Byla to radost. Vejce si zasloužil! Oslovení umělci tvrdě účtují se Zemanem

18.11.2014 20:32

Pondělní demonstrace proti prezidentovi republiky Miloši Zemanovi na Albertově, kdy na něho jeho odpůrci házeli vajíčka a dav jej vypískal, se líbila jak spisovateli Ondřeji Neffovi, tak i hudebníkovi Jaroslavu Hutkovi, herci Michalu Pavlatovi, či sociologovi Fedoru Gálovi. ,,Miloš Zeman si vajíčka zasloužil," reagovali překvapivě všichni čtyři na dotazy ParlamentníchListů.cz.

Byla to radost. Vejce si zasloužil! Oslovení umělci tvrdě účtují se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském Klárově došlo ke střetu odpůrců a sympatizantů Miloše Zemana. Šlo zejména o střety slovní, k fyzickému kontaktu povětšinou nedošlo

Oslavy 17. listopadu byly poněkud bouřlivější, než by se dalo čekat. Při pondělním slavnostním odhalení pamětní desky na pražském Albertově totiž demonstranti na prezidenta Miloše Zemana pískali, vyzývali ho k odstoupení a házeli po něm vajíčka a jiné předměty. Jelikož se to ale stalo za přítomnosti prezidentů Visegrádské čtyřky a i prezidenta Německa Joachima Gaucka, jehož vajíčko zasáhlo do hlavy, ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se na to dívají osobnosti známé z veřejného života. Bylo podle nich házení vajec nějakou přehnanou akcí?

Tak třeba herec a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Michal Pavlata si myslí, že Miloš Zeman si vajíčka rozhodně zasloužil.

„Miloš Zeman si vajíčka zasloužil. Škoda, že zasáhly německého prezidenta, nikoliv jeho, což si mohli studenti ohlídat, stejně jako to, že nemuseli křičet přes ty dva bývalé studenty, kteří tam na pódiu také hovořili. Miloš Zeman si vajíčka zasluhuje také proto, že zpochybňuje studentskou revoluci jako takovou z roku 1989. Říká, že to rozhodla až fingovaná smrt Šmída. Pravdy je ale na tom jenom kousek, protože pak to zburcovalo celou veřejnost. Ale zásluhu studentů v roce 1989 nelze zpochybňovat, protože oni byli velmi stateční a celou revoluci fakticky rozhodli, stejně tak jako divadla, která se pak k nim přidala,“ zmínil k dotazům ParlamentníchListů.cz Pavlata.

„Miloš Zeman by si měl uvědomit, že i on se dostal do politiky po zádech zmlácených studentů a dětí,“ zdůraznil dále herec.

Podle něj je ale celá situace zapříčiněná také tím, že se Zeman od revolučních let roku 1989 poněkud změnil.

Kdysi byl úžasný...

„On byl jedním ze spolutvůrců této revoluce, což mohu potvrdit, neboť jsem s ním jezdil na mítinky za Občanské fórum. Tehdy byl úžasný, než se stal premiérem. Pak se stal důchodcem na Vysočině, a když se stal prezidentem, tak slíbil, že chce působit jako svorník, což ovšem nečiní! Jeho zahraniční politika – především ve vztahu k Rusku – je zcela odlišná od politiky vlády nebo ministra zahraničí Zaorálka, přestože jsou oba ze stejné partaje,“ uvedl dále Pavlata.

Vyjádřil se také k tomu, jak oslavy 17. listopadu podle jeho soudu vyzněly pro veřejnost.

„Česká televize se podle mne tentokrát vyznamenala. Dokonce jsem slyšel, jak lidé přenosy z pondělních oslav hodnotí v metru, jak si o tom povídají a diskutují. Je to podle mne známka toho, že to lidi neustále prožívají. Myslím si, že oslavy proběhly dobře bez jakýchkoliv vystoupení ultrapravicových extrémistů... Celé to dopadlo dobře, včetně těch vajec. Chtěl bych ale zdůraznit jednu věc - všiml jsem si totiž, že na pódiu stálo pět prezidentů a Zeman byl jediný, kdo se nezmínil o Ukrajině. Všichni ostatní ano, což je podle mne mezinárodní ostuda větší, nežli ony vejce,“ dodal Pavlata.

Hutka: Já jsem si s ním kdysi tykal

I hudebník a písničkář Jaroslav Hutka, který kvůli soustavné policejní šikaně (akce Asanace) opustil v roce 1978 Československo a žil poté v emigraci v Nizozemsku - ovšem po pádu komunismu se 26. listopadu 1989 vrátil do ČSSR a stejného dne již zpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni - se ParlamentnímListům.cz přiznal, že jej házení vajec na hlavu státu nijak nepobouřilo.

„Ve mne to spíš vzbudilo radost, protože si to podle mne Zeman zaslouží. On se totiž chová jako balvan a vůbec nepochopil, že je v nějaké prezidentské funkci a reprezentuje národ a politiku. Nějak se v té funkci podle mne buransky hrabe,“ reagoval Hutka na dotazy.

„Podle mého soudu si snad Zeman myslí, že on je víc, než jeho funkce. Už proto si takový odsudek v podobě vajec zaslouží, aby mu nějaké věci došly. Když ale stál s těmi prezidenty na jednom pódiu, tak bylo moc hezké pozorovat, že tam nešlo o nějaký vulgární dav, na který by mohl pokřikovat: ´vy křiklouni´, protože takto reagoval jenom na něj, ovšem k ostatním prezidentům se choval zdvořile – naslouchal jim a inteligentně reagoval. Navíc bylo jasné, že v davu jsou i lidé, co umí cizí jazyky, neboť často reagovali na cizí prezidenty ještě předtím, než jejich řeč byla přeložená. Bylo ale do jisté míry ostudou před ostatními prezidenty přiznat, že Zemana vlastní národ nemá rád. Z toho vyplývá pro mne jediné: že on svou funkci neumí a že by měl opravdu odejít,“ uvedl dále Hutka.

Hudebník ale překvapil jinou věcí. Přiznal totiž, že si se Zemanem kdysi tykal.

„Já si ho z Letné roku 89´ nijak moc nepamatuji, i když jsme tam stáli oba – on sám mi ale později připomněl, že už se známe ze sedmdesátých let a že si dokonce tykáme. Prý u mne kdysi přespal, když jsme spolu někde pili. Proto se napřed ke mně choval velmi kamarádsky. Ale když před lety upekli s Klausem opoziční smlouvu, tak jsem mu napsal o tom kritický dopis a od té chvíle si se mnou vyká. Docvaklo mi tehdy, jak je v tomto úplně jednoduchý. Abych ale řekl pravdu – nikdy to nebyl pro mne člověk, se kterým bych se chtěl kamarádit, ovšem poslední dobou je mi hluboce odporný. Podle mne by měl jít spíše na léčení, nežli na Hrad, neboť jeho projevy jsou až patologické,“ dodal Hutka s tím, že jej ale pondělní oslavy nijak nezklamaly, líbil se mu třeba koncert na Václavském náměstí, který ocenil slovy "radost a důstojnost".

Není ani svorníkem a prezidentem deseti miónů už vůbec ne

Ani slovenský politik a sociolog Fedor Gál se nijak nepozastavil nad tím, že nad hlavou Miloše Zemana létala vejce.

„Já si myslím, že si to zasloužil. Já si pamatuji, že když se Miloš Zeman stal prezidentem České republiky, tak řekl, že se chce stát prezidentem horních deseti miliónů, ale včerejší oslavy ukázaly, že tomu tak není,“ uvedl k házení vajec pro ParlamentníListy.cz Gál.

Podle něj Miloš Zeman rozhodně není prezident, který sjednocuje, ale je to prezident, který naopak rozděluje.

„Demokracie není jenom o tom vyslechnout potlesk, anebo zajásat, když mne zvolí většina za prezidenta. To je i schopnost snášet kritiku a pochopit, že ne všichni souhlasí s tím, co říkám. A pokud jde o mne osobně, tak já také nesouhlasím s tím, co Zeman do médií v posledních dnech pustil. Každý úřad s sebou nese nějaké očekávání – a když je někdo hulvát v soukromí, tak je to jeho věc. Ale když se stává hulvátem v médiích, tak to je už i moje věc a naše věc a já nechci být ztotožňován s prezidentem, který nezná míru. Také si nemyslím, že má za nás, kteří nesouhlasíme s jeho názorem, právo říct, že Ukrajina si nezaslouží naši pomoc. Já totiž tu jeho proruskou politiku nemám rád. A k pondělnímu dni bych řekl jen to, že dav, česká společnost, prostě na náměstích řekl světu, že Miloš Zeman není Česká republika, že Miloš Zeman je jen část České republiky, i když nepochybuji o tom, že jeho výroky mají i své zastánce,“ zmínil Gál.

V pondělí prý nebyl v Praze, ale v Bratislavě. „A tam byly velmi důstojné oslavy,“ doplnil.

Neff: Možná, že to házení vajec sám chtěl

Dokonce i český spisovatel science fiction a novinář Ondřej Neff je přesvědčen o tom, že si Miloš Zeman vajíčka, pískot a k tomu i červené karty zasloužil.

„Já si myslím, že si to určitě zasloužil, že to dokonce takto chce. Já už vůbec nerozumím tomu, proč tohle dělá, protože jeho výroky, které tohle vše vyvolalo, byly naprosto zbytečné a neměly žádný očividný smysl. Zdá se, že jeho zálibou se stalo rozněcování vášní, ale já si kladu otázku, čeho se ještě dočkáme od toho člověka,“ zmínil kriticky pro ParlamentníListy.cz Neff.

Také on prý Zemana znal osobně před listopadem 1989.

„Jenže tehdy byl Zeman člověkem, který byl obecně přijímaný s velkými sympatiemi, ale samozřejmě ani tehdy nebylo možné si nevšimnout jeho sebestřednosti a záliby v mnohaslovném žvanění, ale nepřesahovalo to nikdy laťku, která by byla alarmující. Že se to u něj vystupňovalo až nyní, tak to je podle mne odrazem věku, zdraví a ani alkohol k tomu asi nepřispíval. Já v jeho chování vidím psychickou poruchu, jinak si to nedovedu vysvětlit,“ poznamenal Neff na adresu hlavy státu.

Ostuda ČR? Vůbec ne!

Na Zemanovo konto dodal: „Já si mohu myslet, co chci, ale když jsem jednou hlava státu, tak musím myslet na to, že mám být tím svorníkem a řešit konfliktní situace. Vždyť si vemte, jak Václav Havel zasahoval, když se formulovaly politické struktury, ale i když s ním všichni nesouhlasili, tak alespoň uznávali jeho moderační talent. Tak toho nemá Zeman ani tisícinu!“

Podle jeho soudu ale rozhodně pískot lidí s červenými kartami a házení čehokoliv není ostudou České republiky. Spíše Miloše Zemana samého.

„Alespoň ti ostatní prezidenti, co byli s ním, viděli, že je tady výrazná skupina lidí, kteří nesouhlasí se Zemanovou proruskou politikou a s jeho odklonem od konceptu ochrany lidských práv. Naopak by bylo smutné, kdyby se nikdo neozval. Ať Zeman není vulgární, ať neprovokuje! Je to jednou politik, tak se potom nesmí divit, že vyvolá nelibost, když se chová špatně. Naopak by byla ostuda, kdyby ti mladí lidé byli lhostejní a bylo jim úplně jedno, co si hlava státu myslí o Ukrajině a o Tibetu. Ostuda by byla, kdyby seděli u piva a jeli Facebook a hráli si počítačové hry. Ale oni šli a dali červenou kartu. Já si myslím, že to je naopak čest České republiky,“ dodal k házení vajec Neff.

Podle jeho soudu ale lidé prý na Národní třídě toto pondělí slavili „v milém a důstojném duchu“.

Praha nebyla rozhodně vzhůru nohama

„Na Národní třídě byla spousta zajímavých stánků. Chodit tam tudy bylo velmi poklidné a velmi příjemné, ale musím zopakovat, že o negativní notu ve spojitosti se 17. listopadem se zasloužil jen pan prezident svým nevhodným a zcela zbytečným a hlavně nespravedlivým útokem na průběh 17. listopadu 1989. Můj švagr byl tehdy student a zmlátili ho tak, že byl potom v léčení. Zeman to ale svým nevhodným výrazivem zlehčil a to se prostě nedělá. Na druhou stranu, když průběh oslav někdo viděl jen v televizi, tak musel mít zákonitě dojem, že je Praha vzhůru nohama a že všichni vyhánějí Zemana z Hradu, což je nesmysl,“ doplnil k průběhu pondělních akcí Ondřej Neff.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …