Zločinci, teroristé, blázni... Milan Chovanec mezi lidmi bez okolků o imigrantech. Naštvaní občané se možná divili

08.03.2016 12:14 | Zprávy

REPORTÁŽ Desítky většinou starších lidí se v Berouně zúčastnily besedy o migraci, na kterou dorazili ministr vnitra Milan Chovanec a poslanec za ČSSD a místopředseda bezpečnostního výboru Sněmovny Richard Dolejš. Padala nesmlouvavá, tvrdá čísla a informace, které nebyly vůbec optimistické. „Snažit se řídit ministerstvo pouze z budovy ministerstva bez zpětné vazby od lidí je cesta do pekel. Je potřeba slyšet názory lidí. Debata s lidmi je osvěžující, daleko příjemnější než debata v Poslanecké sněmovně,“ uvedl na samý začátek Chovanec a pak už se plně věnoval migrační krizi.

 Zločinci, teroristé, blázni... Milan Chovanec mezi lidmi bez okolků o imigrantech. Naštvaní občané se možná divili
Foto: Václav Fiala
Popisek: Beseda s Richardem Dolejšem, Milanem Chovancem a Milošem Peterou v Berouně

„Migrační krize, tak jak ji dnes zažíváme, je otázkou, která neodezní za týden, za měsíc, za rok, ale pravděpodobně ani za pět let. Je součástí lidských dějin a teď je takový výkyv, zahuštění prostorů, příchod lidí z oblastí, odkud jsme v minulosti nebyli zvyklí, že přicházejí. Evropa se od začátku vydala cestou, která  z pohledu České republiky a z partnerských zemí V4, nebyla šťastná. My jsme nemohli řešit povinné kvóty, nemohli jsme řešit otevřenost, politiku vítání bez toho, aniž bychom byli schopni zabezpečit vlastní hranice, aniž bychom nebyli schopni vědět, kdo vlastně přichází.

Čas nám dal za pravdu

My jsme celý rok říkali partnerům v Německu, ve Francii, ve Švédsku, že tato cesta vede do pekel. To není cesta, která může fungovat. Čas nám dal za pravdu a my jsme se dali na osmiměsíční cestu někam, odhlasovali jsme si povinné kvóty, 160 000 lidí, které máme přerozdělit v rámci Evropy proti jejich vůli a proti tomu, co umožňuje evropské právo, abychom k dnešnímu dni přerozdělili 600 lidí. Systém kvót, jak byl nastaven, je nefunkční. Evropa si to dnes  uvědomuje, ví, že systém selhal, hledají se konečně jiná řešení. Tím je jasná definice, co je to vnější hranice, že ji musíme chránit. Že nemůžeme jít cestou tzv. zelených hranic, kde k ostatním nečlenským zemím Schengenu máme louku, bez jakékoliv překážky se dá hranice přejít; prostě  hranice je pořád hranice. A my jsme tu naši českou hranici vstupem do Evropy posunuli z Rozvadova a z jiných částí republiky, z jižní Moravy, z jižních Čech, z Libereckého kraje a dalších, jsme ji prostě posunuli dál – k Řecku, Itálii, Polsku, Slovensku.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…