Barák dal Ukrajincům, sám bydlí na chalupě. Senátor sehnal uprchlíkům i práci

08.03.2022 9:24 | Reportáž

„Putin? To snad není člověk! Prosím, přiznejte vinu! My jsme mírumilovný národ….“ Takové vzkazy pro ruského prezidenta zaznívají od ukrajinských uprchlíků, kteří našli útočiště v Hluboké nad Vltavou. Zázemí zde má několik desítek žen a dětí z Koločavy, což je partnerské město Hluboké. Starosta a senátor Tomáš Jirsa ubytoval některé z nich přímo u sebe doma.

Barák dal Ukrajincům, sám bydlí na chalupě. Senátor sehnal uprchlíkům i práci
Foto: David Hora
Popisek: Ženy a děti z ukrajinské Koločavy našly útočiště v Hluboké nad Vltavou

Je krásné počasí a skupinka maminek s dětmi posedává na lavičkách u kostela v Hluboké nad Vltavou. Nechybí ani kočárek s miminkem. Jsou to uprchlíci z Ukrajiny, konkrétně z města Koločava, která je už řadu let partnerským městem Hluboké. Útočiště tady našli v místních hotelech, někteří i v soukromí u hlubockých obyvatel. Do Čech dorazily jen ženy s dětmi. Muži kvůli válce zůstávají na Ukrajině.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí

„Na hranicích jsme stály s dětmi dvanáct hodin. Tady už je nám dobře. Všichni nám pomáhají. Budeme mít práci. Děti už chodí do školy, menší do školky,“ říká Táňa, která přijela se čtyřletým synem Vladislavem. Manžel a zbytek rodiny zůstali na Ukrajině.

„Snažíme se s nimi telefonovat,“ říká smutně mladá žena. Ruskému prezidentu Putinovi vzkazuje: „Prosíme, přiznejte vinu. My jsme mírumilovný národ, chceme, aby bylo pro všechny dobře. Náš prezident stojí za Ukrajinou, nechce válku.“

Popisuje, že když odjížděli, byla už v Koločavě spousta lidí z Kyjeva a z Charkova, kteří utekli před vojáky.

„Všichni jsou tady na nás moc hodní. Máme kde bydlet, jídlo, moc nám pomáhají a my za všechno děkujeme,“ říká a v očích se jí lesknou slzy. Ačkoliv, jak opakuje, je jim tady dobře, i tak doufá, že se brzy vrátí domů. „Jakmile to u nás bude v pořádku, pojedeme na Ukrajinu,“ usmívá se přes slzy.

Manželka starosty Koločavy: Putin? To snad není člověk…

Situaci na Ukrajině sleduje z Česka s obavami i manželka starosty Koločavy Maryna. Také ta přijela spolu s ostatními do Hluboké nad Vltavou. „To, co se děje na Ukrajině, je hrozné. Naši manželé tam museli zůstat, my jsme mohly s dětmi odjet,“ říká. A na adresu prezidenta Putina rázně dodává: „Putin? To snad není člověk! To je strašné!“

Další žena z Koločavy pak chválí ukrajinského prezidenta Zelenského. „Děkujeme mu, obdivujeme ho. Doufáme, že nakonec bude mír,“ přeje si. A dodává: „Moc děkujeme i panu starostovi Jirsovi. Děkujeme všem, jak nám pomáháte,“ neskrývá dojetí.

Ženy a děti z ukrajinské Koločavy našly útočiště v Hluboké nad Vltavou. Foto: David Hora

„My jsme mírumilovný národ, nechceme válku. Jak to tam skončí, pojedeme zpátky na Ukrajinu. Protože, všude dobře, ale doma je to nejkrásnější. Věříme, že všechno bude dobré,“ přidává se i další žena ze skupinky, která se představila jako Olena.

Starosta a senátor Jirsa ubytoval uprchlíky ve svém domě

Koločava je partnerským městem Hluboké nad Vltavou od roku 2018. Starostu a senátora Tomáše Jirsu ukrajinské městečko okouzlilo, když se na Ukrajinu dostal před lety při příležitosti udílení medailí posledním žijícím vojákům Svobodovy armády.

„Když začala ta nešťastná válka, tak jsem volal starostovi Koločavy, že kdyby potřebovali, tak jsme tady. Původně se mluvilo o třiceti, pak o šedesáti a nakonec sem přijela asi stovka lidí. Jsou v hotelích a pomalu je přesouváme do bytů. Lidé tady moc pomáhají a já jsem šel příkladem,“ vypráví starosta Tomáš Jirsa. On sám totiž několik lidí ubytoval ve svém domě a odstěhoval se zatím s manželkou na chalupu.

„Když jsme tam viděli kojence, tak jsme si s manželkou řekli, že máme sedm vnoučat a také bychom byli rádi, kdyby jim někdo v nouzi pomohl. Takže jsme jim půjčili náš barák a bydlíme zatím na chalupě. A máme z toho prostě dobrý pocit,“ usmívá se a popisuje, jak také lidé pomáhají.

Starosta Hluboké a senátor Jirsa ukazuje, kde leží město Koločava. Foto: David Hora

„Vlna solidarity obrovsky funguje. Když jsme třeba volali, že potřebujeme kočárek pro ta miminka, tak přišlo deset kočárků. A když ještě z cesty volali, že potřebují dětské ponožky, přišlo 300 párů. Lidi jsou opravdu moc hodní,“ popisuje.

Vzpomíná, že podobnou vlnu solidarity zažili v roce 1997, kdy byly povodně na Moravě a do Hluboké také dorazily dva autobusy žen a dětí. „A když v roce 2002 byly zase povodně u nás, tak se také lidé museli někde ubytovat, najíst…“ vzpomíná.

Škola i kroužky pro děti z Ukrajiny. Nechybělo ani testování na covid

Děti z Koločavy se začlenily velmi rychle. Jen pár dní po příjezdu město zařídilo, aby mohly navštěvovat místní školu. „Pochlubím se, byl to můj nápad, udělat ukrajinskou třídu. Máme dnes 23 dětí. Jsou tam dvě profesionální učitelky a Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity nám dala ukrajinské studenty, kteří se učí česky. Připravili jsme pro děti i kroužky,“ usmívá se Tomáš Jirsa.

Starosta a senátor Tomáš Jirsa doufá, že jeho vnoučatům (na fotce) by také v těžké situaci někdo pomohl. Foto: David Hora

„Pro menší děti máme mateřské centrum v sokolovně. Tam maminky své děti hlídají. Všechny jsme je otestovali, když přijeli, byla tady krajská hygienická stanice. Měli jsme také připraveny čtyři pokoje covidové, kdyby byl někdo nakažený. Velmi nám pomohla cizinecká policie, že všem vybavila registraci. A úžasně nám pomohl odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, že nám vybavil pro všechny víza. Už se hromadí nabídky na práci, všichni chtějí pracovat. A to už necháváme na nich, aby si maminky vzájemně hlídaly v mateřském centru děti na střídačku a ony aby mohly jít do práce,“ vysvětluje Jirsa.

A na závěr podotýká: „Jen co se uzavře na Ukrajině mír, dopravíme je zase zpátky domů. Všichni věříme, že to dobře dopadne.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…