Advokátka Samková: Chtějí se mě zbavit. Nenávidí mě za to, že hájím Romy

06.03.2012 14:46

Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, kde se odehrál mediálně ostře sledovaný „mačetový útok“ Romů na hosty místního baru, říká, že má strach, aby útočníci ze všeho nevyšli jako oběti. Matka jednoho z napadených pak dokonce tvrdí, že advokátka Romů Klára Samková se chce na kauze zviditelnit pro návrat do politiky. Píše o tom server Idnes.cz. Zviditelnit se na kauze, ve které vás nenávidí tři čtvrtiny národa? To je primitivní úvaha, reagovala pro ParlamentníListy.cz Samková.

Advokátka Samková: Chtějí se mě zbavit. Nenávidí mě za to, že hájím Romy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Starosta Dvořák si prý myslí, že v kauze se hraje o čas s tím, že čím později se dostane před soud, tím bude lehčí některé momenty a časové souvislosti zpochybňovat, popisuje jeho obavy server.

Lidi se bojí a já mám obavy

Dál pak starosta tvrdí, že za ním chodí stále častěji lidé z města „a říkají, že mají strach, protože jeden z pachatelů byl propuštěný z vazby“, dodává pro  Idnes.cz.

„Zhruba měsíc po krvavém útoku jsem vyřizoval pro nejvíc zraněného muže sociální dávky a jeho matka mi tehdy tvrdila, že se to určitě budou snažit zamést pod koberec,“ řekl Dořák serveru. „V tu dobu již byl znám záznam kamer z nedělního odpoledne a já jí řekl, že slyší trávu růst. Dnes mám z toho, co se děje, respektive neděje, velmi podobný pocit," řekl starosta serveru Idnes.cz.

Samková to dělá kvůli politice

V jiné části článku se pak do advokátky pěti obviněných Romů Kláry Samkové naváží matka jednoho z napadených, který útok odskákal proseknutou lebkou. "Mám pocit, že se to přesouvá úplně jinam. Najednou se v případu objeví advokátka Samková a učí Romy lhát,“ cituje server Irenu Maškovou.

Ta pak má údajně jasno, o co ve skutečnosti advokátce jde. . „Mně je jasné, proč to dělá. Chce se na tom zviditelnit a vrátit se do parlamentu. Je to od ní ale jen politika a ta do toho nepatří," dodává Mašková na Idnes.cz.

Samková: Lidi mě nenávidí, no to bych si pomohla

„Tohle já poslouchám už dvacet let. Naposled jsem se zviditelnila v roce 2003 na kauze s Romy tak, že mě to stálo křeslo ústavního soudce. To je prostě, dáma promine, primitivismus nejhoršího řádu. Nelze se zviditelnit na kauze, ve které vás nenávidí tři čtvrtiny národa, to snad je logické,“ zlobí se pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Co jí ale rozčiluje daleko více, jsou řeči pana starosty Nového Boru. Podle advokátky romských útočníků tím starosta jen dává důkaz, že společenská objednávka je exemplární rozsudek a ne spravedlivý soud. Já mám opačné starosti než pan starosta.,“ řekla Samková redakci.

Chtějí mě z případu vyšoupnout

„V momentě, kdy jsem přijala obhajobu obviněných já, je tu evidentní obava, že odsouzení neproběhne tak hladce, jak by si někteří včetně pana starosty přáli,“ dodala advokátka. „A já bohužel tento přístup vidím i od vyšetřujícího orgánu, od policisty, který má případ na starosti. Oni  velmi bedlivě sledují média, a to vyšetřování je vedené přes média,“ myslí si.

„Já v mediálních i v jiných útocích vidím evidentní snahu mě z případu eliminovat,“ konstatovala právnička „Tam jsou zcela jednoznačné snahy, protože je jasné, že já po tom půjdu daleko intenzivněji, než obhájci ex offo,“  míní.

„Ostatně ze strany státního zastupitelství už je podán návrh na moje vyloučení z obhajoby pro údajný konflikt mezi zájmy obviněných,“ dodala s tím, že jsou tu evidentní obavy, že nebude naplněna politická a společenská objednávka na exemplární proces a potrestání.

Ten útok neomlouvám, je neakceptovatelný, ale...

„Já zdůrazňuji, že nezpochybňuji, že k tomu útoku došlo a že je neakceptovatelný!  To není omluva mých klientů. Ale na věci je nutné vidět komplexně, protože to, že se někde na objednávku zavře pět lidí, z nichž u dvou jsou zásadní pochybnosti, jestli tam vůbec byli, a odsoudí se za pokus o vraždu, to je pro mě neakceptovatelné,“ říká Samková rozhodně.

Dva z pěti tam asi nebyli

Podle ní  totiž dva z pěti obviněných nejsou na videozáznamech nikde vidět a je tak důvodná pochybnost, že se na útoku podíleli. „Oni tvrdí, že tam nebyli a není ani svědecká výpověď, která by říkala, že tam byli,“ dodává Samková.

„Takže tady se ukazuje, že všechno bylo možná trošku jinak, ale především, ten konflikt nebyl prvním dějstvím,“ konstatovala advokátka s tím, že podle jedné výpovědi se konkrétní aktéři střetli kdysi v jiné hospodě a dokonce na obou stranách padly tresty veřejně prospěšných prací.

Čí byly mačety?

Navíc podle Samkové napadení zřejmě zneužívají média k ohýbání faktů v neprospěch obviněných. Současně Samková podotýká, že v tuto chvíli není úplně jasné, zda skutečně Romové do baru vběhli s  přinesenými mačetami. „Na videozáznamu není vidět nic takového,“ říká Samková. Podle ní tak je možné, že mačety se v baru už nacházely a útočníci použili zbraně, které se v baru nacházely už před jejich útokem. To by pak měnilo pohled na to, že Romové do baru vběhli ozbrojeni s úmyslem zabíjet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …