A v ČT se všichni rozplakali, když vyhrál Trump! Miloš Zeman znovu bavil obecenstvo

25.01.2017 13:24

UVNITŘ VIDEO Prezident Miloš Zeman se v rámci své návštěvy Plzeňského kraje setkal s občany města Planá. Úvodem vedení města pochválil za přebytkový rozpočet a starost o kulturní památky. „Ten, kdo se nestará o svou minulost, neváží si práce svých předků, a tedy ani své,“ poznamenal Zeman.

A v ČT se všichni rozplakali, když vyhrál Trump! Miloš Zeman znovu bavil obecenstvo
Foto: archiv
Popisek: Prezident Zeman v Plané

První dotaz v diskusi pak směřoval k zákazu kouření v hospodách. „Určitě to přinese méně hostů. Ne každý kuřák se kvůli tomuto zákazu odnaučí kouřit. Já sám jsem kuřák, a právě proto nemohu tento zákon vetovat, protože bych byl v konfliktu zájmů. Osobně si ale myslím, že je to hloupost, neboť většina restauratérů přizpůsobila své prostory tak, aby část byla kuřácká a část nekuřácká,“ podotkl s tím, že zákaz postihne nejvíce malé hospody na vesnicích. „Na tento zákaz můžeme reagovat slovy mého velkého vzoru Winstona Churchilla, který byl vášnivým kuřákem: ‚V poslední době čtu stále a stále více o škodlivosti kouření, tak jsem se rozhodl přestat číst noviny,‘“ odvětil Zeman.

„Pane prezidente, můžete mě prosím pozvat na Hrad?“ zeptal se hlavy státu mladý chlapec. „My občas zveme na Hrad celé třídy. Jestli máš hodně kamarádů, zorganizuj to a přijďte s celou třídou,“ řekl Zeman.

Prezident republiky se následně vyjádřil i ke vzdělávání. „Jeden autor, Robert Fulghum, říká: ‚Vše, co jsem opravdu potřeboval, jsem se naučil v mateřské škole.‘ Je to trochu přehnané, ale v dnešních základních školách se místo historie učíme memorovat data. Totéž do jisté míry platí i o středním školství. Vysoké školství je na tom už poněkud lépe,“ řekl Zeman a uvedl příklad: „Od ZŠ se učíme matematiku. Učíme se ji na střední škole i na vysoké škole. Jediné, co jsem si z mnoha a mnoha let výuky matematiky zapamatoval, je rovnice a + b to celé na druhou. A díky této znalosti jsem se stal prezidentem,“ podotkl.

Anketa

Bude prezident Donald J. Trump čelit pokusu o atentát?

hlasovalo: 4325 lidí

Následovala i otázka ohledně spravedlnosti. „Asi před deseti dny jsem jmenoval asi třicet nových soudců. A říkal jsem jim: Snažte se, aby vaše rozhodování bylo transparentní. Abyste dodržovali pravidla,“ sdělil. 

Své řekl i ke kauze exhejtmana Davida Ratha (ČSSD). „Zůstávám v němém úžasu nad tím, že soud může zrušit rozsudek v případě, kdy toho člověka chytnete za ruku, když má v ruce krabici vína a místo něj tam má sedm milionů korun. Takový důkazní materiál se jen tak nenajde. A přesto se najde soudce, který tak učiní. Ocenil jsem, že ministr spravedlnosti podal stížnost za porušení zákona na tohoto soudce. Včera jsem řekl, že prezident republiky má právo podat kárnou žalobu,“ dodal.

„RRTV pokárala nedávno naši objektivní a vyváženou Českou televizi za pořad Americká volební noc, kde byli pozváni jen zastánci Hillary Clintonové. A tady máte krásný příklad toho, že televize, která nám má poskytovat informace, je jen hlouček lidí, kteří nám vnucují své názory. A víte, jak to dopadlo? Když vyhrál Donald Trump, všichni se v televizi rozplakali. A dobře jim tak,“ řekl rázně k dalšímu tématu – k veřejnoprávní České televizi.

On sám Trumpovi fandí. „Já budu věřit, že to, co Donald Trump sliboval před volbami, splní. A pokud to splní, budu rád. Říkal dvě základní věci: Je třeba bojovat proti nelegální migraci a islámskému terorismu. Na druhé straně předchozí prezident Obama víceméně jenom rozvrátil Blízký východ, ať už to byl Irák, Sýrie, Libye, na druhé straně nebojoval proti migrační vlně, která je i ve Spojených státech, i když tam přichází z Mexika,“ řekl Zeman.

„Byl bych pro to, aby byla pracovní povinnost vězňů. Mají-li pracovat lidé na svobodě, tak tím víc mají pracovat lidé ve vězení,“ sdělil pak Zeman k otázce práce vězňů, kdy mu vadí, že oni nemají povinnost pracovat.

Závěrečný dotaz směřoval k evropským kvótám na rozdělování migrantů. Uprchlíky do Evropy pozvala kancléřka Německa Angela Merkelová. Ona sice říkala, že pozvala Syřany, ale pak se ukázalo, že každý je Syřan. A já jsem pak kancléřce říkal: Když si pozvete hosta na oběd, také ho pak nepošlete k sousedům,“ podotkl Zeman. „Proč mají být uprchlíci mířící do Německa rozmísťováni do všech evropských zemí? Oni chtějí zůstat v Německu, ne kvůli práci, ale kvůli sociálním dávkám,“ řekl. 

Závěrem se pak prezident Zeman podepsal do kroniky města Planá a připnul pamětní stuhu prezidenta republiky na prapor města. Od starostky města pak dostal šlikovský tolar a víno k dnešnímu svátku. „Slunce v duši a nebojte se mrazů,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …