"Táhněte, ku*vy," vzkazují břeclavští Romům. Ti houfně mizí do Brna

22.04.2012 23:28

REPORTÁŽ Zabarikádované obchody a výkladní skříně, více než tři tisíce rozzuřených lidí v ulicích. Tak vypadalo náměstí Tomáše Garrigua Masaryka v Břeclavi v průběhu nedělního odpoledne. Vystrašení Romové houfně prchají z Břeclavi do Brna a místní obyvatelé jim vzkazují: “Táhněte kurvy, nikdo vás tu nechce!“ Obyvatelé Brna naopak vzkazují do Břeclavi: “Jen si je nechte, my jich tu máme taky dost.“

"Táhněte, ku*vy," vzkazují břeclavští Romům. Ti houfně mizí do Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Tisíce lidí se v neděli sešly na podporu Petra, který byl před několika dny brutálně napaden třemi neznámými pachateli. Při napadení přišel mladík o ledvinu. Existuje důvodné podezření, že chlapce napadli Romové. To v Břeclavi vyvolalo ostrou vlnu nenávisti vůči tomuto etniku.

Romové před strachem z demonstrace utíkali do Brna: “To je hrozné, co se děje v Břeclavi. Policie viníky ještě nechytla a už na nás pořádají hon. I kdyby to udělal Rom, já s tím nemám nic společného, tak proč se musím bát? Utekla jsem před demonstrací raději k příbuzným do Brna. Rozhodně v nejbližších dnech návrat domů neplánuji. Počkám, co se bude dít. V Břeclavi teď pro nás není bezpečno,“ stěžuje si ParlamentnímListům. cz paní Miroslava.

Brňané z podobných návštěv ale radost nemají. “Jako bychom jich tu už tak neměli dost,“ obává se paní Ludmila, která bydlí v blízkosti nechvalně proslulé ulice Cejl a Bratislavská, kde se centralizuje romská komunita.

Starší muž křičel na starostu: Mluv nebo skončíš v Dyji

Tisíce lidí v neděli vyzývali starostu, ať zajistí bezpečí v Břeclavi: “Starosto, mluv!“ Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) se snažil rozlícený dav uklidnit: “Nechte policii, ať dělá svou práci a co nejdřív vše vyšetří." Lidé se ale uklidnit nechtěli. Mají totiž pocit, že ne Romové, ale oni jsou obětí rasismu.

“Řeknu, že jsou černé huby a hned mě označí za rasistu. Přitom malí cikáni útočí na mé děti, kradou jim svačinu, nadávají jim do gádžů a to je v pořádku? Chci stejná práva pro všechny!“ křičel na náměstí mladý muž. Někteří demonstrující se rozčilovali, jak situaci popisují média: “Říkají, že lidé křičí protiromská hesla například Cikáni do práce. Jestli je toto protirasistické heslo, tak to jsme to teda dopracovali,“ podotkla starší žena. Ostrá slova padala i na starostu Ryšavého. “Jestli se neprobereš, skončíš v Dyji,“ křičel například muž středního věku.

Demonstraci se pokusil k prezidentské předvolební kampani využít také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Snažil se mezi demonstrujícími nasbírat co nejvíce podpisů na kandidátku. Ti jej ale odmítli a přemístili se na druhý konec náměstí, aby mohli diskutovat se starostou. Podle politologa Martina Bastla Vandas nemá mnoho šancí na úspěch a ani břeclavská demonstrace na tom nic nezmění: “Situaci nevnímám tak vyhroceně, díky přístupu, který zvolily romské organizace. Okamžitě totiž vyjádřily mladíkovi podporu. Vandas nemá v celostátní politice šanci na úspěch,“ zhodnotil šance Vandase pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Romové ovšem tvrdí, že se po dnešním dni už nebudou moci ve městě cítit bezpečně.

  • Více reportáží ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …