ČT pod palbou. Beduíni jí byly víc než tisíce demonstrantů

18.03.2012 20:32

Čtvrteční demonstrace za demisi vlády zorganizované iniciativou Holešovská výzva se obrátily i proti České televizi. Z pražského Václavského náměstí se část shromážděných vydala k jejímu sídlu na protest, že o jejích akcích neinformuje. Z mnoha reakcí i na webu samotné ČT zaznívá údiv nad tím, že veřejnoprávní médium věnovalo ve zpravodajství dlouhé minuty beduínům v Africe, ale jen minimum tomu, že v zemi demonstrují tisíce lidí za odchod vlády.

ČT pod palbou. Beduíni jí byly víc než tisíce demonstrantů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

Tisíce lidí na náměstích nebyly pro veřejnoprávní Českou televizi ve čtvrtek důvodem, aby se této události významněji věnovala. Ignorace vůči iniciativě Holešovská výzva, která lidi k protestům proti vládě svolala, způsobila, že demonstrace na pražském Václavském náměstí měla pokračování v protestním pochodu až k sídlu ČT na Kavčích horách.

Tam dav dorazil kolem osmé hodiny a dožadoval se, aby před něj předstoupil generální ředitel ČT Petr Dvořák a také živého vstupu do vysílání. Vyslyšeni byli jen s druhým požadavkem, když během čtvrtečního Hyde parku vysílaného na ČT24 ke zcela jinému tématu předal moderátor slovo redaktorovi stojícímu před budovou, který o protestech krátce informoval.



„Nejdůvěryhodnějšímu zpravodajství“ prý už nikdo nevěří

Spoustě lidí, co si platí veřejnoprávní médium z koncesionářských poplatků, vadilo, že ČT odbyla čtvrteční protesty kromě zmíněného živého vstupu už jen půlminutovými šoty v hlavním zpravodajském pořadu Události a následně i v nočních Událostech, komentářích. „Říkáte si ´nejdůvěryhodnější zpravodajství´, ovšem dnes už vám nevěří téměř nikdo,“ píše na webu ČT jeden z rozzlobených diváků.



„Dnes musí dav lidí obklopit Kavčí hory, aby ČT zařadila do vysílání pár vět, když předem dlouho ohlašovanou akci zcela ignorovala,“ přidává se další. „Na liště dole na obrazovce běží, že tisíce lidí po celém Česku demonstrují proti vládě a ve večerních Událostech komentářích je zprávou dne kouření komínů na Ostravsku!“ rozhořčuje se jiný divák. „V ČR proběhly masové protesty a ČT místo nich věnovala v hlavní zpravodajské relaci Události prostor beduínům v Africe,“ zní další ohlas.

Význam události nelze posuzovat podle délky reportáže

Mediální odborníci se však ke zdrcující kritice nepřipojují a nedomnívají se, že by ČT informováním o demonstracích nenaplnila své veřejnoprávní poslání. Podle prezidenta Asociace českých reklamních agentur Pavla Brabce proběhla informace souvisle a dostačujícím způsobem.

„Je to otázka míry, kterou může každý vidět odlišně. Ale měřit to na vteřiny a usuzovat z toho, jaký význam se události klade, je složité. Myslím si, že Česká televize svou zpravodajskou povinnost určitě splnila,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Brabec.

„Zpravodajství bylo naprosto odpovídající události. V příspěvku zazněly všechny podstatné informace: kdo protestuje, v jakém počtu, proti čemu. Soukromá média se tomu věnovala ještě méně, takže k nesplnění informační povinnosti rozhodně nedošlo,“ říká pro ParlamentníListy.cz Roman Němec, ředitel Ideas Advertising a viceprezident AČRA.

Ředitel ČT je v kleštích veřejnosti a politiků

Zastání nachází ČT i u mediálního experta a lektora komunikace na pražské VŠE Jiřího Mikeše. „Je to sice veřejnoprávní televize, ale na druhou stranu závisí na parlamentu a na vládě, jak bude financovaná. Ředitel televize je vlastně v takových kleštích, co má vlastně dělat, jak se má zachovat. Přesto si myslím, že tomu mohli věnovat o trochu více času,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Mikeš.

To, že vedení zpravodajství umožnilo živý vstup informující o demonstrantech před sídlem České televize svádí k dojmu, že se davu lidí možná i zaleklo. „Tahle spekulace je příliš odvážná. Tam je šéf zpravodajství, který v té chvíli rozhodne. No a on usoudil, že je dobré on-line informovat o tom, co se právě děje. Já bych z toho určitě nevyvozoval, že se něčeho lekli a když to neudělali odpoledne, že to udělají večer,“ domnívá se šéf AČRA Pavel Brabec.

K žádné filtraci informací nedošlo

Skandování „Cenzura, cenzura!“ během živého vstupu nebylo podle Romana Němce ničím překvapivým. „Šlo o přirozenou reakci lidí, kteří tam demonstrovali a kteří se snažiili maximálně zaujmout média a získat si pozornost. To jsou pak reakce přehnané a velice emotivní. Ale s  odstupem a racionálním posouzením se dá říci, že k žádné filtraci informací nedošlo,“ prohlašuje ředitel Ideas Advertising Roman Němec.

Podle Mikeše se může brzy ukázat, jak to s objektivitou České televize skutečně je. „Podobných demonstrací bude se zhoršující ekonomickou a sociální situací ve společnosti čím dál víc. Takže si mohou v ČT čtvrteční zpravodajství vyhodnotit a podle toho se zařídit. Pan Dvořák je velice zkušený manažer a scénář pro podobné příští akce bude mít propracovanější a  informovanost veřejnosti se tak určitě zlepší,“ míní mediální odborník.

Zpravodajství není jen o vizuální podobě, ale i důvěryhodnosti

Česká televize začne od 1. dubna vysílat zbrusu nové Události, jimiž chce generální ředitel Petr Dvořák naplnit své předsevzetí, aby konkurovaly hlavním zpravodajským pořadům soukromých televizí. Je otázka, zda atraktivnější vizuální podoba zpravodajství může přebít skutečnost, že si u mnohých lidí informováním o demonstracích mohla ČT v důvěryhodnosti pohoršit.

„Dlouhodobé průzkumy naznačují, že zpravodajství České televize není vnímáno jako neobjektivní. Jsou to teď emotivní reakce z posledních událostí a ještě jen u určité skupiny lidí, rozhodně se to nedá vztáhnout na většinu společnosti,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Němec. Podle něj nemá ČT při dlouhodobém sledování problémy s dramaturgií obsahu zpravodajství, a tak teď hledá, jak zatraktivnit formu.

Česká televize považuje zpravodajství za standardní

„Postupovali jsme zcela standardně. Měli jsme štáb už na Václavském náměstí a pak jsme s ním doprovázeli protestní průvod celou cestu až před budovu České televize,“ říká pro ParlamentníListy.cz mluvčí ČT Michaela Fričová. „Tam se dokonce ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal sešel se dvěma zástupci demonstrantů a informoval je o tom, že z akce budou navíc i dva živé vstupy v Hyde parku, což se následně i stalo,“ připomíná Fričová.

Podle ní nejsou odůvodněné ani výtky vůči Událostem, komentářům, což je pořad se svou dramaturgií, která se chystá celý den. Přesto zpravodajsky se demonstrace v pořadu objevily. „Redakce zpravodajství si vždy vyhodnocuje předchozí den vysílání a vedení zpravodajství informování o protestech vyhodnotilo jako standardní. Jediné, co nebylo standardní, bylo, když dav bušil na sklo u vchodu do budovy,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Fričová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …