Boháči, kdes vzal miliony? Ptát se na tohle je buzerace, nadává ODS

15.03.2012 6:58

Věci veřejné připravují návrh zákona o prokazování původu majetku. Stát by prý tak mohl účinněji bojovat s ilegálními příjmy bohatých občanů. O prosazení normy chce strana vyjednávat s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz k tomu mají ale poslanci ODS a TOP 09 velké výhrady. KSČM a ČSSD by zákon takového typu podpořily, i když nedůvěřují motivaci VV.

Boháči, kdes vzal miliony? Ptát se na tohle je buzerace, nadává ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Podle VV se tak dají také získat do státního rozpočtu prostředky v době ekonomické krize. Předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi se líbí systém v Itálii, kde úřady kontrolují, jestli mají majitelé luxusních aut či jachet v daňových přiznáních uvedeny legální příjmy, za něž by si to mohli pořídit.

Vrtění psem

Redakce oslovila poslance z Rozpočtového a Hospodářského výboru sněmovny. Pravicoví poslanci se většinou obávají ohrožení soukromí a zákon by podle nich stejně nic nevyřešil. „Podle mého jde jen o snahu ´vrtěti psem´, tedy odvést pozornost od soudu s pány Bártou a Škárkou,“ rýpl si do koaličního partnera poslanec ODS Jan Bureš.

„Porušovat soukromí občanů to může. Také je problém, že takový zákon lze snadno obcházet. Zrovna teď je na vládě materiál, který přináší jiná opatření k odčerpání majetku z nelegální činnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Mám radost, že se tohoto úkolu konečně chopí nějaká důvěryhodná formace,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

"Všechny zákony o prokazování majektu buzerují slušné občany, protože je nutí prokazovat jejich nevinu, zatímco křišťálově čistí šibalové se jim smějí. Kdyby orgány činné v trestním řízení raději pozatýkaly zloděje všeho druhu a zbylých 99 procent slušných lidí raději nechali na pokoji. Je smutné, že to VV nechápou," povzdechl si poslanec  ODS Jaroslav Plachý.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda hospodářského výboru František Laudát uvedl, že byl vždy proti takovéto normě. „Již dnes je dost možností, jak honit zloděje. Proč šikanovat 98 procent slušných lidí?“ ptá se Laudát.

"Skutečně to navrhují VV? Já myslel, že to je evergreen socialistů a komunistů. Nějak se nám ta politická scéna ´globalizuje´. V každém případě to je politický populismus, ke kterému já se vyjadřuji deset let stále stejně. Jako politik každý rok na webu zveřejňuji majetkové přiznání. Co dělají ostatní, je věcí jejich rozhodnutí a svědomí, a přišlo by mi směšné je k tomu nutit zákonem," uvedl poslanec ODS Pavel Bém.

Praktiky stalinského Ruska

Podle místopředsedy Hospodářského výboru Aleše Rádla z ODS si nelze nevšimnout, že skoro všechny legislativní počiny, se kterými přicházejí VV, se velice rychle změní v něco úplně jiného.

„Zahrnutí náhrad poslanců do platu poslance a jejich zdanění vedlo nakonec k tomu, co se dalo teď téměř denně sledovat v přímém přenosu u soudu s Vítem Bártou. Přímá volba prezidenta s nulovou pravomocí bude jen drahé veřejné divadlo s fatálním důsledkem pro ústavní a politickou stabilitu státu. A tento další nápad nejenže je namířen proti nenarušitelnosti soukromí, ale navíc bude tvořit základ k tomu, aby byl kdokoli na základě volné úvahy úředníka nebo svého souseda považován za nepřiměřeně bohatého a byl z tohoto důvodu považován za podezřelého a způsobilého k vyšetřování, v němž bude sám dokazovat svou nevinu, což je model známý ze stalinského Ruska,“ varuje Rádl.

„A navíc je víc než jisté, že fiskální efekt z otevření takové právní Pandořiny skříňky bude stejně naprosto nulový. Stejně jako je tomu dnes v Itálii, kde je získaný daňový dovýběr z aplikování tohoto opatření také nulový a používá se jen k odvedení pozornosti těch společenských vrstev, které nesou faktické náklady přijatých úsporných opatření,“ dodal poslanec.

Poslanec ODS Ivan Fuksa říká, že plošná majetková přiznání mají logiku v zemích, kde se platí daň z majetku. "Ta u nás není, a proto jde o zbytečný a populistický návrh. K boji s nelegálními příjmy stačí lépe využít stávající nástroje. Ostatně ti, kteří mají černé peníze, se je naopak snaží legalizovat a dostat je tak do daňového přiznání. Tyto opravdové mafiány by zákon nepostihl, zato by přinesl zbytečné otravování slušných lidí. A když se ptáte na ochranu soukromí, tak samozřejmě, že v zemi, kde do médií běžně unikají informace ze spisů, lze očekávat i účelové zveřejňování informací o majetku," vysvětluje Fuksa.

Každý musí být připraven

Někteří poslanci TOP 09 ale proti návrhu nejsou. „Ať každý ukáže, že k majetku přišel legálně. Prací, dědictvím, výhrou ve sportce. Jestliže je původ nejasný, tak bych jednal velmi tvrdě pro výstrahu ostatním,“ říká Jaroslav Eček z TOP 09.

„Návrh jsem ještě neviděla. Obecně platí, že každý musí být připraven prokázat původ svého majetku,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

Bárta by měl jít příkladem

Levice takový typ zákona vítá, i když socialističtí a komunističtí poslanci většinou míní, že koalice návrh zablokuje a ze strany VV jde jen o to, aby získaly body u veřejnosti. „Majetková přiznání limitovaná stanovenou výší, to je určitě jedním ze zásadních nástrojů boje proti korupci. Proto sociální demokracie navrhuje opakovaně zavedení tohoto principu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda hospodářského výboru Milan Urban z ČSSD.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa to je ze strany VV jenom hra. „Pokud je mi známo, Věci veřejné to nemyslí vážně. Jde jen o populistický krok. Tvoří to do šuplíku a chtějí takzvaně přesvědčit koalici, a to se jim nepodaří. Majetková přiznání prosazuje KSČM již více než deset let,“ uvedl Filip.

„Určitě to přivítám. Pan Bárta jistě půjde příkladem. Ze zoufalství se teď VV chytají stébla. Stejně vědí, že jim jejich koaliční partneři neumožní tento návrh zákona prosadit. Bude koaliční krize s pořadovým číslem 359 a tím to skončí,“ odhaduje předseda NS-LEV 2011 Jiří Paroubek.

Proč to nepodpořily dříve?

Poslanec ČSSD Václav Votava říká, že kdyby to VV myslely vážně, mohly již dávno podpořit návrhy ČSSD na majetková přiznání, zrušení akcií na majitele a podobně. „Jinak je to od VV pouze pokrytectví a neupřímná snaha vylepšit svůj těžce pošramocený obraz u veřejnosti. Každý by měl být schopen prokázat, jak nabyl majetek, a je v zájmu státu bojovat proti nelegálním příjmům,“ myslí si poslanec.

„Z komentářů představitelů VV je jasné, že to nemyslí vážně, protože čekat na dohodu v rámci dnešní koalice je naivita. A návrh připravovaný podle vyjádření Karolíny Peake ´do šuplíku´ nemůže občany ohrozit,“ uvedla místopředsedkyně Rozpočtového výboru a místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá.

„Tomu návrhu nerozumím. Že by vedení Věcí veřejných provedlo obrat vlevo? Osobně s tím nemám problém,“ reagoval bývalý člen poslaneckého klubu VV a nynější člen klubu ČSSD Stanislav Huml.

Poslanec KSČM Josef Nekl uvedl, že tento návrh zákona není originálem. Nemá s ním problém jako se zákonem protikorupčním a zákonem umožňujícím odhalování uplatnění zdrojů z organizovaného zločinu. „V této souvislosti nevidím důvod obavy z narušení soukromí. Zásadní otázkou je jeho platnost pro všechny,“ řekl poslanec KSČM.

Ať VV hlasují s opozicí či odejdou z vlády

Jaroslav Foldyna je k aktivitě VV rovněž skeptický. „O takový zákon usilovala ČSSD, leč vždy marně. VV tak již jako po několikáté blafují. Pokud by to myslely vážně, odešly by z této vlády a umožnily nové volby,“ říká poslanec Foldyna.

„O majetkové přiznání se snažíme už 20 let. VV toho mohou dosáhnout s opozicí. Pokud k tomu nenajdou odvahu, jde jen o prázdné řeči. Kdo nabyl majetku poctivě, nemusí mít obavy,“ míní poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„S prokazováním majetku nemám problém. K narušování soukromí může dojít, a to zcela účelově. Obavu mám hlavně z toho, že zákon bude obcházen a tím platit pouze pro někoho,“ uvedl poslanec KSČM Karel Šidlo.

„Tento zákon jsem připraven podpořit. Pokud někdo získá majetek poctivě, tak nemá co tajit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Adam Rykala.

Milionářské vily z nelegální činnosti

Česko by podle Radka Johna nemělo tolerovat "milionářské vily" lidem, kteří svůj majetek nenabyli legálními prostředky. VV se prý při tvorbě zákona inspirují v Itálii, kde úřady kontrolují daňová přiznání vlastníků luxusního majetku. Podobný návrh již před rokem předložila ČSSD, Poslanecká sněmovna ho však kvůli hlasům koaličních poslanců neschválila.

John popsal, jak to chodí v Itálii: "Finanční úřady chodí do přístavů, zjišťují, komu patří jachty a jestli ti lidé v daňových přiznáních mají legální příjmy, a jachty zabavují."

„Věci veřejné požádají koaliční partnery o možnost prosadit svůj zákon o prokázání majetku, poté chtějí návrh předložit do vlády,“ sdělil na tiskové konferenci místopředseda VV Tomáš Jarolím. Návrh zákona vypracuje místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake, která o jeho podpoře začne "tiše" vyjednávat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …