"Táhněte, ku*vy," vzkazují břeclavští Romům. Ti houfně mizí do Brna

22.04.2012 23:28 | Zprávy

REPORTÁŽ Zabarikádované obchody a výkladní skříně, více než tři tisíce rozzuřených lidí v ulicích. Tak vypadalo náměstí Tomáše Garrigua Masaryka v Břeclavi v průběhu nedělního odpoledne. Vystrašení Romové houfně prchají z Břeclavi do Brna a místní obyvatelé jim vzkazují: “Táhněte kurvy, nikdo vás tu nechce!“ Obyvatelé Brna naopak vzkazují do Břeclavi: “Jen si je nechte, my jich tu máme taky dost.“

"Táhněte, ku*vy," vzkazují břeclavští Romům. Ti houfně mizí do Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Tisíce lidí se v neděli sešly na podporu Petra, který byl před několika dny brutálně napaden třemi neznámými pachateli. Při napadení přišel mladík o ledvinu. Existuje důvodné podezření, že chlapce napadli Romové. To v Břeclavi vyvolalo ostrou vlnu nenávisti vůči tomuto etniku.

Romové před strachem z demonstrace utíkali do Brna: “To je hrozné, co se děje v Břeclavi. Policie viníky ještě nechytla a už na nás pořádají hon. I kdyby to udělal Rom, já s tím nemám nic společného, tak proč se musím bát? Utekla jsem před demonstrací raději k příbuzným do Brna. Rozhodně v nejbližších dnech návrat domů neplánuji. Počkám, co se bude dít. V Břeclavi teď pro nás není bezpečno,“ stěžuje si ParlamentnímListům. cz paní Miroslava.

Brňané z podobných návštěv ale radost nemají. “Jako bychom jich tu už tak neměli dost,“ obává se paní Ludmila, která bydlí v blízkosti nechvalně proslulé ulice Cejl a Bratislavská, kde se centralizuje romská komunita.

Starší muž křičel na starostu: Mluv nebo skončíš v Dyji

Tisíce lidí v neděli vyzývali starostu, ať zajistí bezpečí v Břeclavi: “Starosto, mluv!“ Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) se snažil rozlícený dav uklidnit: “Nechte policii, ať dělá svou práci a co nejdřív vše vyšetří." Lidé se ale uklidnit nechtěli. Mají totiž pocit, že ne Romové, ale oni jsou obětí rasismu.

“Řeknu, že jsou černé huby a hned mě označí za rasistu. Přitom malí cikáni útočí na mé děti, kradou jim svačinu, nadávají jim do gádžů a to je v pořádku? Chci stejná práva pro všechny!“ křičel na náměstí mladý muž. Někteří demonstrující se rozčilovali, jak situaci popisují média: “Říkají, že lidé křičí protiromská hesla například Cikáni do práce. Jestli je toto protirasistické heslo, tak to jsme to teda dopracovali,“ podotkla starší žena. Ostrá slova padala i na starostu Ryšavého. “Jestli se neprobereš, skončíš v Dyji,“ křičel například muž středního věku.

Demonstraci se pokusil k prezidentské předvolební kampani využít také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Snažil se mezi demonstrujícími nasbírat co nejvíce podpisů na kandidátku. Ti jej ale odmítli a přemístili se na druhý konec náměstí, aby mohli diskutovat se starostou. Podle politologa Martina Bastla Vandas nemá mnoho šancí na úspěch a ani břeclavská demonstrace na tom nic nezmění: “Situaci nevnímám tak vyhroceně, díky přístupu, který zvolily romské organizace. Okamžitě totiž vyjádřily mladíkovi podporu. Vandas nemá v celostátní politice šanci na úspěch,“ zhodnotil šance Vandase pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Romové ovšem tvrdí, že se po dnešním dni už nebudou moci ve městě cítit bezpečně.

  • Více reportáží ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…