Advokát Kalvoda prolomil mlčení: Šťáva je stále vlastníkem Diag Human

18.03.2013 17:52

Tak to je gól. Právní zástupce společnosti Diag Human Jan Kalvoda potvrdil, že vlastníkem Diagu je stále Josef Šťáva. Jenže ten předloni v květnu obeslal téměř všechna média tvrzením, že v této společnosti nadobro skončil. „Stoprocentním vlastníkem je i nadále Josef Šťáva,“ uvedl ale nyní Kalvoda v rozhovoru pro server peníze.cz. s tím, že firma nyní jedná o majetkové účasti se dvěma významnými hedgeovými fondy.

Advokát Kalvoda prolomil mlčení: Šťáva je stále vlastníkem Diag Human
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Předloni v květnu ta zpráva zapůsobila jako blesk: Josef Šťáva, letitý majitel firmy Diag Human, prý svou firmu prodal. Že by se ale Šťáva tak lehce vzdal svých peněz, o něž se rve jako lev s českým státem prostřednictvím arbitrážního řízení již mnoho let?

Tato myšlenka byla nepřijatelná kromě médií i třeba pro ministerstvo zdravotnictví, které se se vší silou vrhlo do soudních tahanic vedených proti státu u zahraničních soudů. Česko chce totiž Šťávově firmě zabránit, aby si takto vynutila přes exekuční žaloby svůj údajný finanční nárok, který již s penále měl dosáhnout výše přes deset miliard korun.

"Společnost Diag Human SE oznamuje, že pan Josef Šťáva s okamžitou platností předal všechny rozhodovací pravomoci ve společnosti a nadále se neúčastní jakýchkoli aktivit, spojených s vymáháním pohledávky proti České republice. Toto rozhodnutí je součástí smlouvy, kterou pan Šťáva společnost Diag Human prodal mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů," napsal koncem května roku 2011 ParlamentnímListům.cz advokát firmy Jan Kalvoda.

Společnost mělo dostat mezinárodní konsorcio investorů

"Josef Šťáva s okamžitou platností a žádným způsobem nadále nereprezentuje společnost Diag Human SE," připsal také právník. Až později ParlamentníListy.cz zjistily, že v případě „mezinárodního konsorcia investorů“.jde vlastně o vymahačskou firmu Aram Global.

Jenže postupně nejenom ParlamentníListy.cz odhalovaly, kdo že se za touto firmou skrývá. Totiž, že její spoluvlastník Michael Balboa se v USA ocitl za mřížemi kvůli podvodům. Přitom Balboa byl krátce dokonce i v čele Diagu - byl totiž přímo předsedou představenstva Diag Human SE.

Balboa z Aram Global byl zatčen

Připomeňme, že Balboa byl předloni v prosinci v USA obviněn z podvodu a spiknutí a následně na něj byla kvůli šetření uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

„Balboa figuruje ve firmě Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale definuje jako poradenská a manažerská. Aram Global měl na konci května (roku 2011 - pozn. red.) odkoupit část anebo celou firmu Diag Human od Josefa Šťávy. Zda tomu tak bylo, to ale zcela zřejmé není. Podle výpisu z obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví k 21. 6. 2011 byl však Michael Balboa veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE a členy představenstva pak byli Josef Šťáva a právník Wolfgang Rabanser. Podle nejčerstvějšího vyjádření Diagu ale Aram Global již prý odstoupil ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human,“ napsaly pak ParlamentníListy loni v únoru.

Advokátní kancelář Kalvody krátce poté na zatčení Balboy dokonce reagovala způsobem, jenž zároveň vysvětlil, kdo již ve firmě nefiguruje.

„Společnost ARAM Global se již počátkem prosince loňského roku omluvila společnosti Diag Human za jistě politováníhodné selhání jednoho ze svých zaměstnanců, pana Balboy. Jejich dnes už bývalý zaměstnanec je ve Spojených státech trestně vyšetřován za skutky, ke kterým došlo ještě před jeho spojením s ARAM Global. Po dohodě pak ARAM Global okamžitě odstoupila ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human. Diag Human SE nevidí důvod tento čtvrt roku vyřízený problém dále komentovat," prohlásil právník formou e-mailové zprávy.

Jediným vlastníkem je Šťáva

Kdo ovšem poté Diag Human vlastně zastupoval, k tomu ale Kalvoda nadále cudně mlčel. Až dnes své mlčení prolomil.

„Stoprocentním vlastníkem je i nadále Josef Štáva,“ odvětil totiž v rozhovoru pro server peníze.cz na otázku, kdo je v tuto chvíli vlastníkem Diagu.

Vyjádřil se i k tomu, zda tedy informace o prodeji společnosti a postoupení pohledávky vůči státu nebyly nikdy pravdivé.

„Tyhle zprávy byly jistou dobu oprávněné. Byla totiž uzavřena opční smlouva s jistou společností, ale ta byla nakonec zrušena,“ řekl Kalvoda a vysvětlil i to, proč byla zrušena.

Jedná o majetkové účasti s hedgeovými fondy

„Z důvodu nepřesných informací, které tato firma podala společnosti Diag Human o své věrohodnosti. V současné době se ale jedná o majetkové účasti se dvěma významnými hedgeovými fondy, které se specializují na arbitráže a pohledávky vůči státům,“ dodal Kalvoda.

Připomeňme, že společnost Diag Human se formou rozhodčího řízení ad hoc domáhá na státu odškodnění za údajně překažený obchod s krevní plazmou. Podle jejího tvrzení firmě arbitři v roce 2008 přiřkli 8,9 miliardy korun v Konečném rozhodčím nálezu. Jenže český stát tvrdí, že rozhodčí nález dosud není pravomocný a spor bude nyní pokračovat v přezkumném rozhodčím řízení.

Exekuce zažehnány, některé pravomocným výrokem

Společnost se ovšem mezitím obrátila na soudy některých států – například Rakouska, Francie, Lucemburska a Velké Británie – se žádostmi o povolení exekuce na majetek českého státu. U všech soudů se ale prozatím Česku hrozbu exekucí podařilo odvrátit, někde - jako například ve Francii a v Rakousku - pak dokonce již pravomocným výrokem. Stát se zejména hájí tím, že rozhodčí řízení není v Česku skončené.

Toto tvrzení ostatně potvrzuje i řízení u českých soudů, kde se jedná o jmenování arbitrů do přezkumného rozhodčího senátu. Vrchní soud v Praze již před časem vydal rozhodnutí, že jmenování druhého rozhodce Petra Kužela je platné. Vrchní soud ale ještě musí potvrdit jmenování ekonoma Jiřího Schwarze třetím rozhodcem, což se má stát při jednání nařízeném 27. března. Jediným arbitrem, který dosud nebyl zpochybněn žádnou ze stran sporu, pak zůstává Milan Kindl.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …