Binec v SPD: „Předsedovi“ Volnému zrušili buňku. My víme, co se předtím dělo: Chodil, naříkal... A koluje lejstro

20.02.2019 10:35

Ve čtvrtém největším parlamentním subjektu to začíná vřít. Vedení Okamurova hnutí SPD zrušilo celou krajskou organizaci v Moravskoslezském kraji. Tu vedl poslanec Lubomír Volný, který hodlal kandidovat na šéfa hnutí proti Tomiu Okamurovi. ParlamentníListy.cz zjišťovaly další podrobnosti. SPD by mohlo přijít až o několik poslanců.

Binec v SPD: „Předsedovi“ Volnému zrušili buňku. My víme, co se předtím dělo: Chodil, naříkal... A koluje lejstro
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Navenek působí hnutí Svoboda a přímá demokracie jednotně a nerozdílně. Uvnitř subjektu to tak ovšem zřejmě není. Nejprve se objevila zpráva, že lídr a zakladatel hnutí Tomio Okamura bude mít na příštím sjezdu vážně míněného konkurenta. Na předsedu hodlal kandidovat poslanec Lubomír Volný, což v úterý redakci potvrdil.

Vývoj pokračuje dál. Předsednictvo hnutí mezitím rozhodlo o tom, že celá krajská organizace SPD, kterou Volný vede, bude zrušena a tím padá. Tím padá Volného pozice krátce poté, co ohlásil, že bude chtít konkurovat Okamurovi, což prý měl učinit na jeho přímou výzvu. 

Strany či hnutí čas od času kvůli vnitřním problémům, sporům či porušování pravidel ruší malé místní organizace. Aby však došlo ke zrušení stranické buňky zastřešující celý kraj, je neobvyklé.

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Zrušení krajské buňky SPD v Moravskoslezském kraji potvrdil ParlamentnímListům.cz sám poslanec a její dosavadní šéf Lubomír Volný.

„Ano, je to pravda. Zřejmě i v reakci na mou ochotu přijmout výzvu pana předsedy k protikandidatuře byla zrušena historicky nejúspěšnější krajská organizace SPD. Podle stanov to nyní bude čistě předsednictvem SPD určený „správce“ kraje, který rozhodne o tom, kdo bude a kdo nebude opět členem RK SPD MSK. Tím se mé šance na důstojnou protikandidaturu panu předsedovi pochopitelně dramaticky snižují,“ konstatoval poslanec.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, poslanec Volný se již několik týdnů obával, že se chystá jeho „zaříznutí“, popřípadě i přímo vyloučení ze strany. Na soukromých setkáních se prý svěřoval s obavou, že Okamurovi nejde o politiku, ale o získání financí, které SPD obdržela od státu po sněmovních volbách. „Vadilo mu, že se ho vedení nezastalo po té aféře s Birkem ve Sněmovně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz účastník jedné ze schůzek. „Největší strach má z toho, že bude za blbce před svými známými, které přemluvil k angažmá v SPD. To víte, Ostrava je malé město,“ doplnil náš zdroj.

Další otázky týkající se vnitrostranické situace v SPD zatím nechtěl Volný komentovat. „Cílem všech našich akcí v rámci Moravskoslezského kraje vždy byla a stále je co nejvyšší volitelnost SPD. Kroky celorepublikového předsednictva, které vedly ke zrušení nejvýkonnější a historicky nejúspěšnější krajské organizace, by mělo komentovat celorepublikové předsednictvo. My s tímto krokem, který hodnotíme jako chybu, nesouhlasíme a budeme se domáhat jeho zrušení v rámci odvolání k rozhodčí komisi našeho demokratického hnutí,“ uvedl Lubomír Volný pro ParlamentníListy.cz.

Dle informací ParlamentníchListů.cz by současné problémy mohly mít dopad i na složení sněmovního klubu SPD. S Volným, který na jednání klubu měl být předmětem kritiky, solidarizují dva až tři další poslanci hnutí. V současné době má poslanecký klub SPD 22 členů.

ParlamentníListy.cz kontaktovaly šéfa hnutí Tomia Okamuru s žádostí o komentář. Na telefon dosud nereagoval, redakce mu otázky zaslala i prostřednictvím textové zprávy.

Na webu zpravodajského serveru Českého rozhlasu se jen objevilo vyjádření tiskové mluvčí SPD, která zrušení moravskoslezské krajské buňky potvrdila. „Stalo se tak plně v souladu se stanovami hnutí, na základě zjištění, že v regionálním klubu docházelo k systematickému a systémovému porušování stanov, včetně krácení demokratických práv členů,“ řekla mluvčí SPD Barbora Zeťová serveru iRozhlas.cz.

Po sociálních sítích dokonce koluje text usnesení předsednictva SPD, které o rušení krajské organizace v Ostravě rozhoduje. V unesení se uvádí, že Volného buňka prý měla v regionu, kde je enormní zájem o členství v hnutí, ve skutečnosti přijímat málo členů, diskriminovat některé uchazeče o členství a někteří čekatelé prý na přijetí do hnutí čekali i dva roky. Jak oponoval sám Volný ve svém vyjádření pro naši redakci, jeho organizace podle něj byla tou nejúspěšnější.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …