Advokátní kancelář Šachta & Partners: Měníme jméno na MSB Legal

23.03.2012 8:56

VÍME PRVNÍ /ROZHOVOR/ Asi málokdo znal před půl rokem Advokátní kancelář Šachta and Partners. Po sérii tiskových konferencí Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka se ovšem její jméno skloňuje ve všech pádech a bohužel pro ně většinou v negativním kontextu. Přesto však od nich žádný klient neodešel, spíše naopak. ParlamentníListy.cz v té souvislosti vyzpovídaly právníka Marka Stubleyho.

Advokátní kancelář Šachta & Partners: Měníme jméno na MSB Legal
Foto: AK Šachta and Partners
Popisek: Marek Stubley

Při vstupu do budovy Advokátní kanceláře Šachta and Partners vás hned u vchodu zarazí kamera, které nic neunikne a kdyby přece, na recepci sedí "zdvojená" hlídka. Od té doby, co kancelář vede mediální válku s Karlem Randákem, respektive Karlem Janečkem podniklo její vedení několik  bezpečnostních opatření. Nic nepodceňují.

Jak má podle Vás veřejnost vnímat konflikt mezi AK a Janečkem, je to boj mocenských skupin o vliv? Boj dobra se zlem?

Jak to přijímá veřejnost, to nevím, ale toto vnímání je na základě mediálního tlaku pravděpodobné. Nedělám si ani žádné iluze, jak veřejnost vnímá pozici naší kanceláře. Naše kancelář se k tomu sice staví poměrně bojovně, ale je jasné, že tento boj se v mediální rovině vyhrát nedá. Vychází to už z počátečního nastavení, kdy na jedné straně stojí organizace, která se prezentuje jako bojovník proti korupci s Karlem Randákem coby rentiérem na štítu, na straně druhé naše advokátní kancelář, která byla v posledních měsících spojována v negativním kontextu s dopravním podnikem a Ivo Rittigem. To už samo o sobě evokuje uvažování veřejnosti o tom, že právníci jsou ti špatní. Navíc je problém v tom, že se v reakci na různá mediální obvinění hrozně špatně dokazuje něco, co se nikdy nestalo.   


V případě, že vyhrajete soudní spory s Nadačním fondem proti korupci, kolik budete požadovat jako náhradu?

Žádnou náhradu škody nepožadujeme a mezi námi a NFPK žádná žaloba o poškození dobrého jména, na základě které by bylo možno jistou částku požadovat, neprobíhá. Ne, že by škoda nemohla vzniknout, ale ubírat se touto cestou není pro nás efektivní. Jednak takové spory trvají dlouhou dobu, jednak vyčíslování škody samotné je velice problematické. Žádnou skutečnou satisfakci by nám to tedy nepřineslo. Rozhodující jsou pro nás kroky, jejichž výsledkem je jednoznačný závěr o tom, že NFPK nemluví pravdu a svá tvrzení zkresluje. Na tomto poli je rozehráno několik trestních oznámení, zejména pro pomluvu. Mimo to podala naše kancelář trestní oznámení na jednoho z představitelů NFPK, pana Karla Janečka pro zkrácení daně, to se však týká záležitosti, která s činností NFPK nijak nesouvisí. 

Máte nějaké důkazy, že je Karel Randák napojen na současné, nikoli bývalé agenty tajných služeb BIS či UZSI?

Já o tom tématu moc nevím, tím se zabývá iniciativa Vaše Svoboda, která sbírá informace a podněty z různých zdrojů. Mám pocit, že dle těchto informací pan Randák spolupracuje se skupinou lidí, kteří nějakým způsobem jsou nebo byli napojeny na bezpečnostní složky našeho státu.

Vámi podporovaná iniciativa varuje před odposlechy, narušováním soukromí, vykrádání emailů, ale paradoxně zveřejňuje texty soukromých emailů, fotky Randáka a jeho spolupracovníků atp. Není to divné?

Neděláme nic protizákonného a věřím, že iniciativa Vaše svoboda také ne. Drží se zásad ústavy jako právo na soukromí atd. Vaše svoboda vždy prověřuje zveřejňované informace z hlediska jejich pravosti. Jestli Vám jde  konkrétně o zveřejněnou emailovou korespondence mezi panem Sittou ml. a redaktorem ČRo Zbyňkem Zykmundem či redaktorem ČT1 Lukášem Ladnou, z níž vyplývají výrazné nestandardnosti při tvorbě reportáží, tak ta (mimo to, že ji Vaše svoboda obdržela od společnosti Neograph, a.s.) nepochází z žádné soukromé korespondence. Byla vytvořena na firemní emailové adrese společnosti Neograph, a.s. a navíc s využitím hardwarových prostředků společnosti.

Vaše Svoboda o Randákovi tvrdí, že má Agátu (mobilní odposlouchávací zařízení). Učinili jste nějaká opatření, aby Vám nikdo nemohl zcizit data?

Důkladné zabezpečení jsme měli i předtím. V souvislosti s touto kauzou jsme učinili nějaká další dílčí technická bezpečností opatření.

Premiér obvinil Karla Randáka, že vynesl informace z úřadu vlády o výši platu Jany Nagyové, Myslíte, že je opravdu tak mocný?

Podle mě to není otázka moci, ale v případě Randáka kontaktů a peněz.

Myslíte si, že by Randákova iniciativa měla být zakázána. Jaké proto máte důvody?

Pokud jde o NFPK, ano, myslíme si, že by měl být soudem zrušen, protože jeho činnost neodpovídá zákonu. Návrh na jeho zrušení připravujeme. Pokud jde o činnosti pana Randáka a jeho skupiny, domnívám se, že je zákon zakazuje už teď. Právě proto na ně Vaše svoboda upozorňuje.

Je mezi panem Michalem a panem Janečkem osobní nevraživost?

Myslím, že spor mezi uvedenými pány nebyl motivován žádnými osobními vztahy či nevraživostí. Nicméně způsob a prostředky, které NFPK k diskreditaci používá, musí dle mého názoru nutně vést k tomu, že z pánů asi už přátelé nebudou.

Reagují vaši klienti nějak negativně na přetřásání jména vaší kanceláře v médiích?

Žádní nám zatím neodešli, tedy kromě pana Janečka z NFPK, který v rámci prezentace naší proklamované „propojenosti“ zapomněl na to, že jsme byli propojeni i s ním. Klienti to podle mě spíše vnímají pozitivně. Mám pocit, že zejména oceňují bojovnost, s jakou jsme připraveni vyjít na obranu našich klientů, i když se jedná o záležitosti, které třeba mediálně stoprocentně vyhrát nelze.

Kdo jsou vaši klienti?

Nechci jmenovat, nemám k tomu jejich výslovný souhlas. Je to velké množství právnických osob z podnikatelského prostředí.

Proč Vás opouští Dr. Šachta, muž, jehož jméno je v názvu kanceláře? Není to kvůli pokaženému renomé? ABL se taky přejmenovala kvůli skandálům.

To rozhodně ne. Nedohodli jsme se s ním  na dalším směřování kanceláře. Nevím, co pan Šachta bude dělat do budoucna, klidně může jít na odpočinek, má na to samozřejmě právo. Paralela s přejmenováním ABL není rozhodně přiměřená. Vzhledem k tomu, že máme v názvu jméno společníka, dnes již bývalého, není možné tuto obchodní firmu používat nadále. Proto bylo nutné ji změnit. Nejedná se však o žádnou radikální změnu, ke kontinuitě s Šachta & Partners se naopak hlásíme a vyplývá to i z nového loga, které co do barev, grafiky a pojetí zůstává shodné.   

Až bude rebranding dokonán, jak se tedy budete jmenovat?

MSB Legal v.o.s.

A další vaše směřování povede kam? Nechystáte se rozšířit portfolio?

Zabýváme se téměř jen obchodním právem, ale klidně bychom po zkušenosti s NFPK mohli přibrat i trestní... (smích)

Kolik právnických mozků je v této budově?

Asi třicet právníků.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …