Buďme rádi za naše Cikány, řekl spisovatel Olšer. A pak hovořil o podřezávání krků, znásilňování Evropanek gangy přistěhovalců a přílivu 56 milionů muslimů do EU

03.06.2015 15:44

ROZHOVOR Spisovatel Břetislav Olšer upozorňuje na vysokou kriminalitu imigrantů a že velmi často znásilňují Evropanky. Program EU EUROMED dle něj počítá s přistěhováním více než 56 milionů muslimů do zemí EU mezi lety 2010–2050. Máme být rádi za naše Romy, ti nás aspoň nevyhodí do vzduchu.

Buďme rádi za naše Cikány, řekl spisovatel Olšer. A pak hovořil o podřezávání krků, znásilňování Evropanek gangy přistěhovalců a přílivu 56 milionů muslimů do EU
Foto: Archiv BO
Popisek: Břetislav Olšer

Evropská unie chce řešit příliv imigrantů z Afriky tím, že členským státům EU přidělí kvóty. Dokonce se pro nás už zveřejnila některá čísla. Co si o tom myslíte?

Jsem zásadní odpůrcem Evropské unie, ne však proto, že bych měl něco proti kolektivní spolupráci, ale kdysi bylo RVHP a já EU považuji za nevydařený klon právě Rady vzájemné hospodářské pomoci. Ke všemu si myslím, že tentokrát se pomáhalo, kdežto dnes se hraje pouze podvodná hra zvaná letadlo nebo pyramida. Možná jsem trouba, ale nikdo mi ještě pořádně nevysvětlil, jak je možné, že někdo vloží určitou částku a dostane zpátky o hodně víc. Odkud a za co? Mám po ruce čísla, která jsem převzal ze zprávy MF, odbor 55 - Národní fond, publikováno 03/2013. Tedy, že celkové výdaje byly před dvěma roky pro 27 států EU stanoveny na 150,898 miliardy eur v závazcích a 132,837 miliardy eur v platbách. A v průběhu roku 2012 obdržela Česká republika z rozpočtu EU celkem 113,7 miliardy korun (tedy zhruba 4,52 miliardy eur), čímž tak získala o 73,8 miliardy korun více (tedy o 2,94 miliardy eur), než do evropského rozpočtu zaplatila. Nejde o kterýkoli stát, ale v tomto případě konkrétně o Česko… Čáry máry fuk...?

Ale zpět k těm kvótám a imigraci...

Je to ukotveno v systému celé EU. Možnost Evropské komise, aby jednotlivým zemím autoritativně určovala, kolik migrantů mají přijmout, je přímým důsledkem přijetí Lisabonské smlouvy. Bez ní by takový „úkol‘ z Bruselu nemohl přijít.“ Česká republika byla zkrátka svým vstupem do EU připravena o svoji svrchovanost a suverenitu.

Zastánci společné imigrační politiky hovoří o tom, že když mezi státy EU nejsou hranice hlídány, musí o imigraci rozhodovat EU, nikoli členské státy, které již nekontrolují své hranice. Když to obrátím: nebylo by řešením, abychom obnovili hraniční kontroly na českých hranicích, abychom kontrolovali, kdo na naše území přichází a aby nám EU nepřikazovala, kolik imigrantů v naší zemi bude?

Zavedení Schengenu byla chyba, protože se v prostoru členských zemí mohou pohybovat imigranti, zločinci a teroristé. A EU pak navíc tlačí na to, aby měla další pravomoci v oblasti trestního práva, policie, justice... 

Nedávno jsem se vrátil z Říma, kde jsem zažil několik demonstrací mladých Italů, kteří chtějí marně práci, zatímco se vše soustředí na desetitisíce imigrantů, přeplouvajících na lodích z Libye. Současný stav: Itálie přestala uprchlíky registrovat a umožnila jim cestovat do dalších zemí. Pokud migranti nejsou nikde registrovaní, tak stát, do kterého přijdou, nemůže dokázat, odkud přijel a migranti to neprozradí. Co dál? Nelze využít Dublinského systému, který by jim umožnil uprchlíky poslat do státu, ze kterého přijeli. To by znamenalo destabilizaci schengenského systému a musela by se obnovit ochrana hranic jednotlivých států; pro fungování unie katastrofa. Navíc máme vlastní problém s některými menšinami, a jak bychom zvládali příliv masivní dalších, u nichž ke všemu nevíme, kdo je terorista a kdo zbídačený chudák?

Co říkáte na argumenty, že máme povinnost přijímat uprchlíky z Afriky, protože za dob komunismu české emigranty přijímaly západní země?

To je samozřejmě líbivá teorie, ovšem je nutné si uvědomit, že tenkrát čeští emigranti utíkali na základě „mazání medu“ kolem úst Západem. Čím víc lidí od nás na Západ uprchlo, tím halasnější byla západní propaganda, které směřovala k jedinému – znič tehdejší systém. To se povedlo, takže účel světil prostředky, Západ má, co chtěl, takže nám tím nevznikla nějaká zásadní potřeba chovat se takzvaně morálně k dnešním africkým imigrantům, natož dostávat příkazem nějaké kvóty. Lidsky to snad i chápu, ale jako praktický člověk musející si udržet práci a zaopatřit rodinu a bydlení jsem skeptický.

Navíc zdroje americké stanice CNN tvrdí, že v Evropě je až dvacet spících teroristických buněk radikálních islamistů. Ty mají mezi 120 a 180 členy, kteří jsou připraveni na útoky v Belgii, Francii, Německu a Nizozemsku. V souvislosti s dalšími útoky, které nedávno překazila Belgie, poté zatýkala policie v Řecku. Za vším ovšem hledej Evropskou unii, která dala vale křesťanské tradici starého kontinentu a před několika lety v tichosti zahájila projekt EUROMED (Euro-Mediterranean Partnership) či spíše barcelonský proces, který v sobě kromě posilování kulturního, ekonomického a politického partnerství mezi členskými státy EU a středomořskými sousedy, ukrývá doplnění počtu obyvatel starého kontinentu metodou přesidlování. Program počítá s přistěhováním více než 56 miliónů muslimů do zemí osmadvacítky mezi lety 2010 – 2050. K této číslici dospěl statistický úřad EU Eurostat.

Hovoří se o tom, že muslimové budou mít většinu v zemích jako Francie či Británie do 40 let. Při nynějším masovém přílivu možná ještě dříve. Jak by se proti tomu měla Česká republika bránit? Neměla by vystoupit z EU, aby nebyla společně islamizována se západoevropskými zeměmi? Nebo neměla by vytvořit alianci východoevropských zemí, které tím ještě nejsou zasaženy?

To je extrém, copak už není podobných hrůzostrašných aliancí až moc, ale při pohledu na dnešní šílený svět se i tato xenofobní záležitost jeví skoro jako reálná. Dřív stačilo na Blízkém východu postavit bezpečnostní zeď, aby byli zadrženi teroristé. To stačilo Izraeli nebo Saudské Arábii do té doby, než si muslimové pod těmito zdmi vykopali tunely. Nyní je zde třetí varianta využívající moře, po němž se do Evropy hrnou uprchlíci na pašeráckých lodích, což je ideál pro infiltraci nebohých štvanců z afrických zemí.

Napřed žalovali u OSN na Izrael pro jeho bezpečnostní zeď proti sebevražedným atentátům muslimů, nyní Saudská Arábie už sama začala se stavbou ochranné zdi proti stejným teroristům. Dnes se opevňuje kvůli hrozbě ze strany teroristické organizace Islámský stát. Začala stavět po celé mnohasetkilometrové délce hranic s Irákem zeď. Prezident Zeman měl stoprocentní pravdu, když řekl, že Ukrajina je chřipka a teroristé Islámského státu, že jsou rakovina, která metastazuje už od Indonésie, přes Irák, Sýrii a nyní to hrozí i Evropě. Jak poznáte mezi tisíci přijímanými imigranty ty, kteří se mezi zbídačelé utečence infiltrovali, aby pak třeba v Česku provedli nějaký atentát? Už dnes např. v Olomouci vyhrožují, že za patnáct roků budeme jejich otroky...

Kdo nese podle vás odpovědnost za nynější masový příliv uprchlíků?

Faktorů je spousta, ale základní potíž spočívá v totálním zničení dříve vyspělých států, jejíž obyvatelé dnes musí utíkat před občanskými válkami; všechen imigrační děs se žene přes Libyi, proto je třeba si říct, na jaké úrovni byla kdysi Libye a proč už taková není? V době, kdy Kaddáfí přebíral v roce 1969 vládu, patřila Libye k nejchudším zemím světa, ale v roce 2011 s Kaddáfím v čele už měla jako nejbohatší africká země nejnižší podíl obyvatel žijících v chudobě z celé Afriky. Během jeho vlády stoupla gramotnost z 10 na 88 procent. Vytvořil zdravotnickou síť na dobré úrovni. Průměrný věk dožití byl nejvyšší na kontinentě – muži 75 let, ženy 80 let; tedy vyšší než v České republice. Veřejný dluh byl druhý nejnižší na světě. V roce 2002 stál u zrodu Africké unie, jejíž snahou je postupná integrace afrických zemí. Na summitu v Addis Abebě v únoru 2009, kde byl zvolen jejím předsedou, se vyjádřil pro projekt Spojených států afrických, což se samozřejmě zemím těžícím z africké chudoby moc nelíbilo.

Navíc měla Libyjská centrální banka, pod přímou Kaddáfího kontrolou, téměř 144 tun zlata. Libye tak byla mezi 25 zeměmi světa s největší zásobou drahého kovu za 6,5 miliardy dolarů. Můžeme se potom divit, že libyjské obyvatelstvo mělo nejvyšší životní úroveň v Africe? Že produkovalo nejvíc ropy na černém kontinentu? A že HDP na obyvatele činilo přes 16 600 amerických dolarů? A pokud jde o oficiální „Index lidského rozvoje“, který je průměrem tří indexů: indexu očekávané délky života, indexu vzdělání a indexu HDP (statistiku zpracovává každoročně OSN), a který nejlépe charakterizuje kvalitu života obyvatelstva, byla Libye v roce 2010, jako vedoucí africká země na 53. místě na světě, další africký stát byl Tunis až osmdesátý první. Taková byla Libye, dnes země chaosu a násilí, USA k tomu stačilo je pár let; prostě země amerického snu a neomezených možností. Hlavně že bylo co krást a jak ožebračovat africké země. Za Kaddáfího měla Libye nejméně uprchlíků z celé Afriky. Je třeba ještě něco k Vaší otázce dodávat?

Sociolog Petr Hampl uvedl, že v krajním případě, kdyby nelegální imigranti nereagovali a nedařilo by se zadržet jejich příliv z moře či přes suchozemské hranice, tak by se měly lodě s nimi potápět a na hranicích by se na ně mělo střílet. Nemá stát právo bránit své hranice proti vetřelcům se zbraněmi, stejně jako má právo majitel domu bránit svůj dům zbraní?

To je sice fakt, ale zabíjet lidi, mezi nimiž může být infiltrovaný terorista, je nemyslitelné. Hypoteticky; jestli jako soudce vím, že mezi deseti obžalovanými z vraždy je devět nevinných a nemůžu prokázat, kdo to je, musím propustit všech deset... Nehumánní, ani teorie v Jugoslávii změněná v praxi „humanitárního bombardování“ Václava Havla by neobstála.

A jak se k tomu postavit?

Prostě neřešit důsledek, ale zabývat se příčinou. Nevynucovat si nejrůznější revoluce, které přinesou prospěch jen Západu, ale snažit se ničit občanské války, neprovokovat je. Kamerunská novinářka Patty Bebe, žijící v Česku, má z vlastních zkušeností jasný názor, který odcituji: „V Evropě se stále píše o tom, kolik která africká země dostala humanitární pomoci, jak Evropané podporují v Africe smysluplné projekty. Ale kontroluje, co se s těmito penězi děje? Přece když dám peníze třeba na výstavbu studní, pak bych se měl přesvědčit, zda ty studně byly skutečně postaveny? Místo toho ale Evropané předají dar nějaké vládě a už se nestarají, jak s ním naloží… Ovšem z čistě pragmatického důvodu je lepší sponzorovat vládu, která vám pak jde na ruku třeba při smlouvách na těžbu nerostných surovin, při uzavírání důležitých smluv… Konkrétně? Například v Kamerunu mi připadá, že my vlastníme jen trávu a stromy, a všechno, co je pod zemí, patří francouzským firmám, které navíc neplatí daně. Ty dary ve skutečnosti nejsou žádnými dary. Jsou to půjčky, které musí někdo splatit. A vláda by měla říct lidem pravdu… Kdyby vládní činitel mysleli více na vlastní lidi a méně na zájmy různých zahraničních koncernu, pomohlo by to Africe a nikoliv těm koncernům. Naše vláda v Kamerunu ale spíš působí jako akcionář zahraničních firem.“

Šéf Islámského státu nedávno řekl, že islám není náboženstvím míru a že vždy používal ke své expanzi násilí. Má podle vás pravdu?

Možná, jako náboženství by to mělo mít ve svém vínku, mírumilovnost, ale... Islám je dnes v době, v jakém bylo v době temna křesťanství před sedmi stoletími. Takže, možná za sedm set let bude islám civilizovaný... Odhadovaný počet vyznavačů islámu jsou asi dvě miliardy. Jde o druhé nejrozšířenější náboženství na Zemi po křesťanství, které má mít až 2,2 miliardy stoupenců. Vyplývá to z průzkumu, jenž v 35 převážně muslimských zemích provedl Gallupův ústav rozhovory s 50 tisíci lidmi. Výzkum s názvem: „Kdo mluví za islám? Co si opravdu myslí dvě miliardy muslimů“ je údajně největší, který se kdy v islámských zemích uskutečnil. A pouze 10 procent z nich souhlasilo s atentáty na Manhattan a Pentagon. Ovšem pozor, s přílišným optimismem bych to nepřeháněl; deset procent ze zhruba dvou miliard muslimů, kteří tak tvoří skoro čtvrtinu lidstva, je pořád ještě přes dvě stě milionů fundamentalistů a potencionálních teroristů, takže na nějaké jásání je zatím příliš brzy...

Prezident Miloš Zeman nedávno o imigrantech řekl: „Každý má žít ve své původní zemi. Něco jiného je cestovat a poznávat jiné kultury a něco jiného ve své původní vlasti pro její prospěch pracovat. Myslím, že tito lidé by měli žít ve svých zemích, tam praktikovat svoje náboženství a nepokoušet se narušovat normální život v zemích, které mají jinou kulturu.“ Co si o tom myslíte?

Myslím si, že my všichni, kteří jsme ve své pohodlnosti navyklí na Felliniho sladký život, xenofobové, v podstatě rasisté i nacionalisté, jsme zvyklí na své teplíčko a nějaké válčení, bída, mučení a jiné lotroviny jsou nám cizí a máme k nim odpudivý vztah. Ale je třeba si zvykat, že se nestalo a nestane, aby byl „v roce šedesátém šestém všude mír“, jak jsme zpívali kdysi moc moc dávno. Kdoví, jestli jsme si tenkrát za železnou oponou a ve studené válce nežili sice chudobně a možná nesvobodně, ale bez rizika, že nám bude hromadně někdo podřezávat krky a že ti, co jim to někdo činí, se budou i vyhrůžkami dožadovat, abychom jim nabídli střechu nad hlavou, jídlo, práci a vše, co k tomu patří a ještě se odvolávali na naši povinnost, že kdysi nás někdo nalákal na chléb s máslem, že my jim musíme dávat mnohem víc; morálka a humanismus že nám přímo přikazuje...

A Zeman také přistěhovalcům vzkázal: „Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země, a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti.“ Co si myslíte o možné repatriaci nepřizpůsobivých či kriminálně žijících imigrantů? 

Kdysi jsem hájil české Cikány; buďme rádi, že je máme jako menší zlo, jelikož až k nám přijdou ti jiní nepřizpůsobiví z muslimského světa, co nemají rádi život jako Romové a na rozdíl od nich se klidně obalí dynamitem, aby se ve jménu Alláha odpálili v autobuse plném školáků, teprve pak budeme vědět, co je to diskriminace a strach ze smrti, ne z toho, že nám zmizí vše, co je trochu železné... Na repatriaci absolutně nerepatriovatelných nevěřím, byť bych tak činil moc rád, ale jen kdybych musel...

Není to také tak, že Spojené státy a další evropské země svými intervencemi na Blízkém východě, podporou arabského jara, svržením Kaddáfího, Mubaraka, bojem proti Asadovi, bojem proti sekulárním diktátorům, kteří udržovali náboženskou toleranci a smír, vlastně pomohly destabilizaci regionu a nástupu islamismu? Libye v rozkladu, Egypt se naštěstí Muslimského bratrstva zbavil, v Iráku a Sýrii řádí Islámský stát. Tam žily pokojně miliony křesťanů - a ti jsou dnes vražděni a vyháněni...

O tom jsem se již zmiňoval, o Kaddáfím a Libyi. Také o tom, kdo z Libye učinil zemi chaosu a bez řádu. Jen bych k tomu dodal, že když nám USA vyčítá, že když oni přijímali české imigranty, že my máme povinnost přijmout dnešní africké imigranty, měly by si oni zamést před vlastním prahem a spočítat si, kolik Spojené státy kdysi násilím přivedli do Ameriky černochů z Afriky. Tenkrát před stovkami let jim nevadilo, že je musí ulovit v džunglích a nacpat na koráby, na který je dopraví k sobě na plantáže, aby je tam nechali dřít v nelidských podmínkách. Těch otroků byly miliony, plavba na plachetnicích přes oceán trvaly měsíce, ale šlo to, proč dnes tedy nepřepraví africké či jiné imigranty na letiště do Frankfurtu nad Mohanem či do Londýna nebo Paříže a nepřepraví si je za pár hodin do USA, aby tam slušným chováním napravili zlořády svých praprapředků otrokářů, jež byli mnohem horší, než dnešní podřezávači krků z Islámského státu?

Z hlediska islámu a imigrace se debatuje nyní hlavně o terorismu, ale není problémem také to, že vznikají ghetta, kde jsou přistěhovalecké komunity izolované, je tam velká kriminalita, v Německu mezi tureckou komunitou jsou vraždy ze cti, ve Skandinávii je vlna znásilňování Evropanek přistěhovalci, ve městech Francie a dalších států existují přistěhovalecké no-go zóny, kam se původní obyvatelstvo bojí vstoupit, v Paříži hoří auta, v této komunitě je nezaměstnanost. Není toto další aspekt, kde politika multikulturalismu a kde politika integrace selhala a selhává?

Co na to říct? Možná trochu odbočím ale v principu jde o to samé. V severských zemích jsou tak morální, že nutí pravé Norky, Švédky či Finky, aby nosily hidžaby, pokud nechtějí být znásilňovány. A pokud arabský šátek nemají, nesmějí se pak divit, že neunikla sexuálnímu násilí. Islámské právo šáría totiž muslimy opravňuje k tomuto počínání, jelikož žena bez hidžábu je nečistá a lze s ní činiti v podstatě cokoli... V parku Sofienberg v Oslu bylo nedávno napadeno a obtěžováno gangem somálských mužů asi deset norských žen. Minulý rok bylo v norské metropoli oznámeno rekordních 161 znásilnění a 35 pokusů o znásilnění. Více než dvě třetiny znásilňovačů netvořili etničtí Norové.

Podle statistik se ve Skandinávii výrazně zvýšila kriminalita. Zatímco v USA je spácháno kolem čtyř tisíc trestných činů na sto tisíc obyvatel, v Norsku, Švédsku, Finsku a Dánsku je to více než dvakrát tolik. Navíc bylo norským ženám doporučeno, aby nosily hidžáby a neprovokovaly bez nich muslimy. Islám údajně nejvíc děsí švédské i norské ženy, jichž je ročně znásilněno imigranty několik stovek, mezi nimi jsou stále častěji i dívky mladší patnácti let. A také se musí říkat muslimům „nezápadní imigranti“, respektive „noví seveřané“.

Břetislav Olšer (*1947) je spisovatel a novinář. Jako novinář navštívil na pětašedesát zemí světa. Byl prvním českým žurnalistou, který v roce 1991 udělal ve Vilniusu v parlamentu, odděleném od ruských tanků barikádami, rozhovor s prezidentem Litvy Vitautasem Landsbergisem.

Rok poté uskutečnil během války na rozpadajícím se Balkáně rozhovor s posledním prezidentem Jugoslávie Stipe Mesičem. Poprvé se Češi dozvěděli o tzv. romském exodu do Kanady až z jeho torontských článků v únoru 1997. Knihy provází vlastními fotografiemi, z nichž uspořádal řadu výstav doma i v zahraničí.

Napsal desítky publicistických scénářů pro televizi i rozhlas. Svému rodnému Valašsku věnoval příběhy lidí a jejich koní v knize pod názvem „(Ne)čas mezi taxisy", za kterou získal jednu z prestižních česko-slovenských Cen E. E. Kische za výjimečná díla literatury faktu. Stejné ocenění mu pak bylo uděleno ještě dvakrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …