Babiš, ten pumpuje ve velkém. Češi si prostě vždycky líznou. Advokát a senátor zcela upřímně mezi lidmi

23.06.2015 9:00

REPORTÁŽ Senátor a advokát Václav Láska (SZ) diskutoval v pondělí večer v Ostravě. Hovořil o dnešních největších rizicích pro Evropu, přičemž zmínil putinovské Rusko a migrační vlnu. Ministra financí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO označil za největší vnitřní nebezpečí pro Českou republiku z hlediska ohrožení demokracie. Řeč byla také o stavu justice a korupci.

Babiš, ten pumpuje ve velkém. Češi si prostě vždycky líznou. Advokát a senátor zcela upřímně mezi lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Láska na úvod besedy, kterou v kavárně Sádrový ježek uspořádala ostravská organizace Strany zelených, hovořil o dnešních největších rizicích pro Evropu. Za velké nebezpečí považuje současné putinovské Rusko. Vadí mu styl politiky nynějšího ruského prezidenta. Obává se proto, že v pobaltských zemích vzhledem k tamní početné ruské minoritě může dojít na podobný scénář jako na Ukrajině. Jak ale asi třicítce posluchačů kavárny připomněl, zároveň jde o země, které jsou součástí NATO, takže jakákoliv agrese bude vždy na hraně aktivizace článku 5 Severoatlantické smlouvy, podle kterého ozbrojený útok proti jedné nebo více zemím NATO bude považován za útok proti všem.

Kdo je uprchlík a kdo migrant

Dalším velkým nebezpečím, kterému Evropa v současnosti čelí, je migrační vlna. „Jinak vnímám uprchlíka a jinak migranta. Migrant je ten, kdo se dal pohybu na základě toho, že hledá lepší život. Uprchlík je ten, kdo se dal do pohybu, protože v zemi svého původu nemůže žít, jelikož mu tam hrozí smrt, odvedení dětí do války. Prostě utíká před nesnesitelnou situací. Základním pilířem Evropy je solidarita a v rámci ní musíme být uprchlíkům schopni pomoci. Musíme to ale zároveň udělat tak, aby to jednotlivé členské státy nebo evropské hodnoty nerozbilo,“ uvedl.

Podle něj je Evropa schopna pojmout a integrovat desetitisíce či statisíce uprchlíků, horší je to s migranty, kterých jsou miliony, a to už dle Lásky Evropa není schopna zvládnout. Problém vidí také v adaptaci těch, kteří si prošli válečným konfliktem. „Vyprávět by o tom mohly severské státy, zejména Švédsko, které hojně přijalo uprchlíky z Jugoslávské války a ne úplně to zvládlo. Válka každého poznamená, zničí morální žebříčky a oni přijali uprchlíky bez toho, aniž by na ně kladli jakékoliv nároky, aby se naučili místní jazyk. Očekávalo se, že se přizpůsobí tamní většinové společnosti a nestalo se tak. Uprchlíci si tam udrželi své skupiny a hodnoty, které si nastavili během válečného konfliktu a teď s tím jsou velké problémy,“ řekl s tím, že tedy uprchlíkům je třeba pomoci, ale způsobem, který bude prospěšný nejen pro ně, ale i pro nás. Doplnil, že evropská populace vymírá a uprchlíci jsou tak jakousi nadějí zabránit dalšímu zestárnutí a úbytku obyvatelstva.

K diskusi je také s touto krizí související vnitřní nastavení pravidel o spolupráci mezi jednotlivými členskými státy. Řecku a Itálii, jakožto hraničním zemím, které čelí náporu uprchlíků, bychom měli být podle Lásky schopni pomoci. Připustil však, že právě tyto země na ochranu svých hranic moc prostředků nevydávají.

Vnitřní riziko pro ČR? Babiš

Poté hovořil o vnitřních rizicích pro Českou republiku. Za největší nebezpečí pro demokracii přicházející zevnitř označil hnutí ANO a Andreje Babiše. Ten podle Lásky vstupoval do politiky z pozice, která byla neobhajitelná kvůli výraznému střetu zájmů. „Přesto bylo mnoho lidí, včetně mě, kteří mu chtěli dát šanci, aby ukázal, jak to myslí,“ přiznal Láska. Babiš ho ale zklamal. „Obrovské dotace směřují k jeho firmám, je tu jeden střet zájmů za druhým,“ uvedl. Vadí mu také způsob, jakým podle něj Babiš okupuje státní správu. Odvolání Lukáše Wagenknechta z postu 1. náměstka ministra financí těsně před nabytím účinnosti služebního zákona je dle Lásky dalším důkazem, že Babiš kolem sebe ve funkcích nechce lidi schopné a odborně zdatné, ale lidi poslušné a bezvýhradně loajální.

U Babiše, respektive u hnutí ANO, podle Lásky nehrozí zlodějské nebo korupční skandály, kdy si někdo řekne o úplatek. „Oni to vůbec nemají zapotřebí. Zařídí si to dotacemi. Agrofert je největším příjemcem jak státních, tak evropských dotací. Republiku pumpují ve velkém, ale způsobem, který úplně nevidíme v naší politice,“ sdělil dále Láska.

Řeč byla také o situaci v justici. Láska sdělil, že soudní moc tu není v takovém rozkladu, jak se mnohým může zdát. Excesy jsou spíše ojedinělé, i když viditelné a u veřejnosti to posiluje nedůvěru. Posléze zkritizoval soudcovskou unii za to, že její jedinou mediální aktivitou za poslední čtyři roky byl spor o platy. Vyjádřil se také ke kárným provinění soudců, o čemž by prý neměli rozhodovat senáty složené ze dvou třetin z politiků. „Na druhou stranu ale soudci nevyvíjí žádnou aktivitu, aby své nejcitlivější oblasti sami řešili. Klasickou ukázkou je krajský brněnský soud a insolvenční soud v Brně. To je nejhorší součást justice v České republice, kde se ničí lidské životy, kde se páchá trestná činnost ve velkém. Dělají to tam tři čtyři soudci. Ví to všichni, ví to advokáti, ví to státní zástupci, ví to soudci, ví to ministr spravedlnosti, ale nikdo s tím nic nedělá,“ podivoval se advokát Láska. 

Apel na lidská práva vysvětlete v Tatře

Následně Láska prohlásil, že 85 procent planety se má podstatně hůře než my, na což reagoval posluchač, který se otázal, co tedy dělat s tím, aby se toto číslo snížilo a životní podmínky lidí se na planetě zlepšily. Podle Lásky bychom měli znovu začít apelovat na lidská práva jako v minulosti a dávat jim přednost před ekonomickými zájmy. „To vysvětlete v Tatře Kopřivnice,“ reagoval další z posluchačů. „Tatra Kopřivnice padla proto, že jsme ji dali do rukou jistému Indovi, který ji totálně vytuneloval obchodem s indickou armádou,“ odpověděl Láska. Automobilka Tatra však chystá návrat do Indie, která byla jejím klíčovým odběratelem do roku 2012. Tehdy více než pětadvacetiletá spolupráce skončila kvůli korupčnímu skandálu bývalého akcionáře kopřivnické továrny, Inda Ravindera Kumara Rishiho.

Kromě apelu na lidská  práva můžeme podle Lásky pomáhat třeba skrze organizace jako je Člověk v tísni. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) podle něj nemá pravdu, když na poslední schůzi Senátu řekl, že tato organizace de facto rozkrádá státní rozpočet.

Nadávají na korupci ze závisti

Téměř na závěr více než hodinového setkání Láska v souvislosti s dotazem ohledně korupčního jednání prohlásil, že každý u nás nadává na korupci, ale řada lidí to říká jen proto, že závidí, že tuto možnost nemají. „Bohužel velká část společnosti ve chvíli, kdy dostane příležitost si líznout, prostě to udělá. Odstrašujícím příkladem pro mě jsou sdružení vlastníků bytových jednotek. Mám klienta, který se zabývá zateplováním budov a říká, že 75 procent předsedů těchto sdružení si o úplatek řekne dřív, než jim ho stačí nabídnout. Zatímco politik okrádá neznámé spoluobčany a anonymní státní rozpočet, předseda bytového družstva okrádá své sousedy,“ konstatoval. Podle Lásky se sice změnil režim, ale ono heslo „kdo nekrade, okrádá rodinu“ jsme si přenesli s sebou. 

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …