

Ten ještě několikrát vyfotil reportéra ParlamentníchListů.cz vcházejícího do soudní síně a s povzdechem, že ještě nezačalo jednání, odešel. Prý se však před tím nedopatřením střetl čelně právě s Kraftem. Na židle se naopak usadili sympatizanti Michala Krafta včetně rodinných příslušníků a nezařazeného poslance Lubomíra Volného. Celkem čtrnáct, což byla i "koronavirová" kapacita místnosti.

Podle státní zástupkyně Kraft ve třech článcích - první vyšel na webu Střet-civilizací, další dva na ParlamentníchListech.cz - podněcoval k nenávisti, když obviňoval migranty z genocidy evropských hodnot s tím, že je migrace součástí boje negroidní rasy a islámských etnik proti nositelům těchto hodnot. Obžalovaný pak uvedl, že články napsal, ale na přesné formulace si vzhledem k časovému odstupu nepamatuje a k jeho počítači mělo v Poslanecké sněmovně přístup nespočet lidí z ČSSD. Kraft je totiž bývalý boxer, baskytarista Daniela Landy, hudebník s dvěma vlastními cédéčky na kontě a jako asistent Jaroslava Fodlyny pracuje už od té doby, kdy ten byl ještě členem ČSSD.

Další svědci nepovoleni

Jediným svědkem obhajoby byl sociolog Petr Hampl. Právě on za Českou společnost pro civilizační studia řídí zmíněný web www.stret-civilizaci.cz. "Článek Je budoucnost Evropy islámská? vznikl v rámci série článků, kdy jsem oslovil řadu osobností včetně bývalého prezidenta Václava Klause. Krafta jsem požádal proto, že ho znám a jeho články mají výbornou úroveň, což dokáži posoudit, protože jsem byl mimo jiné i šéfredaktorem vědeckého časopisu. Z příspěvků vznikla kniha, která byla téměř ihned rozebrána," podotkl s tím, že článek od Krafta byl esejí, v niž netřeba uvádět zdroje. Ostatně ještě před tím Hampl PL na chodbě řekl, že se teď před soudem už může ocitnout každý kritik migrace, takže je třeba mít se na pozoru.

Kraftův advokát Petr Holý navrhl vyslechnout další svědky, třeba antropologa Ivo Budila, odborníka na islám Lukáše Lhoťana či poslance a předsedu výboru pro bezpečnost Radka Kotena. Při následné přestávce si na chodbě zúčastnění šuškali, že obžaloba nenavrhla nic, žádné nové důkazy, takže se soud podobá ruské ruletě a bude jen na soudkyni Kantorové, k čemu se přikloní. Ta hned po přestávce zamítla obhajobou navržené svědky jako nadbytečné.

Podle státní zástupkyně Kraft mimo jiné vyzýval k likvidaci Afričanů, podněcoval nenávist a i svoboda projevu má své limity, které tím obžalovaný překročil. Po další pauze soudkyně Lucie Kantorová vyhlásila rozsudek. Nejdříve citovala s Kraftových článků. Například, že "naše schopnost vymazat muslimské země z povrchu je dobrým vyjednávacím argumentem". Podle jejího verdiktu Michal Kraft veřejně podněcoval k nenávisti a odsuzuje se k peněžitému trestu 30 000 korun s tím, že zákon nevyžaduje, aby bylo dokázáno, že jeho slova posléze vedla k nějakým trestným činům. Obhajoba si ohledně odvolání nechala čas na rozmyšlenou. Jeden z Kraftových sympatizantů na konci vykřikl: "Tento soud jednal v objednávce Evropské unie a je to hanba. Styďte se!"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …