Advokátka Samková o nejnovějším a zásadním vývoji v kauze Davida Ratha

02.06.2012 17:33

Advokátka Klára Samková končí s advokátní praxí a otevířá věštírnu. Reaguje tak s nadsázkou na poslední dění okolo kauzy poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Předání středočeským státním zástupcům vítá, postup dosavadní dozorující státní zástupkyně Lenky Bradáčové je podle ní nejen v tomto případě problematický.

Advokátka Samková o nejnovějším a zásadním vývoji v kauze Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: I advokátka Klára Samková má mazlíčka

Kauza poslance Ratha se přesouvá do Středočeského kraje. Není jisté, zda se bude stěhovat i prominentní host litoměřické vazební věznice, jeho kauzu ale Středočeši namísto svých ústeckých kolegů dozorovat definitivně budou. Ačkoliv ještě před několika dny odmítali záměr převzít případ od známé státní zástupkyně Bradáčové, která ale včera musela ostře sledovanou kauzu předat sama z jednoduchého důvodu- nejpřísněji posuzovaný skutek se totiž udál ve Středočeském kraji, ač kauza zasahuje i na Ústecko a do Prahy. Podle Lenky Bradáčové byli její lidé na takový vývoj připraveni a je v souladu se zákonem.

Místo taláru křišťálová koule?

Že s místní příslušností ústecké státní zástupkyně Bradáčové to v případě zatčeného poslance nemusí být pořádku, upozorňovala dlouhodobě i známá pražská advokátka Klára Samková. "Asi zavřu advokátní kancelář a začnu se živit věštbami. Poslední dobou mi to docela vychází," neskrývala ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz advokátka fakt, že přesun kauzy do Středočeského kraje bere jako zadostiučinění. Bylo by prý hodně špatné, kdyby Rath v působnosti ústeckých žalobců zůstal.

Podle Samkové nyní ale vyvstává zásadní a často zmiňovaná otázka, jaký vliv bude mít skutečnost, že se od počátku vyšetřovalo pod taktovkou místně nepříslušného žalobce, na platnost již učiněných kroků. "Jako věštec bych se uživila, ale nejsem Ústavní soud, takže nevím, jak k tomu přistoupí. Nicméně judikáty ÚS v podobných věcech už existují. Ať jde o použití odposlechů nebo retroaktivitu v oblasti povolování různých postupů policie. A já nepochybuji o tom, že se Rathův případ před ústavní soudce dostane, stejně tak neočekávám, že by to zamítli," říká Samková

Ptejme se, kdo o vyšetřování rozhodl

Jak by Ratha hájila a postup policie a dozorující státní žalobkyně Bradáčové řešila Samková osobně? "Na to vám odpovím jako všichni právníci. Nemám možnost nahlédnout do spisu a na základě kusých informací z médií nezjistím nic," krčí rameny Samková. Rozhodně je ale podle ní třeba začít se zabývat tím, jak se kauza Rath začala vyšetřovat, proč ji od počátku mělo přidělení ústecké státní zastupitelství, kdo o tom rozhodl a na základě čeho. "Až to bude zodpovězeno, můžeme se bavit konkrétně," říká Samková.

Nedomnívá se, že by se naplnily nejchmurnější vize lidí, kteří případ sledují a tvrdí, že předáním do Středočeského kraje je vše ztraceno. Tyto obavy hovoří i o eminentním zájmu šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimila Rampuly, o němž se tvrdí, že kauzy mocných zametá pod koberec. "Já se nedomnívám, že by se to mohlo stát. Znamenalo by to totiž, že legálními prostředky v Česku nelze vyšetřovat trestný čin. Takový vzkaz je podstatně horší než kauza Rath jako taková," obává se advokátka.

Šluknov a Rath. Dva důvody napětí

Pocit zadostiučinění u Samkové vychází i z toho, že na práci Lenky Bradáčové nemá zrovna nejlepší názor. "Hluboce nesouhlasím s postupem doktorky Bradáčové v kauze mačetového útoku na Šluknovsku a ze systémově stejných důvodů nesouhlasím s jejím postupem v kauze Rath," uvedla pro ParlamentníListy.cz Samková, která tvrdí, že Bradáčová pod záminkou spravedlnosti postupuje v obou případech protiústavním způsobem.

Samková se kvůli údajným nesrovnalostem v postupu ústecké žalobkyně chtěla v případu angažovat jako advokátka, nicméně ze strany Rathovy rodiny prý nebyl zájem. „Z průběhu zatýkání MUDr. Ratha a z právních úkonů, které tomuto zatčení předcházely, jmenovitě z existence telefonických odposlechů, však usuzuji, že je zde velká míra pravděpodobnosti, že v případě MUDr. Ratha nebylo postupováno ústavně konformním způsobem. To je ovšem alarmující,“ uvedla před časem advokátka na svém profilu na sociální síti Facebook.

Ke kauze se vyjádřila i další ze známých žen české justice. Bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká soudí, že Rathovi advokáti budou mít nyní usnadněnou práci. "Tento ten krok je známkou toho, že asi nebylo něco v pořádku s místní příslušností. A jestliže to tak je, pak to samozřejmě je jedna z věcí, která může nahrávat obhajobě Davida Ratha,“ dodala na dotaz ParlamentníchListů.cz někdejší nejvyšší státní zástupkyně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …