„Svini jsem udala, toho hajzla hostinskýho taky!" Nouzový stav vyhrotil sousedské vztahy. Je to extrém

28.10.2020 11:16

ParlamentníListy.cz měly ve středu možnost hovořit s policistou z nejmenovaného okresního města. Tento muž slouží dvanáct let. Podle vlastních slov dosud nezažil takovou zášť a tolik udání, které v poslední dny plní spisové materiály na jeho obvodě. Důvod? Sousedská nevraživost.

„Svini jsem udala, toho hajzla hostinskýho taky!" Nouzový stav vyhrotil sousedské vztahy. Je to extrém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnice, ilustrační foto

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
„Noční zákaz vycházení je něco nového, ale nezaznamenali jsme nic výrazného. Je to prakticky stejné jako v jiné dny. Hlásila se nějaká napadení v domácnosti, potom hlučná hudba, takže jsme byli sami překvapení, že to lidí dodržují, ale je to první den, tak uvidíme, co bude," sdělil tento pětatřicátník redakci.

„Nechci být úplně konkrétní, ale mnohem horší je to v přilehlých vesnicích, které pod nás taky územně spadají,“ řekl dále. Než se dostaneme ke konkrétním příkladům jeho aktuálních „kauz“, připomeňme status věcí.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Nouzový stav platí v Česku od 5. října do 3. listopadu. Vláda ho může vyhlásit pouze na 30 dní, o případné prodloužení musí zažádat Poslaneckou sněmovnu. Ta by o tom mohla hlasovat podle jejího předsedy Radka Vondráčka 30. října. Krom jiných nařízení přijal kabinet Andreje Babiše i noční zákaz vycházení. Ten má sice několik výjimek, jako například cestu do zaměstnání či venčení psů, ale jinak jde o bezprecedentní jev.

Čísla prokázaně nakažených i nadále rostou, za úterý jich přibylo 15 tisíc.

Nyní zpět k našemu policejnímu zdroji.

„Nám třeba volá ženská, že bychom měli přijet, protože sousedka od vedle nenosí roušku, když jde ven s dětma. Tím, že je to hlášené, tak tam jedeme. Dotyčná oznamovatelka stojí u branky a sleduje, co se bude dít. Dokonce za námi přijde a řekne, že tu svini udala. Chvíli jsme se s ní bavili a najednou začaly vyplývat věci, že jejich rodina kdysi pokácela ořech a ten ořech, že byl jejich, že ta druhá sousedka je svině, proto ji udala. Chtěla také vědět, jakou dostane pokutu, jestli to bude nejmíň dvacet tisíc, že by si to zasloužila,“ sdělil policista, s tím, že i s takovýmito hlášeními se musí procesně zabývat, případně je postoupit na město.

„To ale není vše, tam třeba jiná paní volala, řekla, že by chtěla udat hospodského. Tak jsme se ptali proč, mysleli jsme si, že má otevřenou živnost, ale to ne. Prý je to hajzl, který okrádá místní lidi a měl by dostat pokutu, protože na dvoře chodil bez roušky, a ještě měl něco pokřikovat, když ho ona okřikla, že tu roušku nemá. Kdyby šlo o dvě věci, asi bychom se nad tím nepozastavovali, ale když jsem mluvil s kolegy z jiných oddělení, také mají podstav, tak říkali, že je to stejné, že se lidi začali houfně udávat, že tím léčí nějaké nedořešené věci,“ konstatuje vzápětí.

Nenošení roušek je porušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, a za to hrozí ve správním řízení pokuta až tři miliony korun, upozornil pro Lidovky policejní prezident Jan Švejdar. Doplnil, že i v takovém případě lze věc řešit na místě sankcí do deseti tisíc.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí
Podle našeho policejního zdroje se však tyto věci obtížně dokazují.

„Nám třeba volal starší pán, že se nějaká omladina potlouká, kde nemá, že musíme přijet. Vyjeli jsme na místo, pán tvrdil, že to byli nějací zloději, že se ochomýtali kolem baráku a neměli roušky. Hlavně ho zajímalo, jestli dostanou pořádnou pokutu, protože jeden z nich měl být údajný syn řezníka, který ho za bolševika okrádal a nechtěl mu z místní masny nosit svíčkovou. Ano, tak to přesně řekl. My jsme ty kluky našli, jediné, co dělali, bylo, že sbírali kaštany. Ale i tak jsme tam museli jet a nějak tu věc ošetřit,“ doplnil.

„Bude toho ještě víc, protože teď se roztrhl pytel s podobným typem udání. A tím, že musíme všechno dokumentovat, nás to stojí fůru času a papírování, je to hodně otravné. Chápeme, že jsou případy, které si policii vyloženě žádají, ale na těch vesnicích je to teďka v rovině nevyjasněných křivd na několik generací dozadu, je to hrozné,“ povzdechl si.

Dodejme, že od začátku října počet lidí s prokázanou nákazou koronavirem stoupal o 10.000 každé dva (zpočátku tři) dny. Hranice 120.000 byla překročena 12. října, o dva dny později už bylo pozitivně testovaných přes 130.000, 15. října přes 140.000 a hranice 160.000 případů padla 16. října. Roste i počet úmrtí a lidí ve vážném stavu v nemocnicích napříč republikou.

Nemocnice reagují na zvyšující se počet nakažených koronavirem tím, že uzavírají části svých oddělení, aby v nich mohly zřídit místa pro pacienty s onemocněním covid-19. A také přemisťují personál, kterého začíná být nedostatek.

Odcházející ministr Prymula mezitím nechal připravit novou strategii komunikace. Tu bude mít na starosti resort zdravotnictví. Má být spuštěna velká informační kampaň, jejímž cílem je obnovit uvadající důvěru občanů ve vládu Andreje Babiše. Kampaň poběží v televizi, v rádiu i v dalších médiích. Má ukázat i to, jak v první linii bojují s epidemií lékaři. Stát za ni dá nejmíň 50 milionů korun, aniž by bylo jasné, k čemu má kampaň posloužit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…