Babiš v Plzni příliš nezaujal. Stát chce řídit jako firmu

15.05.2012 11:02

Andrej Babiš pokračuje v budování politického uskupení ANO 2011. V současnosti objíždí regiony a prostřednictvím debat se snaží komunikovat se svými sympatizanty. Do sálu v klubu Alfa si Babišovy záměry v pondělí přišlo poslechnout okolo sto padesáti Plzeňanů.

Babiš v Plzni příliš nezaujal. Stát chce řídit jako firmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

 


Zjistit názory lidí, napsat volební program, založit politickou stranu a získat co nejvíce křesel v dolní komoře parlamentu – tak v Plzni představil svůj plán pro změnu současných poměrů v české politice Andrej Babiš. Jeho hlavním cílem je uspět v parlamentních volbách v roce 2014. Ty Babiš označil za jediné demokratické období. „Reálná demokracie se koná jednou za 4 roky, poté má být stát řízen jako firma,“ řekl Babiš.


Stranická struktura se teprve rýsuje


Struktura politické strany měla vznikat spojením několika menších uskupení. Dnes však od tohoto nápadu Babišovo politické uskupení zvolna ustupuje. Navíc se dle Jaroslava Faltýnka, manažera Babišova Agrofertu, musí iniciativa vypořádat se zájmem celé řady politických přeběhlíků či celých organizací.
K dnešnímu dni má ANO 2011 k dispozici koordinátory v 70 okresech ze 76. „Do poloviny června chceme zveřejnit jejich jména, koordinátoři poté budou komunikovat se stranickými sympatizanty,“ dodal Faltýnek. Po diskuzích v jednotlivých krajích by měla být ustavena pevná stranická struktura.


Babiš chce podpořit nezávislé kandidáty v krajských volbách


Vzhledem k tomu, v jaké fázi vývoje se Babišova iniciativa nachází, je pochopitelné, že ANO 2011 nebude kandidovat v podzimních krajských volbách. Proto se chce Babiš vydat spíše cestou podpory nezávislých kandidátů.


Mnohem více se však Babišovo uskupení upíná směrem k volbám do Senátu. „Některé kandidáty pro volby do senátu již máme, ale zatím nechceme zveřejňovat jejich jména,“ dodal Faltýnek.


Ano Evropské unii, ale…


Pragmatický postoj má Andrej Babiš k Evropské unii. „Nejsem člověk, který má rád Evropskou unii, v referendu bych hlasoval pro Švýcarsko. Je ale třeba vycházet z exportu, členství je pro nás finančně výhodné, a to navíc neumíme čerpat z evropských fondů,“ řekl Babiš. Poté dodal, že nemá problém se společnou měnou, ale zároveň nechce zodpovídat za hospodářsky nezodpovědné státy jako jsou Řecko či Španělsko.


Příliš vágní, chybí konkrétní body


Na konci programu dostali prostor posluchači pro jejich dotazy. Mnoho z nich si stěžovalo na fakt, že ANO 2011 zatím postrádá konkrétnější myšlenku a jednotlivé programové body. Podobný názor měl také student politologie Aleš Malár. „Myslel jsem si, že přijdou s něčím konkrétnějším. Ale stále jsou pro mne nejpřijatelnějším subjektem v nadcházejících parlamentních volbách,“ prozradil Malár.


S výsledky debaty a Babišovými záměry nebyl spokojen Jaroslav Mencl z občanského sdružení Reforma společnosti. „Babiš nechce reformu systému, ale chce ho jen vylepšit, a to nemá smysl,“ řekl Mencl, který by si přál přeměnu světového finančního systému a nové uspořádání společnosti.
Další zastávkou Babišovy kampaně bude Sokolov v Karlovarském kraji, kde Babiš vystoupí již dnes v 17:00 v Městském domě kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…