Břeclavská Romka lituje mladíka: Teď pozná hon. Měl by se odstěhovat

25.05.2012 23:37

Na konci dubna vyšly tisíce lidí do ulic na podporu zbitého mladíka Petra, kterého měli údajně napadnout Romové. Romové utíkali před agresí do Brna, necítili se ve městě bezpečně. A nyní se ukázalo, že byli v právu. Mladík si prý útok Romů vymyslel.

Břeclavská Romka lituje mladíka: Teď pozná hon. Měl by se odstěhovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Paní Soňa Pavelková z Břeclavi se nikdy nestyděla za to, že je Romka: “Narodit se Romkou, znamená narodit se jako postižená. Člověk nemůže za to, že je na vozíku, musí se s tím smířit a žít, jak to jen jde. Tak stejně si musíte zvyknout na to, že máte jinou barvu kůže. Ta barva je něco jako barikáda mezi vámi a okolím. Můžete žít slušně, ale když se v místnosti ztratí peněženka, bude tam tucet lidí a jeden cikán, kdo si myslíte, že ji vzal? S tím zkrátka musíte počítat. A víte, co je na tom nejhorší? Že já se těm lidem nedivím. Nedivím se, že tomu chlapcovi uvěřili, ani se nedivím, že na nás pořádali hon, jsem už zvyklá. Stačí říct, že tam byl cikán a hned máte viníka na všechno,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz paní Soňa.

Policisté měli od počátku vůči Petrově výpovědi nedůvěru. Proto ho podrobili detektoru lži a zjistili pravdu. Petr si útok Romů vymyslel, ve skutečnosti se ale podle nejnovější verze zranil nezodpovědným chováním sám. Historku si prý mladík vymyslel ze strachu z reakce jeho matky.

Matka Petra se omluvila

Matka mladíka Oksana Zhyvachivska se prostřednictvím televize ve čtvrtek Romům omluvila. Ti si podle svých slov za to nic nekoupí: “Pořádali na nás hon jako na zvířata, všichni jsme tu pocítili, že nejsme ve městě vítáni. A proč? Protože si mysleli, že někdo, kdo má stejnou barvu kůže jako já, musí být útočník. Nakonec se ukáže, že si to kluk vymyslel. Já se kvůli tomu bála své děti posílat do školy. Ty týdny strachu, co jsme prožívali. Myslíte, že to vyřeší pouhé- omlouvám se? To asi těžko,“ pochybuje paní Soňa.

Zděšení, ale i soucit

Zároveň ale projevuje soucit s Petrovou matkou: “No, moc ji nezávidím. Když tomu klukovi uvěřili cizí lidé, proč by ne jeho matka. Věřila, že říká pravdu, že tři Romové zbili syna, který přišel o ledvinu. Řekl jí to tak. Já jako matka chápu, že neměla důvod vlastnímu synovi nevěřit. Zamyslela bych se nad tím, proč to udělal. Její výchova asi není úplně v pořádku, pokud její syn dokáže takto lhát. Kdyby to byl malej kluk, ale to je skoro dospělák, to se nedá omluvit věkem.“

Paní Soňa předvídá, že nyní čeká matku Petra i samotného mladíka peklo na zemi: “Teď si zase oni vyzkouší, jaké to je, když na ně někdo pořádá hon. To by se asi divili, kdybychom teď vyšli do ulic my, Romové. Já sama bych nešla, dost bylo násilí, cítím křivdu, ale tímto se nic nevyřeší. Přesto cítím i zlost a touhu po satisfakci, to uznávám. Jenže si říkám, že pro ně je to teď trest sám o sobě. Taková ostuda. Jestli je ta jeho matka trochu slušná ženská, tak se musí z města odstěhovat,“ tvrdí paní Soňa.

Útok na Petra vyvolal také řadu bezpečnostních opatření ve městě: “Starosta Břeclavi Oldřichy Ryšavý se dnes sešel s paní Oksanou Zhivachivskou. Potvrdil, že stále platí nabídka města pomoci Petrovi i celé její rodině. Řekl jí svůj názor na vývoj v celém případu a mluvili spolu o možném řešení. Paní Oksana učiní prohlášení, které by mělo vést ke zklidnění situace ve městě,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Eliška Windová tisková mluvčí Břeclavi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …