Běž už do důchodu, vyzývají knížete někteří politici

10.07.2012 8:33

ANKETA Vicepremiér, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který bude v přímé volbě prezidenta kandidovat na funkci hlavy státu, nehodlá kvůli prezidentské kampani a kandidatuře rezignovat na svůj post ve vládě. Někteří politici si ale myslí, že to je problém. Koaliční poslanci většinou říkají, že to je jeho věc.

Běž už do důchodu, vyzývají knížete někteří politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Já s tou rezignací nepočítám,“ uvedl ministr v ČT a  dodal, že prý rozhodně nebude zanedbávat své povinnosti ve funkci ministr zahraničí, které považuje za svůj prvořadý úkol.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o takovém postoji Karla Schwarzenberga myslí, zda to nepovažují za problém, zda kandidaturu ministra na prezidenta nezpůsobí problémy ve vládě a zda je možné zvládat funkci ministra i prezidentskou kampaň. Někteří oslovení poslanečtí kolegové ministra rovnou posílali do penze - shodou okolností se v pondělí objevily informace o výši důchodu, který Schwarzenberg pobírá.

„Být kandidátem na prezidenta a zároveň ministrem je dle mého názoru mnohem slučitelnější než být poslancem i hejtmanem,“ míní ministr zemědělství za ODS Petr Bendl.

Nenormální duševní stav

„Myslím si, že v tomto případě se již nejedná  o normální duševní stav. Nebo že bych se mýlila? Touha některých po moci válcuje vše rozumné a tato vláda již nemá, co rozumného ani nabídnout. Pardon, pouze, aby odstoupila,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Marie Rusová.

Stranická kolegyně ale předsedu hájí. „Domnívám se, že určitě lze zvládnout ministerstvo i kampaň. Pokud bych měla mluvit za sebe – protože jen tak mohu – tak bych důrazně kontrolovala chod ministerstva a zároveň sdělovala své postoje jak k mezinárodním, tak vnitřním otázkám. Domnívám se, že debata i o velmi konzervativních hodnotách, například o ochraně hodnoty rodiny, má naštěstí v naší společnosti ještě pořád svůj velký význam,“ sdělila redakci místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Jen hlubší a tvrdší spánek

Poslanec ODS Aleš Rádl si nemyslí, že by Schwarzenbergova kandidatura ve vládě způsobila nějaké větší problémy. „Jen bude asi spánek pana ministra zahraničí při jednání vlády či parlamentu o něco hlubší a tvrdší,“ dodal poslanec.

Na údajnou unavenost Schwarzenberga poukazuje i poslanec ČSSD Ladislav Šincl. „Na panu knížeti je ve sněmovně velice často vidět, že je již hodně unavený, a proto by si měl už raději odpočinout a všechny funkce opustit. Na funkci vlády to mít vliv nemůže, neboť vládne tak špatně, že už to nic nemůže zhoršit,“ říká Šincl.

„Věřím, že pan ministr své rozhodnutí uvážil a že oboje zvládne,“ uvedl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

"Problémy pana ministra ve vládě komentovat nechci, ale jsem přesvědčen, že si Karel Schwarzenberg uvědomuje, že zvolen prezidentem nebude," domnívá se předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zasloužilý odpočinek v důchodu

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc si myslí, že sladit kampaň a funkci ministra zahraničí jistě nebude jednoduché, pokud bude chtít vést Schwarzenberg kontaktní kampaň. „Bude mít ale značnou výhodu především v servisu, na který má nárok jako ministr, včetně možnosti účasti na akcích, kde bude zastupovat vládu. Ale myslím si, že to není nic neobvyklého. Je to věc premiéra, který bude mít ministra více v terénu než v úřadu,“ domnívá se šéf poslanců sociální demokracie.

"Téhle vládě už nic nemůže způsobit větší problémy nežli ty, které si udělala sama. Svými vlastními hádanicemi, korupčními skandály a svou neschopností. Ministr Schwarzenberg jedná velmi pochopitelně. Prostě nevěří, že by byl zvolen prezidentem," reagoval předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

„Myslím, že pan Schwarzenberg by udělal nejlépe, kdyby odešel na zasloužilý odpočinek, to znamená do důchodů. Bylo by to ku prospěchu jeho i České republiky,“ míní poslankyně KSČM Marta Semelová.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák problém nevidí. „Při profesionálním přiměřeném přístupu k oběma povinnostem je to zvládnutelné,“ míní poslanec.

"Může to být komplikované vzhledem k jeho působení na ministerstvu zahraničí, kdy ztratí schopnost reprezentovat ČR v zahraničí," varuje místopředseda Zahraničního výboru sněmovny David Šeich z ODS.

Asi si moc nevěří

„Ukazuje to na to, že si pan vicepremiér příliš nevěří a vlastně ani svou kandidaturu nebere vážně, což odpovídá průzkumům, kde figuruje dlouhodobě na chvostu,“ myslí si člen poslaneckého klubu VV Josef Dobeš.

Podobný názor má i poslanec KSČM Miroslav Opálka: „Kdyby si věřil, tak by to gesto možná udělal a rezignoval by. I když každá koruna dobrá. A pracovní náplň – program si ministři z valné části tvoří sami. Prostě některé činnosti budou vykonávat náměstci. Vždyť jsou vysoce honorováni.“

"Nevidím důvod, proč by se jakýkoli kandidát kvůli prezidentské kandidatuře měl vzdávat před případným zvolením svých funkcí. To platí i pro Karla Schwarzenberga. Je na něm a je jeho odpovědnost, jestli to zvládne," myslí si poslanec ODS Boris Šťastný.

„Obávám se, že právě v případě této vlády je už to úplně jedno. Jinak činy stárnoucího aristokrata nehodlám komentovat. Jen si kladu otázku, má-li to vůbec zapotřebí. A není-li jen něčí loutkou. Koho eventuelně, není zas tak těžké uhodnout. Bez něj by TOP 09 asi neuspěla,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zvládne to i díky popularitě

Podle poslankyně Lidem Dagmar Navrátilové může Schwarzenberg při popularitě, kterou má, určitě bez problémů zvládnout pracovní povinnosti ve vládě i kampaň. „Záleží pouze na tom, jak dobrý tým spolupracovníků bude pan ministr mít,“ dodala Navrátilová.

„Moc jsem o tomto konkrétním případě neuvažoval, všeobecně si však myslím, že dělat dvě velké věci najednou se musí někde negativně projevit. Někde musíte něco ošidit, pokud ovšem nejste nadčlověk,“ míní místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

„Současný výkon funkce ministra a kandidaturu na prezidenta ČR považuji za problematickou a z hlediska odpovědnosti za zahraniční politiku nepřijatelnou,“ uvedl poslanec KSČM Pavel Hojda.

Favoritem druhého kola zrovna není

Poslankyně Lidem Lenka Andrýsová v tom naopak problém nevidí. „Nemyslím si, že by jeho kandidatura narušovala běžný chod vlády. Navíc během jeho případné kampaně může lidem osobně vysvětlovat vládní kroky a opatření. Lidé budou mít možnost se jej jako představitele vlády na takových setkáních zeptat na cokoliv, co jim dosud nebylo jasné. Souběh funkcí již ale samozřejmě není možný v případě jeho zvolení. To totiž vylučuje naše ústava,“ řekla Andrýsová.

"Obě činnosti se nevylučují," reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Otázkou je, jak moc se chce kampani věnovat. Favoritem pro druhé kolo zrovna není,“ myslí si místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Je to věc pana Schwarzenberga a TOP 09,“ reagovala stručně poslankyně ODS Jana Černochová.

O prezidentský post se Schwarzenberg utká s bývalým předsedou úřednické vlády Janem Fischerem, exposlancem KDU-ČSL Jiřím Karasem, místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou z ODS, senátorem a místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem, expremiérem Milošem Zemanem, šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou, poradcem banky Goldman Sachs Vladimírem Dlouhým či případně s Klausovým tajemníkem Ladislavem Jaklem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …