Budějovice mohou přijít o desítky milionů z EU. Kvůli podezřelým projektům

12.03.2012 18:05

Hodně horko je teď vedení města České Budějovice. Kvůli “chybám“ a netransparentnosti zakázek hrozí, že nedostanou z EU proplacené desítky milionů korun na rekonstrukce ulic a další projekty. Vedení z toho šílí a svaluje to na bývalé vedení. To zase tvrdí, že za to mohou externí firmy.

Budějovice mohou přijít o desítky milionů z EU. Kvůli podezřelým projektům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Krajské město tak může v takzvaném Integrovaném plánu rozvoje města (IPRM) přijít o desítky milionů a ještě zaplatit pokutu za nesplnění daných podmínek. Magistrát si půjčil 600 milionů korun, část akcí je hotová. Půjčka měla posloužit na předfinancování a spolufinancování projektů, na které město získalo příslib dotací z Regionálního operačního programu Jihozápad.

Rekonstrukce prošetřuje ÚHOS

„Část rekonstrukcí prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a další policie, sdělil pro ParlamentniListy.cz náměstek primátora Miroslav Joch (TOP 09).

Regionální rada Jihozápad, kde ředitelka úřadu ROP Jihozápad je sama obviněna z trestných činů (zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství, a to ve  formě spolupachatelství s JUDr. Jiřím Trnkou a Bc. Martinem Půlpytlem, DiS. Sama ředitelka se však cítí nevinná a ve v této věci podala opravný prostředek - stížnost, pozn. red.), totiž začala s prošetřováním netransparentních projektů a našla jich požehnaně, a to v rekonstrukcích ulic."

„Jedná se o pochybení, která by mohla mít vliv na výběr nejvhodnějšího dodavatele, jako je možné transparentní zúžení počtu uchazečů losem, krácení lhůt, možné porušování konkurenčního prostředí, upřednostňování konkrétních značek výrobců a mnohá další pochybení," uvedla Ivana Makovičková z Regionální rady ROP Jihozápad. Úřad podle ní jedná s magistrátem a dává doporučení, aby čerpání dotací nebylo ohroženo.

Na snížení dluhu města mohou zapomenout

„Sklizeň záměrných či nezáměrných pochybení minulého vedení radnice, tak získává hořkou pachuť a my můžeme zapomenout na snižování dluhu města, zvláště při očekávaných nižších příjmech do městského rozpočtu vlivem stagnace ekonomiky,“ upozornil redakci náměstek primátora Joch.

Za zhruba 184 milionů korun mělo město zrekonstruovat 61300 metrů čtverečních ulic. Kvůli pochybením ve výběrových řízeních teď podle něj bude muset vedení města najít náhradní projekty a v nich 28 tisíc metrů čtverečních ulic vhodných k rekonstrukci. Rekonstrukce musejí být hotovy do konce roku 2014, jinak hrozí pokuta od Evropské komise.

Opozice vinu odmítá

Podle koalice, která na radnici vládne, za vše můžou externí firmy a bývalé vedení, kde v čele byla i ODS. „Zda to byl úmysl, nebo neznalost, si netroufám říct,“ dodal Joch.

To ale odmítá opoziční zastupitel, bývalý náměstek primátora a známý českobudějovický developer František Jelen. Ten byl často nařknut ze střetu zájmů, že jako stavitel působí na tak vysokém postu města.

„Svalit vinu na bývalé vedení radnice je nesmysl. Jestli ty externí firmy pochybily, nemůže za to samozřejmě radnice," řekl Jelen.

Jenže, otázkou tedy je, kdo externí firmy vybíral. „Samozřejmě, že je to “spoluvina“ bývalého vedení a myslím, že by mělo být i na současném vedení, aby to začala prošetřovat policie. Může to být docela “slušný“ tunel,“ doplnil jeden ze zastupitelů KSČM, který to prý udělá, pokud se toho nikdo jiný neujme.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…