Ano, hajzlíci. Marek Přibil už zcela podrobně promluvil o Babišovi a své kauze. A o svinstvech, která za ta léta zažil

12.07.2017 14:28

Otevřenou zpověď bývalého Babišova novináře Marka Přibila o zákulisí největší aféry roku 2017 přináší zítřejší vydání časopisu Reflex. Autor Bohumil Pečinka v rozhovoru s názvem Posloužil jsem hajzlíkům hovoří s aktérem aféry se zveřejněnými odposlechy Andreje Babiše dokazujícími, že šéf ANO a tehdejší místopředseda vlády a ministr financí ovlivňuje zveřejňování článků proti svým politickým soupeřům. Kauza vedla k vládní krizi a odvolání Andreje Babiše z postu místopředsedy kabinetu i ministra financí. Nahrávky daly podnět i k jednání Evropského parlamentu o tom, nakolik jsou česká média svobodná.

Ano, hajzlíci. Marek Přibil už zcela podrobně promluvil o Babišovi a své kauze. A o svinstvech, která za ta léta zažil
Foto: Facebook
Popisek: Marek Přibil

Posloužil daleko horšímu člověku, než byli lidé, které kritizoval 

Marek Přibil popisuje, jak byl už před lety považován za člověka Jaromíra Soukupa, majitele vydavatelství Empresa Media, které dnes také provozuje televizi Barrandov. Přibil uvádí, že v době, kdy Soukup pracoval jako náměstek ministryně školství za Zelené a měl problémy, napsal v Právu sérii článků v jeho prospěch. „Po mnoha letech jsem si bohužel uvědomil, že jsem posloužil daleko horšímu člověku, než byli lidé, o nichž jsem psal,“ prohlásil. Další špatné zkušenosti se Soukupem přišly, když přešel do jeho časopisu Týden, protože po čase začal mít Soukup nad obsahem svých tiskovin nepřetržitý dohled a redaktory přímo úkoloval. A Přibil vypráví, jaké problémy nastaly, když Soukup začal zadávat ke zpracování kauzy týkající se jeho byznysu nebo jeho obchodních přátel a nepřátel. Například řada článků o ministru dopravy Ťokovi nebo ministru školství Chládkovi nebyla zveřejněna; jejich autor se zpětně dozvěděl, že o nich bylo vyjednáváno s těmi, jichž se týkaly. Poslední tečkou bylo, když ve vydavatelství Empresa Media vznikla detektivní divize a půl roku tam sbírali materiály na vedení Policejní akademie České republiky. 

Anketa

Kdo má vaši důvěru?

hlasovalo: 4978 lidí

Přibil: byl jsem považován za babišovce 

Svůj odchod do redakce MF Dnes Přibil chápal jako ochranu před Soukupem. Ale problémy podle něj nastaly i s fungováním uvnitř Babišova deníku, a to mezi „starými“ editory, kteří byli v konfliktu s babišovským vedením. Projevovalo se to tím, že vedení listu po něm chtělo, aby se zabýval ministrem Chládkem, ale editoři a vedoucí domácího oddělení za tím viděli zájem Babiše a pořád jeho text nepouštěli do tisku. „Napsal jsem pár standardních článků, které mi byly pod různými záminkami vráceny, některé snad patnáctkrát,“ stěžuje si v Reflexu Přibil. Přesto tvrdí, že MF Dnes byla proti Týdnu ostrovem svobody; jeho nevýhodou prý bylo, že tam přicházel se špatnou pověstí, protože byl považován za babišovce. 

Chovanec označil fotku s nahou ženou za podvrh. Byl pro prý geniální tah

Bývalý novinář MF Dnes vysvětluje i okolnosti jím napsaných článků, které se staly předmětem trestních oznámení a vyšetřování policie. Například článku o JUDr. Vaigelovi z policejního prezidia, v němž tvrdil, že má padělané středoškolské vzdělání, i když to nebyla pravda. Nebo o kauze, která se týkala fotomontáže obrázku ministra vnitra Chovance s nahou ženou. Přibil říká, že tuto věc dopodrobna popsal ve své nové knížce, proto v Reflexu vysvětluje jen krátce, jak se stal „úhlavním nepřítelem ministra vnitra“. „Dostal jsem informace, že se v plzeňském klubu Pantheon stýká pan Chovanec s některými podivnými lidmi a dějí se tam ošklivé věci, mimo jiné se ženami. Někdo se lekl, že to někdo jiný ví, vyrobila se primitivní fotomontáž ministra vnitra, která byla zaslána do MF Dnes. Vedení redakce ho s tím konfrontovalo, Chovanec to označil za podvrh, fotomontáž zveřejnil a tím od ostatních věcí odpoutal pozornost. To byl geniální PR tah.“ Novinář odmítá, že by fotomontáž vytvořil sám. 

Na schůzku s Babišem šel za Nachtigalla 

Marek Přibil znovu odmítl podezření, že poté, co neuspěl v MF Dnes a hledal novou práci, spojil se s bývalými policisty, kteří obchodují s informacemi, a pořizoval pro ně nahrávky ze svých setkání s Babišem, které byly pak zveřejněny na twitterovém účtu fiktivní skupiny označované jako Julius Šuman. A spekuluje, jak vznikly nahrávky hovorů s Babišem. „Verzí je víc. Například když jsem v jedné věci podával vysvětlení na policii, musel jsem odevzdat mobil, takže mi mohl být nějaký odposlouchávací software namontovaný tam. Další možnost je, že jsem v MF Dnes v létě minulého roku dostal redakční telefon už s tímto nahrávacím zařízením. Rozhodně jsem na schůzky s Babišem chodit neměl, to vím,“ připustil Přibil. Potvrdil, že na schůzku s Babišem šel jen proto, že jeden z vlivných šéfů vydavatelství Mafra František Nachtigall (bývalý vlivný spolupracovník Soukupa v Týdnu, pozn. red.) byl nemocný. Pak vzal všechno na sebe, ale vedením deníku slíbených šest platů odstupného prý zatím nedostal. 

Přibil prý nedělal nic jiného než Slonková nebo Kroupa 

Marek Přibil si v rozhovoru s Bohumilem Pečinkou také posteskl, že když se nevěnoval aférám Babiše, vypadalo to, že mu slouží. Ale stejný problém mají podle něj novináři Lidových novin. „Podle mainstreamových médií jsem ovšem největší zrůda já a více než 155 redaktorů MF Dnes se ode mě v petici distancovalo,“ řekl. Přitom podle něj šlo o standardní novinářskou práci, která se neliší od té, co provozuje paní Slonková nebo Kroupa. Jediný nadstandardní vztah prý měl s bývalým policistou Hájkem, jenž je prý v médiích zbytečně démonizován. Spekuluje i o tom, kdo se skrývá za twitterovým účtem Julius Šuman. O postoji Přibila k realitě může svědčit jeho odpověď na otázku, jestli ví, co je dobro a zlo. „Už od antických dob víme, že existuje jen menší a větší zlo. Rozeznat, co je menší zlo, je obtížné,“ prohlásil. A v závěru rozhovoru tvrdí, že nikdy nikomu vědomě neublížil, ale připouští, že někdy v dobré víře posloužil svými texty hajzlíkům. 

Reflex: Přibil překročil psané i nepsané etické normy novinářské práce 

Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš a zástupce šéfredaktora Bohumil Pečinka v týdeníku uvádějí, že tím, že dali hlas Marku Přibilovi, neříkají, že mu a priori ve všem věří. „Jde o autentickou zpověď člověka, který zjevně překročil psané i nepsané etické normy novinářské práce a jehož výroky se mohou cítit dotčeny mnohé veřejně vlivné osoby. Proto jsme se rozhodli v příštím vydání Reflexu dát prostor nejen jim, ale také osobnostem, které cítí potřebu něco podstatného říct o rizicích spojených s koncentrací moci v České republice,“ slíbili členové vedení týdeníku. Čtenáři se tedy mají na co těšit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …