„To zapomeňte! Uvidíte, co provedeme.“ Základna NATO u Ostravy: Vondra a jiní tvrdě narazili

12.05.2022 6:54 | Reportáž

Ne, přes nás tohle neprojde! Z obce Mošnov, která se nachází těsně u případné plánované americké základny, zní jasný vzkaz: „Obec se samozřejmě bude bránit jakýmkoli zákonným způsobem. Pokud by vše přesáhlo únosnou mez, možná by někdo mohl i zákon porušit (úsměv). Nemyslím nějaké napadání nebo rozbíjení něčeho, ale lidé by mohli třeba obsadit letiště. Věřím, že by tohle někteří udělali,“ uvažuje starosta Radomil Bodzsar.

„To zapomeňte! Uvidíte, co provedeme.“ Základna NATO u Ostravy: Vondra a jiní tvrdě narazili
Foto: Daniela Černá
Popisek: Mošnov

Zatím co na nejvyšších postech hovoří elity v klidu o umístění americké vojenské základny v Mošnově nebo v Přerově, přímo v dotčených místech už obyvatelé tak nadšení nejsou. Například v obci Mošnov, která se nachází u Letiště Leoše Janáčka a je místem konání tradičních Dnů NATO vše vidí trochu jinak. „Co bude dál, by měli vědět spíš na kraji, protože ten je vlastníkem letiště. My o tom nevíme prakticky nic, jen informace sledujeme ve zprávách a v médiích. Nejsme tomu v žádném případě nakloněni. Už jsme tu vojenskou základnu zažili. Kdyby tady měli jen přistávat? Budiž. Ale jinak určitě ne,“ říká jasně starosta Radomil Bodzsar.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

„Letadla, zázemí… Navíc chování vojáků…“ přemýšlí starosta. „Kdyby tady měla být základna cizího vojska, a řeknu přímo Američanů s tím, že oni spadají pod jiné zákony, než naše, určitě bychom nesouhlasili,“ dodává. A znovu připomíná: „Už tu vojáci jednou byli, zažili jsme je. Navíc, když tady létají současně čártry na dovolenou, už jsme si na vše zvykli. Mošnov navíc není přímo ve směru vzletu a přistání, takže kravál není tak velký. Ale u vojenských letadel je to jiné, mají jiná omezení decibelů. Víme, jaký hluk vzniká, když se pořádají Dny NATO. Co je to za kravál! Vyrůstal jsem tady, když měli jednadvacítky, devatenáctky, třiadvacítky migy, vrtulníky atd.,“ popisuje. Bodzsar pracoval na Letišti Leoše Janáčka dvacet let.    

Ne! Americké vojáky nevítají a budou petice

Lidé v obci jsou na nohou, ptají se, co se bude dít. „Nechtějí. V každém případě nechtějí. Kdyby něco takového hrozilo, vzniknou petice atd. Říkám jim, že zatím se informace mění,“ popisuje naladění místních starosta, který tyto otázky řeší dnes a denně. Přímo o názory lidí v dotčených regionech se zatím málokdo zajímal. „Přímo o tomto jsme nehovořili. Jen náměstek hejtmana o přípravě územního plánu. Jedná se o dopravní koridory, aby byl lepší příjezd do zóny,“ popisuje.

Na dotazy Parlamentních Listů odpovídali místní podobně, o základně nechtějí ani slyšet. První vyděsení a reakce typu: Stěhujeme se! už snad opadávají. Část má ale obavy, že přímo jich se nikdo nakonec ptát nebude. „Překvapila mě reakce hejtmana i to, co říkal pan Vondra na sjezdu, vyjádření některých politiků zvlášť z ODS. V poslední době říká sám hejtman, že by to možná bylo reálné, dřív mluvil jinak,“ připomíná starosta.

Radomil Bodzsar, starosta Mošnova. Foto: Daniela Černá

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka naopak upozornil, že by si východ země základnu zasloužil. „Ano, Jurečka také o tom mluvil. Vím, proč kraj tady chce armádu, ať českou nebo cizí. Chce opravit dráhu. Oprava dráhy stojí jednu až dvě miliardy korun. Tak proto je tu chtějí. Jenže, kde by se ta základna stavěla? Zóna je už celkem plná?“ pokládá další otázky starosta, který zastává pozici v čele obce Mošnova od roku 2013. Dřív pracoval i jako místostarosta.

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Starosta: Řeknete to lidem na rovinu!

Přes stránky Parlamentních Listů tak posílají místní jednoznačný vzkaz: „Budeme se bránit. Obec se samozřejmě bude bránit jakýmkoli zákonným způsobem. Pokud by vše přesáhlo únosnou mez, možná by někdo mohl i zákon porušit (úsměv). Nemyslím nějaké napadání nebo rozbíjení něčeho, ale lidé by mohli třeba obsadit letiště. Tomu věřím, že by tohle někteří udělali,“ uvažuje starosta. Zároveň přemýšlí o tom, že obec Mošnov má řadu starších spoluobčanů, kteří už vojáky zažili a nakonec vše překousli. „Ale je tu i spousta mladých, kteří by umístění základny určitě nepřekousli. Já sám jsem dělal v ozbrojených složkách a nejsem tomu nakloněn,“ dodává.

Na závěr starosta vzkazuje: „Politici, zvlášť na kraji, by si měli uvědomit, co vlastně chtějí a říct lidem, co plánují. Na rovinu. Měli by si uvědomit, že lidé je také budou volit v příštím volebním období. Proto lidem lžou.“ Podle jeho informací zatím žádná veřejná diskuse k základnám připravována není. „Pouze proběhne diskuse ke změnám územního plánu, ale to opravdu nemá nic se základnami společného. Ale je možné, že i na tomto setkání se nějaký občan bude poptávat. A pro jistotu zajistíme účast nějakého politika z kraje, protože si změnu vyžádal právě kraj. Bude se měnit územní plán nejen v Mošnově, ale také v Petřvaldu, obci Albrechtičky, Sedlnice, těch katastrů, kam letiště zasahuje,“ dodává.      

Primátor Ostravy například pro Deník uvedl: „Můj dlouhodobý politický i občanský postoj je takový, že jednoznačně podporuji potřebu posilování obranyschopnosti naší republiky a v rámci toho pak především návrat České armády na letiště v Ostravě-Mošnově,“ řekl s tím, že pokud bude pro zvýšení bezpečnosti země a celé aliance NATO přínosné vybudování i vojenské základny USA v této lokalitě, mělo by to vyplynout z odborné vojensko-bezpečnostní analýzy.



Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …