Andrej Babiš nám řekl: Merkelová ohrozila nás i celou Evropu. A pak promluvil o islámských migrantech a přípravách na válku…

25.08.2016 11:17

Čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg pro Aktuálně.cz řekl, že se bohužel staré předsudky vůči Němcům zase vynořují. Němci jsou ale podle něj v posledních letech naši nejlepší spojenci. Řekl, že si váží Angely Merkelové a je to dle něj žena s velmi zdravým politickým instinktem. Dle něj Německo prozatím situaci s uprchlíky docela dobře zvládá. Dle něho bychom měli přijmout uprchlíky – několik tisíc by prý neškodilo. K věci se nám vyjádřil Andrej Babiš.

Andrej Babiš nám řekl: Merkelová ohrozila nás i celou Evropu. A pak promluvil o islámských migrantech a přípravách na válku…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Bohužel se staré předsudky vůči Němcům zase vynořují. Musíme si ale uvědomit, že v posledních letech jsou Němci naši nejlepší pomocníci a spojenci,“ řekl Schwarzenberg.

„Já ji samozřejmě znám, často jsem ji zažil jako ministr zahraničí a znal jsem ji i dříve. Vážím si jí, je to žena s velmi zdravým politickým instinktem. (…) Po pravdě řečeno, prozatím situaci s uprchlíky docela dobře zvládají,“ pokračoval čestný předseda TOP 09.

„Jistý počet uprchlíků bychom měli přijmout, zejména když tady zatím prakticky žádní nejsou. Nemůžeme se vyloučit z evropského společenství. Pár tisíc by jich neškodilo. Myslím, že několik tisíc by se jich u nás rozpustilo jako kostka cukru v čaji,“ vyzval Schwarzenberg.

Merkelová svým pozváním migrantů ohrozila nejen svou zemi, ale celou Evropu

K prohlášení Schwarzenberga se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil první vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Samozřejmě, že je Německo náš nejbližší spojenec, a nechápu, proč pan Schwarzenberg mluví o protiněmeckých náladách a předsudcích. Německo je náš i celoevropský ekonomický motor. Takže nikdo nechce poškodit naše dobré sousedské vztahy,“ řekl nám Babiš.

„Na druhou stranu kancléřka Merkelová svým pozváním migrantů ohrozila nejen svou zemi, ale celou Evropu. Zatímco pan Schwarzenberg mluví o tom, že Německo uprchlickou krizi zvládá, tak německé ministerstvo vnitra se místo vítání v podstatě připravuje na válku: lidé mají mít zásoby na 10 dnů, lékaři mají státu hlásit podezřelé pacienty, zakazují se burky a nikáby a možná Němci zruší i dvojí občanství. Do toho všeho německá rozvědka informuje o 340 případech, kdy islámští extremisté verbovali další následovníky v migrantských centrech. Myšlenku pana Schwarzenberga, že by Česko mohlo přijmout i tisícovky uprchlíků, zásadně odmítám. Podívejte se, do jaké situace se dostávají země, které mají s přistěhovalci z jiných kontinentů mnohaleté zkušenosti. Už i Rakousko mluví o potřebě stavět plot a uzavření vnějších hranic Schengenu,“ dodal Babiš.

Kancléřka oficiálně potřetí v ČR

Angela Merkelová má v ČR na programu kromě setkání s prezidentem také naplánovanou schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Hlavní témata se budou točit kolem budoucnosti EU po Brexitu, pokračování česko-německého strategického dialogu a spolupráce ve vědě a výzkumu.

Merkelová do Česka přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu. Kancléřka naposledy navštívila ČR v dubnu 2012.

Schwarzenberg hájí Německo dlouhodobě. „Kdybych se stal prezidentem, zajisté bych si uvědomil zásadní věc. Podíval bych se na světovou mapu a zjistil bych, kolik velkoměst na světě už má víc obyvatel než celá Česká republika. (…) My si musíme uvědomit, že naším nejdůležitějším spojencem bylo, je a bude Německo. Za svůj první úkol bych proto považoval co nejlepší vztahy s Německem,“ řekl v srpnu 2011 pro Týden.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …