Advokát Láska o Ištvanově nové taktice proti politikům. Jiní křičí, že to už je moc

02.08.2013 4:04

To už je přes míru, jde o nepřípustné špiclování zákonodárců, říkají nejen politici, ale i někteří odborníci na požadavek policie o dodání detailních údajů o chodu dolní komory v době, kdy se měly domlouvat trafiky pro trojici rebelujících poslanců ODS. Podle jiných je to jen logický požadavek pramenící z probouzející se odvahy policie.

Advokát Láska o Ištvanově nové taktice proti politikům. Jiní křičí, že to už je moc
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Vyšetřovatelům se žádostí o údaje o pohybu politiků v Poslanecké sněmovně podařilo spojit zákonodárce zleva i zprava do jednoho šiku, i když dosud opozice obvinění exposlanců v kauze, která přivodila pád vlády, vítala. Podle advokáta Václava Lásky emancipace policie a její odvaha sáhnout proti vysoko postaveným politikům se nelíbí ze současné politické garnitury nikomu. „Protože nikdo z nich nemá úplně čisté svědomí,“ prohlásil.

Jde o útok nejen na politiky, ale i na právní stát

Žádost policie na záznamy kamer nejen vně, ale i uvnitř Poslanecké sněmovny, údaje o pohybu poslanců z jejich čipových karet i interní detaily z poslaneckých klubů označuje advokát Kolja Kubíček za přehnanou a naprosto nepřípustnou. „To je útok na politiky, na poslance, na jejich svobodu rozhodování a politického dohadování,“ řekl ParlamentnímListům.cz., protože se obává, že jde o útok na svobodu lidem zvolených zastupitelů.

Policie chce monitorovat, jak a kde se poslanci pohybují

Politolog Jiří Pehe považuje žádost policie na jednu stranu za logický krok, na druhou stranu za snahu už dopředu odsouzenou. „Když ne k nezdaru, tak ke kontroverzi, kterou žádost vyvolá,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Požadavek policie způsobí podle něj velkou politickou nevoli jako vměšování se do práce poslanců a zákonodárců. „A bude určitě předmětem odporu nejen ve stranách, které tím byly postiženy - jako v ODS, ale i v dalších. Je to intruzivní (vtíravá, negativní) záležitost, kdy orgány činné v trestním řízení chtějí monitorovat i to, jak a kde se poslanci pohybují,“ konstatoval politolog.

Je to důkaz, že policie vyšetřování nezabalila

Žádost policistů považuje advokát Václav Láska za „vcelku logickou a předvídatelnou“, protože je podle něj třeba jednání, k němuž ze strany rebelů z ODS došlo, umístit do prostor Poslanecké sněmovny. „Je třeba vyloučit, že se něco stalo nebo nestalo v prostředí Poslanecké sněmovny. Svědčí to o tom, že případ policie nezabalila a bude se snažit ve vyšetřování přidělení trafik exposlancům ODS pokračovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz spolupracovník Transparency International.

A jak si advokát vysvětluje fakt, že policie se tedy nespokojí se záznamy z kamer před vchodem do Poslanecké sněmovny? „To souvisí s rozhodnutím Nejvyššího soudu, které někdo vykládá tak, že imunita se vztahuje pouze na prostory, kde zasedají orgány sněmovny, nikoli na kuloáry, restaurace, chodby a podobně. Aspoň takový výklad jsem slyšel,“ připomněl advokát.

Václav Láska dodal, že neví, nakolik je důležité rozlišovat, jestli jednání proběhlo v zasedací místnosti nebo na chodbě, ale je třeba určitě rozlišovat, jestli se jednání uskutečnilo v prostorách sněmovny nebo mimo ni. Je přesvědčen, že policie po zkušenosti, kterou prodělala s Nejvyšším soudem, se bude snažit mít případné další rozhodnutí naprosto perfektní.

Vnitřní kamerový systém má sloužit k ochraně zákonodárců, ne k jejich sledování

Jiří Pehe upozornil, že už stíhání poslanců za jejich projevy ve sněmovně bylo napadeno  i nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu o imunitě. Proto se dá dobře argumentovat, že když jsou poslanci chráněni imunitou na půdě Poslanecké sněmovny, může klidně Nejvyšší soud také rozhodnout, že detektivové nemohou požadovat kamerové a čipové záznamy, protože se to týká činností a projevů na půdě sněmovny. Žádost policie považuje za „svým způsobem nebezpečný precedens v tom smyslu, že co se nahrává v Poslanecké sněmovně vnitřním kamerovým systémem, má sloužit k ochraně zákonodárců, aby se zamezilo ohrožení poslanců“. „Nemá sloužit k tomu, aby se vnitřní kamerový systém použil proti poslancům, ke sledování toho, kde se pohybují, co dělají, ať už se dopustili čehokoli. To mi připadá, že už jde za hranu,“ odsuzuje krok policie politolog Jiří Pehe.

To si nedovedl představit ani Orwell

Podle právníka Kolji Kubíčka není možné, aby orgány činné v trestním řízení sledovaly, jak se poslanci ve sněmovně pohybují. „To by byl obrovský zásah do svobody Parlamentu,“ je přesvědčen. To si podle něj nedovedl představit ani  Orwell (George Orwell byl autor knih 1984 a Farma zvířat, které jsou kritikou totalitních systémů – pozn. red.). „To je třeba z principu odmítnout, to přímo odporuje duchu právního a demokratického státu,“ vysvětlil advokát. Doufá, že nikoho z Poslanecké sněmovny nenapadne, aby policii záznamy z kamer a čipových karet vydal. „Nejde jen o ty poslance, které chce policie vyšetřovat, jde o všechny, to by si měli politici uvědomit. Policie chce jen špiclovat zákonodárce. Jde o princip, jde o svobodu v právním státě,“ zdůraznil advokát.

Šlo o svévolný akt jednoho státního zástupce, říká advokát Kubíček

Kolja Kubíček také upozornil, že už v tomto případě orgány činné v trestním řízení narazily u Nejvyššího soudu. „Ten přece v odůvodnění řekl, že na půdě Poslanecké sněmovny chrání poslance imunita,“ konstatoval. Co tedy sleduje policie žádostí o údaje o pohybu zákonodárců v dolní komoře? „Chce pokračovat ve vyšetřování, aby nebylo už od této chvíle jasné, že všechno, co se v souvislosti s touto kauzou, která vedla k pádu vlády, dělo, bylo protiprávní, že šlo o svévolný akt jednoho státního zástupce,“ poukázal na odpovědnost olomouckého vrchního žalobce právník.

„Teď chce pokračovat a vymýšlí důvody, jak dál. Je to nesmyslné, divím se, že nikdo není schopen zasáhnout a uvést tohoto státního zástupce, který se utrhl ze řetězu, na pravou míru,“ nechápe advokát, že ani Nejvyšší soud nedokázal kontroverzní kroky Ivo Ištvana zastavit. 

Současná politická garnitura nemá čisté svědomí

Advokát Láska nevěří, že by až žádost policie o monitorování pohybu poslanců vedla k shodnému odporu politiků napříč politickým spektrem. „Já si myslím, že jednání policie se nelíbí už od počátku ani opozičním politikům. Nikdy policii nechválili, nikdy neřekli, že pracuje správně. Jen se soustředili na politický boj a očerňování svých politických konkurentů, ale nikdy se policie nezastali,“ prohlásil bývalý policejní vyšetřovatel. To, že teď politici, i opoziční, začali proti policii otevřeně vystupovat, je podle něj jen důsledkem nějakých událostí. „Vidí prostor pro to, aby policii kritizovali, což si na počátku nedovolili. Myslím, že ta emancipace policie a její odvaha sáhnout proti vysoko postaveným politikům se zjevně nelíbí z té současné politické garnitury nikomu, protože nikdo z nich nemá úplně čisté svědomí a mají strach, že takto odvážná a samostatná policie by si jednou mohla dojít i pro ně,“ je přesvědčen Václav Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …