45 dní. A o Mazánkovi s Kolibříkem se nemluví

07.05.2012 16:53

Ve světle nejnovějších politických událostí se začíná zapomínat na Romana Janouška, Pavla Béma, Vladislava Husáka a všechny další „hvězdy“ odposlechů, které se bůhvíjakou cestou dostaly od tajné služby přes bezpečnostní agenturu ABL až na veřejnost.

45 dní. A o Mazánkovi s Kolibříkem se nemluví
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Aféra, která odhalila míru propojení politiky s byznysem a podsvětím, tak postupně míří „k ledu“ a není jisté, zda z ní budou vyvozeny nějaké důsledky. Komentátor Jiří Kubík se na serveru iDnes.cz zamýšlí, jak se pouhých šest týdnů po vypuknutí aféry daří jejím protagonistům. 

Nic se nestalo

Je pouhých 47 dní po zveřejnění „mazánkovských“ odposlechů bývalého primátora Prahy Béma a lobbisty Janouška. Jenom 45 dní uplynulo od Janouškovy „namazánkovské“ bouračky, při které pod vlivem alkoholu naboural auto a posléze přejel jeho řidičku. „Co se od té doby stalo?“ ptá se v komentáři Jiří Kubík. „Skoro nic zásadního. Bohužel,“ odpovídá si.



Policisté selhali

Je zřejmé, že kolem Janouškovy nehody, korunované ujetím a následnou honičkou v parku, pochybilo sedm zasahujících policistů. Nechali Janouška telefonovat, vyslýchali jej s dvěma promilemi alkoholu v krvi a následně ho propustili domů.

Kvůli tomu nemají žádnou pachatelovu výpověď, protože jeho slova pod vlivem alkoholu jsou jako důkaz nepoužitelná a znovu vypovídat lobbista odmítá. Následně mu rovněž ponechali řidičák, neboť při nehodě ho prý u sebe neměl, a pak už mu ho sebrat nešlo. A jak dopadli zasahující policisté? Proti všem bylo zahájeno kárné řízení, leč doposud bez výsledku.



Bém bude zatápět

Další Janouškovy aféry usnuly ještě ostudnějším způsobem. Policista Vladislav Husák, který byl podle všeho „Janouškovým mužem“ na policejním prezidiu, musel sice z vedení policie odejít, ale nedávno dostal komfortní post šéfa ochranné služby. Pavel Bém, lobbistou ovládaný pražský primátor, sice pozastavil své členství v ODS, ale dál sedí v Poslanecké sněmovně a plánuje, jak bude jako jeden z klíčových hlasů zatápět nové vládní koalici.

Vít Bárta, jehož agentura ABL odposlechy v roce 2009 nejasným způsobem získala, je prý „v klidu od začátku.“ Dnes už nepravomocně odsouzenému korupčníkovi zase „rostou akcie“. „V oslabeném táboře vládních poslanců pase dva tři trojské koně, a s těmi se bude muset o lecčems jednat,“ myslí si Kubík.

Dosavadní bilance vyšetřování případu Béma a Janouška podle něj na katarzi nevypadá. „Pocit, že velké peníze a vlivní kamarádi vás dostanou z každého průšvihu, v lidech přežívá. Změní se něco za dalších 47 dní?“ pochybuje Jiří Kubík.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…